Hoe kies je het juiste voedingssupplement?

Door de jaren heen is gebleken dat het gebruik van voedingssupplementen door topsporters nogal eens tot “nare consequenties” kan leiden. Het wordt ook steeds duidelijker dat ook gewone consumenten vervelende effecten kunnen ondervinden van het gebruik van voedingssupplementen. Hoe kunnen de nare consequenties en vervelende bijwerkingen het beste worden voorkomen?

Begin bij de basis

Voordat je besluit om een voedingssupplement te gaan gebruiken is het raadzaam om na te gaan of het wel echt nodig is om je voeding aan te vullen. Daarvoor is het goed om eerst te kijken welke algemene voedingsadviezen er voor jou gelden. Als je niet meer dan 3 x per week minder dan een uur sport en je hebt een gezond gewicht kun je doorgaans prima “uit de voeten” met een voeding volgens de algemene richtlijnen volgens de Schijf van Vijf. Als je eens een keer geen inspiratie hebt voor een leuk dagmenu is het altijd handig om eens op deze site te kijken voor verschillende alternatieven dagmenu’s.

Als je wat actiever bent

Dan kan het nodig zijn dat je wat meer nodig hebt van de basisvoeding dan gangbaar is voor iemand van jouw leeftijd en postuur. Wie meer dan 3 x per week langer dan een uur sport kan heel vaak ook volstaan met basisvoedingsmiddelen, maar heeft er dan grotere hoeveelheden van nodig, of moet de timing van de inname aanpassen aan de sportieve momenten. Zo is het voor de meeste duur-, kracht- en teamsporters aan te raden om voldoende eiwitten en koolhydraten rondom de trainingen en wedstrijden in te nemen. Laat je als sporter goed informeren over de sportvoedingspiramide. Als je veel binnen sport of je hebt een getinte huid kan het zijn dat je wat meer vitamine D nodig hebt. Als je twijfelt of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt is het altijd aan te raden om dit te laten checken door een sportdiëtist.

Verleiding voor supplementen neemt toe

Er is een groep die echt “voor de winst” gaat. Ook voor hen telt dat ze eerst voldoende moete investeren in de basisvoeding en als ze het daarmee niet voldoende kunnen redden kan het raadzaam zijn om sportvoedingspreparaten te gebruiken. Let er daarbij wel op om de inname van de voedingsstoffen goed te timen rondom de inspanningen. Als het dan helemaal om het echie gaat kunnen ergogene voedingssupplementen soms het verschil maken tussen geselecteerd worden voor een Nationaal Kampioenschap, een Europees Kampioenschap of deelname aan de Olympische Spelen. Als de “eeuwige roem” zo dicht in zicht lijkt te zijn kan de verleiding groot zijn om allerlei voedingssupplementen te gebruiken…
Als jij overweegt om voedingssupplementen te gebruiken om je sportprestatie te verbeteren, of gewoon voor je gezondheid is het verstandig om toch nog even verder te lezen.

Verschillende meningen over gebruik voedingssupplementen in de sport

Aan het eind van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw werd steeds vaker gemeld dat er dopinggeduide stoffen in voedingssupplementen werden gevonden. Dat leidde tot verschillende positieve dopingtests voor sporters die tot de wereldtop behoorden. Bij de eerste meldingen van met doping vervuilde voedingssupplementen raadde het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) het gebruik van voedingssupplementen af en dat standpunt nemen ze nog steeds in.
Het Internationaal Olympisch Comité is minder streng en stelt in hun voedingsrichtlijn voor sporters dat volwassen topsporters die hun basisvoeding op orde hebben een voordeel kunnen hebben van het gebruik van voedingssupplementen, als er voldoende is geïnvesteerd in goede (timing van de) voeding en trainingsarbeid, maar dat ze wel op moeten letten dat de voedingssupplementen niet vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Jonge sporters dienen alleen voedingssupplementen te gebruiken als er een minder goede voedingsstatus en/of lichaamssamenstelling is geconstateerd, waarbij er voldoende rekening is gehouden met hun etniciteit en culturele en religieuze voedingsaspecten. Ook voor jonge sporters geldt dat ze op moeten letten dat ze geen met doping vervuilde voedingssupplementen gebruiken.
Het Nederlands standpunt gaat nog een stukje verder: In Nederland werd in samenwerking met de Dopingautoriteit, het NOC*NSF en de Natuur- en gezondheidsProducten Nederland (NPN) het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet waarover je hier meer kunt lezen.

Nare consequenties en bijwerkingen supplementen nog steeds actueel

Nu zou je denken dat mensen van hun fouten leren en supplementen met een minder goede samenstelling of met vervelende bestanddelen vermijden, maar de fabricage en handel van dubieuze supplementen tiert nog steeds welig. Er zijn nog steeds topsporters die een positieve dopingtest wijten aan vervuilde voedingssupplementen. De “nare consequentie” van het gebruik van zo’n vervuild voedingssupplement kan voor een (top)sporter die een positieve dopingttest scoort dan leiden tot 4 jaar schorsing en dan hebben we het nog maar niet over mogelijke gezondheidsschade. Onlangs meldde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum in haar jaarverslag over 2016 dat het aantal meldingen van  voedingssupplementen met (ernstige) bijwerkingen door ongewenste toevoegingen opnieuw is toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Kortom voedingssupplementen zijn soms minder onschuldig dan je denkt. Baat het niet? Het schaadt soms wel!

Supplementenwijzer App en Dopingwaaier App

Uit het voorgaande zal duidelijk zijn dat voor het gebruik van voedingssupplementen het volgende  spreekwoord “Bezint eer ge begint” en het volgende gezegde “Denkt aleer ge doende zijt, al doende denk dan nog” gelden. Oftewel: Laat je goed adviseren door deskundigen ((sport)artsen en (sport)diëtisten) voordat je met supplementen begint. Bij de keuze is het dan vervolgens zaak oplettend te blijven. Dat kan door alle ingrediënten van je supplement te controleren met behulp van de supplementenwijzer App. Wil je meer weten over deze App, dan kun je hier recensie van de supplementenwijzer App vinden. Als je dan ook nog eens in aanmerking kunt komen voor dopingcontroles is het noodzakelijk om ook op de NZVT-lijst na te gaan of het door jou aan te schaffen supplement ook gecontroleerd is. De NZVT-lijst is ook te raadplegen via de Dopingwaaier App.

Samengevat

1. Zorg voor een goede basisvoeding en controleer dat met de Eetmeter App.
2. Laat je adviseren door een (sport)arts of (sport)diëtist.
3. Zijn supplementen nodig/gewenst lees dan ook de volgende vier tips.
4. Wees bedacht op loze beloften en reclamekreten, want “Veel beloven en weinig geven doet alleen de gek in vreugde leven”.
5. Gebruik als consument en sporter de Supplementenwijzer App om de bestanddelen van je supplement te controleren.
6. Kom je voor dopingcontroles in aanmerking dan is de Dopingwaaier App een must om te controleren of het supplement op de NZVT-lijst staat.
7. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma