Informatie is het toverwoord

In een bericht dat op 3 oktober op de website van de Dopingautoriteit bij het ANP nieuws verscheen, staat te lezen dat informatie de sleutel wordt om dopingovertreders effectiever op te sporen tijdens de Olympische Spelen in Londen.
Vaak wordt bij positieve dopingtersts gedacht aan opzet, maar een dopingovertreding kan ook veroorzaakt worden door onwetendheid. Voedingssupplementen kunnen zelfs tot positieve tests leiden, maar dit is te voorkomen. Daarom: informatie is het toeverwoord.

Basisinformatie is bij de Dopingautoriteit te vinden

Sporters dienen goed op de hoogte te zijn van de spelregels en ze moeten goed geïnformeerd zijn over de dopingregels en procedures, evenals trainers en andere begeleiderd personeel. Al deze groepen kunnen bij de Dopingautoriteit terecht voor informatie over de dopinglijstgeneesmiddelendispensaties en informatie over de dopingcontrole. Naast training, motivatie en herstel is voeding een belangrijke pijler voor een sterke prestatie.

Prestatieverbetering door voeding

Een sporter die graag optimaal wil presteren kan beter investeren in goede begeleiding op het gebeid van fysieke en mentale training, keuze van materialen en kleding en voeding. Vaak wordt er vertrouwd op supplementen, maar die kunnen verontrienigd zijn met dopinggeduide stoffen. Hiervoor is in Nederland het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet.
Om optimaal voordeel te halen uit supplementen is een uitgekiende samenstelling en timing van de basisvoeding nodig. Zo kun je als sporter meer plezier hebben van supplementen die verzuring remmen, alerter maken of voor extra explosieve kracht zorgen etc.

Wat is een goede basisvoeding?

Er moet brandstof voorradig zijn voor trainingen en wedstrijden. de aanvoer van bouwstoffen dient direct plaats te vinden zodra het tijd is voor het herstel na de inspanning. Zowel voor, tijdens en na de activiteit is er vocht nodig voor het transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. De voeding moet voortdurend voldoende regulerende en beschermende stoffen bevatten voor een goed verloop van de lichaamsprocessen en om de afweer op peil te houden. Een goed uitgekiende voeding kan helpen om blessures te voorkomen en, mocht het toch voorkomen, om het herstel te bevorderen.

Goed geïnformeerd is het halve werk!

Al met al is dat nog niet zo eenvoudig als je het goed beschouwt. Daarom kan een sporter wel een goed (voedings)advies gebruiken. Sportdiëtisten zijn prima opgeleid om dit te verzorgen. En wie gemotiveerd is om zich goed te voeden en te laven, slim traint en voldoende tijd neemt om te herstellen is in staat om het beste uit zichzelf te halen en zijn of haar sportieve grenzen te verleggen. De topsporter die goed is geïnformeerd zorgt in Londen dat hij of zij Olympisch presteert.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma