Is de wasbordrage zorgelijk?

Met de zomer in aantocht slaat bij sommigen de twijfel toe of hun lijf wel aan de zelf opgelegde criteria voldoet. De druk op het uiterlijk lijkt steeds hoger te worden. Terwijl een grote groep Nederlanders worstelt met het “niet verder aankomen” is er een groep die bang is om te dik te worden. Wie zijn er gevoelig voor deze zogenaamde “wasbord-rage”? Waarom is dit (niet) zorgelijk?

Onjuist nastreven wasbord leidt tot spierafbraak

Steeds vaker verschijnen er op Internet berichten waarin vrouwen (en mannen) aangemoedigd worden om toch vooral een strak en gespierd uiterlijk na te streven. Natuurlijk is het prima om een gezond gewicht en dito vetpercentage na te streven, maar het kan ook te ver doorslaan. In het dagblad van wakker Nederland werd daarom alarm geslagen door diëtisten en deskundigen op het gebied van eetstoornissen. Scarlet Hemkes, die de website Proud2beme voor mensen met een eetstoornissen opzette, ziet een verschuiving van het ideale lichaamsbeeld voor vrouwen van mager naar gespierd. Ook sportdiëtist Esther van Etten meldt dat ze regelmatig vrouwen in haar praktijk krijgt die graag een sixpack willen, maar zich onvoldoende realiseren wat daar allemaal voor nodig is.
Het lijkt erop dat mensen die gevoelig zijn voor voedingshypes en fitnessrages hiervoor gevoelig zijn. Wie vet wil verliezen zal zeker 500 kCal minder moeten eten dan er wordt verbruikt. Een pittig trainingsregime gecombineerd met het weglaten van gluten en melk zal al gauw een te lage inname van eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen tot gevolg hebben. Dat leidt dan vervolgens eerder tot spierafbraak en blessures dan gespierd worden.

Mannen meer aanleg voor sixpack

Het is belangrijk om ook wat kennis te hebben van de mogelijkheden van het lichaam. Voor iedereen is duidelijk dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Doordat mannen meer testosteron produceren maken ze gemakkelijker en meer spierweefsel aan dan vrouwen. Daardoor hebben mannen ook een hogere ruststofwisseling en hebben ze minder moeite met gewicht verliezen. Mannen hebben van nature ook minder vetweefsel dan vrouwen. Daardoor zie je de spieren bij mannen vaak veel beter afgetekend onder de huid dan bij vrouwen. Anders gezegd: Mannen hebben daardoor een scherpere spierdefinitie. Vrouwen hebben door hun hogere vetpercentage rondere lichaamsvormen en een minder scherpe spierdefinitie.

Wie zijn at risk voor het doorslaan?

Mensen die gevoelig zijn voor kritiek op hun figuur kunnen hiervoor gevoelig zijn. Topsporters, fanatieke fitnessers en leefstijlsporters kunnen hier ook gevoelig voor zijn. Uit onderzoek van De Bruin blijkt dat eetstoornissen veel vaker bij mannelijke en vrouwelijke sporters voorkomen. Met name de sporters die duursporten (atletiek, wielrennen, schaatsten), esthetische sporten (turnen synchroon-zwemmen, kunstschaatsen) en gewichtsklassensporten (judo, boksen) beoefenen, kunnen in de verleiding komen om fanatiek te trainen en ze zijn ook gevoeliger voor het krijgen van eetstoornissen in de drang om het ideale gewicht of figuur te bereiken.
Het kan verleidelijk zijn om een snelle methode voor vetverlies na te streven. Een pilletje, poedertje of andere vorm van maaltijdvervanging biedt slechts kort soelaas. Snel gewonnen en snel geronnen. Als het wel werwkt gaat het om paardenmiddelen voor wespentailles. Je valt er altijd plaatselijk mee af: namelijk in je portemonnee en zodra je ermee stopt krijg je de verloren kilo’s met rente weer terug.

Goed figuur en gezonde conditie vereisen continu onderhoud

Wie echt een goede gezondheid en een strak lijf nastreeft met een voor hem/haar aanvaardbaar vetpercentage zal er voortdurend in moeten investeren. De beste tactiek daarvoor is voldoende trainen en de voeding aan te passen op leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en gewenste lichaamsbouw. Zoals voor veel dingen geldt ook hier: met regelmaat bereik je resultaat.
Vrouwen, zoals  Floor van Putten, Joyce de Haan, Judith van der Berg en Sandra van der Kamp kunnen daar meer over vertellen.

Is de wasbord-rage zorgelijk?

Er zijn waarschijnlijk nog altijd meer mensen met overgewicht en obesitas die te weinig bewegen dan mensen die zich langdurig heftige trainingsregimes op zullen leggen in combinatie met een zeer streng afslankdieet.
In het nieuwsbericht wordt niet duidelijk hoeveel mensen aan deze rage meedoen. Het betreft hier mogelijk een kleine groep mensen. Toch is de zorg over deze rage wel gerechtvaardigd, omdat mensen die zware trainingen combineren met een voedingswijze die tot tekorten leidt risico lopen. Deze mensen dienen goede begeleiding te zoeken bij hun sportieve arbeid. Daarnaast is het aan te raden om een goed voedingsadvies, afgestemd op hun persoonlijke situatie en activiteiten, in te winnen bij een sportdiëtist bij jou in de buurt.
Neem gerust contact op als jij ook een voedingsadvies wilt hebben dat bij jouw sportieve activiteiten past.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma