Is meal preppen geschikt voor iedereen?

Als je regelmatig zelf boodschappen doet kan het je niet ontgaan zijn dat er steeds meer kant en klare maaltijden aangeboden worden. Alles voor het gemak van de mens en om de snelheid erin te houden zodat we steeds meer tijd over hebben voor andere activiteiten dan met onze voeding bezig te zijn. Je kunt ook meerdere porties in een keer klaarmaken, zodat je het koken wat efficiënter kunt aanpakken, oftewel “meal preppen”. Wat is het en hoe werkt het?

Meal preppen voor gezonde maaltijden

Sporters bereiden vaak extra maaltijden zodat ze snel na een training hun brandstofvoorraad en bouwstofvoorraden kunnen aanvullen. Dat noemen we ook wel de herstelmaaltijden. Het gaat dan om maaltijden die voldoende eiwitten, koolhydraten en vocht leveren. De eiwitten zijn nodig voor het snel herstel van het spierweefsel dat door de inspanning werd beschadigd. De koolhydraten zijn nodig om de brandstofvoorraad weer op peil te brengen en om het herstel van het spierweefsel te bevorderen. Het vocht is nodig om het vocht dat tijdens de inspanning verloren is gegaan weer aan te vullen.
Voor de niet-sporter kan het meal preppen helpen om gezond(er) te eten tijdens drukke perioden.

Hoe doe je dat dan?

Meal preppen houdt in dat je één of meerdere onderdelen van één of meerdere maaltijden van te voren klaarmaakt en bewaart. Je kunt dan met deze maaltijdonderdelen sneller een gezonde maaltijd op tafel zetten op een moment dat je het druk hebt. Meal preppen kan op verschillende manieren. Zo kun je meerdere porties van een samengestelde maaltijd bereiden en deze per portie in vriezen. Daarbij kun je denken aan een pastamaaltijd met groente, vlees(vervanging), vis of kip. Je kunt er dan voor kiezen om een grote portie groente als basis te nemen zodat je voor drie keer groente hebt. De drie porties groente kun je dan combineren met telkens een andere vlees(vervanging), vis of kip. Of eventueel met een andere soort volkorenpasta, aardappelen of zilvervliesrijst. Het zijn zo maar een paar voorbeelden. Je vindt er meer via deze link.

Waarom meal preppen?

Het overkomt iedereen wel eens dat je een drukke periode hebt waardoor je wat minder tijd hebt om een goede maaltijd te bereiden. Iedereen kent drukke en minder drukke perioden. Vaak zijn het ook de actieve mensen die je overal weer tegenkomt. Ze zitten in allerlei verenigingen, sporten of zijn actief in politieke of levensbeschouwelijke groepen. Daarnaast zijn steeds meer mensen actief als mantelzorger voor een ouder, partner, kind of andere naasten. Al deze taken kunnen ertoe leiden dat je dan minder tijd overhoudt om goed voor jezelf te zorgen. Toch heb je juist in deze tijden behoefte aan goede voeding om “op de been” te blijven en om je gezondheid goed te bewaken. In zulke tijden kan het handig zijn om meerdere maaltijd “op voorraad” te hebben oftewel “meal preppen”.

Waarom geen kant-en-klare maaltijden?

In de supermarkten worden steeds meer kant-en-klaarmaaltijden aangeboden die alleen maar in de magnetron of de oven hoeven om gegeten te kunnen worden. Naast de welbekende afhaalmaaltijden zijn er ook maaltijdservices die een complete maaltijd aan huis bezorgen. Ook zijn er meer maaltijdservices die zelfs bij je thuis komen om de maaltijd te bereiden. Soms worden de ingrediënten daarvoor dan al meegenomen door de kok die de maaltijd aan huis komt bereiden. Daarnaast zijn er natuurlijk de snackbargerechten die als maaltijd worden genuttigd.
De kant-en-klaarmaaltijden en de afhaalmaaltijden zijn vaak te zout, ze bevatten te veel verzadigd vet en leveren te weinig groente. De maaltijden van de aanbieders waarbij je alle ingrediënten aangeleverd krijgt en zelf moet bereiden kunnen een gezonde maaltijd opleveren, als je ze goed bereidt en eventueel nog wat extra groente toevoegt. Dat geldt ook voor de maaltijden die je thuis voor jezelf gaat bereiden.

Wat heb je nodig voor meal preppen?

Je moet wel over voldoende kookvaardigheden beschikken om de maaltijdonderdelen op de juiste manier kunt bereiden. Goed keukengerei is daarbij echt een aanrader.
Je hebt voldoende goede bewaarruimte nodig voor de maaltijdonderdelen die je bewaart. Een goede vriezer die je op de juiste temperatuur instelt is daarbij een belangrijke voorwaarde.
Voor het bewaren in de vriezer zijn diepvriesdoosjes en/of diepvrieszakjes op maat een must. Zorg daarbij dat de maat van de doosjes of zakjes zo goed mogelijk overeenkomt met een portie voor het maaltijdonderdeel dat je per maaltijd nodig hebt. Zo kun je vlees, vis en kip die je vaak met meerdere porties inkoopt het beste splitsen in de portie die jij (en je huisgenoten) per maaltijd gebruiken. En zo zijn er meer trucs die je ook terug vindt in de eerder genoemde link.

Voordelen van meal preppen op een rijtje

1. Je kunt de maaltijd goed aan je eigen smaak aanpassen, want “er is nog nooit een kok gevonden die kan koken naar alle monden”.
2. Je kunt zelf het moment kiezen waarop je de maaltijdonderdelen bereid zodat je er voldoende aandacht aan kunt besteden.
3. Je hoeft niet zo gebukt te gaan onder “ongelofelijke haast”. Je hebt immers een voorraad van maaltijd(onderdelen) om snel een goede maaltijd te bereiden. Daarvoor moet je dan wel goed op de hoogte zijn van jouw voedingsbehoefte.
4. Je kunt resten gebruiken voor het meal preppen zodat je voedselverspilling voorkomt.
5. Je kunt gebruik maken van aanbiedingen om de overschotten in te vriezen, zodat je minder kosten hoeft te maken voor je voeding.

Meer weten hoe je dit moet doen? Neem gerust eens contact op voor meer informatie

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma