IJslands sportvoedingsgeheim?

Het is al weer een paar weken geleden dan de IJslandse voetballers de harten van de kijkers veroverden tijdens het Europees Kampioenschap. Uiteraard had iedereen zo zijn/haar ideeën hoe het kwam dat de IJslanders zo goed presteerden. In diverse krantenartikelen werden analyses gegeven, maar een van de IJslanders gaf aan wat het IJslandse wapen is. Het heet skyr, maar wat is het precies?

IJslandse yoghurt

Nog niet zo lang geleden werd er in Nederland een nieuw zuivelproduct geïntroduceerd. Het gaat over skyr ofwel IJslandse yohgurt. Skyr heeft een zachte smaak en het geeft een romig mondgevoel. Verrassend genoeg bevat skyr echter geen vet doordat het bereid wordt uit magere melk. Qua voedingskundige samenstelling is dit zuivelproduct nog het beste te vergelijken met magere kwark en hangop. Skyr, hangop en magere kwark bevatten evenveel eiwit. Kwark heeft doorgaans een beetje een wrange (ietwat bittere) smaak en het is erg stevig qua structuur. Hangop is rins van smaak en is verglijkbaar met yoghurt. Skyr is zachter van smaak en heeft ook een minder vaste structuur.

Eigenlijk is het kaas

Skyr wordt bereid door melk af te romen en deze vervolgens gedurende 30-40 minuten te verhitten op een temperatuur van 90-95°C. Daarna wordt deze terug gekoeld naar 40-43°C. Daarna wordt er opnieuw gekoelde magere melk toegevoegd en er wordt kaasstremsel toegevoegd om een meer vaste structuur te krijgen. Na ongeveer 5 uur wordt het mengsel snel gekoeld zodat het niet te zuur wordt. Het wordt dan in een soort zeef gezet om de wei te laten weglekken. Dit is ook de manier waarop kaas wordt bereid. Skyr is eigenlijk een zachte kaas en geen yoghurt.

Basis voor herstelvoeding

Door het hoge eiwitgehalte en de neutrale smaak is de naturelle variant zeer geschikt om als basis-ingrediënt te gebruiken voor herstelvoeding voor sporters. Skyr is ook toepasbaar voor ouderen om de spiermassa te behouden en ondervoeding tegen te gaan. Het is ook een zeer geschikt voor mensen die herstellen van grote operaties en ernstige ziekten. Skyr laat zich goed mengen met verschillende fruitsoorten. Sporters kunnen voor een herstelmaaltijd met voldoende eiwit volstaan met 200 g skyr, oftewel iets minder dan een halve verpakking.

Gezoete varianten met smaak

Nu zijn er ook al varianten op de markt waaraan fruit is toegevoegd, maar deze bevatten ook veel suiker. Voor een sporter die veel inspanning levert kunnen de kant-en-klare varianten een goed alternatief zijn en dat geldt ook voor ouderen en zieken die aan moeten sterken. Wie echter graag zicht wil houden op wat er in zijn/haar voeding voorkomt is de naturelle variant een beter alternatief.

Vergelijkbare zuivelproducten

Zoals al eerder benoemd komt skyr qua voedingswaarde overeen met magere kwark. Ook hangop is een product dat qua voedingswaarde zeer goed overeenkomt met skyr. Prijstechnisch zijn kwark en hangop op dit moment nog goedkoper dan skyr.
Kijkend naar de neutrale smaak is skyr is een leuke aanwinst in het winkelschap naast de magere kwark en hangop, maar het is niet uniek qua voedingswaarde. Kwark en hangop leveren evenveel eiwit, calcium en vitamine B2 als skyr. Hangop heeft een wat zuurdere smaak en kwark heeft een wat meer wrange smaak. Alle drie producten geven een ander mondgevoel en smaakbeleving. Voor wie juist een melkproduct met veel eiwit en een neutrale basissmaak zoekt is skyr een aanrader.

Conclusie

Of je nu beter gaat presteren door skyr is niet echt bewezen, maar het is wel een leuk antwoord op een vraag waarom de IJslandse voetballers het zo goed deden op het Europees Kampioenschap voetbal en wie weet wat ze laten zien op de Olympische Spelen.
Wie goed wil presteren kan ook prima “uit de voeten” met hangop of magere kwark, maar het is de vraag of deze producten ook in Brazilië beschikbaar zijn en dat geldt ook voor skyr.

Oh ja, nog een opmerking: ook deze aflevering van mijn blog is niet gesponsord.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma