Jong geleerd is oud gedaan

Het aanmoedigen van ouders om in de weekenden actief te zijn is mogelijk een goede actie om kinderen meer te laten bewegen. Dat is een mooi streven, maar onderzoek leert dat bewegen alleen onvoldoende effect heeft om obesitas aan te pakken. Ook een aanpak op het gebied van de voeding is nodig. Hierbij dient niet alleen ingezet te worden op het vergroten van de weerbaarheid van kinderen, maar ook de ouders kunnen een handreiking gebruiken. Ze beseffen vaak niet hoeveel verleidingen hun kind tegen komt.

In beweging

Onderzoekers in Denver toonden aan dat het loont om ouders en kinderen in het weekend aan te zetten tot bewegen. Doordat de ouders meedoen worden de kinderen gestimuleerd om ook actief te zijn. Maar de obesitas-epidemie kan nog beter aangepakt worden, door in te zeten op een betere voedingsgewoonte van de kinderen. Hoewel er al jaren alarm wordt geslagen over de toename van het aantal kinderen met overgewicht, komt de huidige overheid niet verder dan te stellen dat de ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een aanbod voor scholen om leefstijl in het onderwijs in te bouwen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de (op)voeding van hun kinderen, maar kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. En dit geldt niet alleen voor bewegen.

Na-aapje

Het Voedingscentrum startte vorig jaar met de campagne Na-aapje om ouders te informeren wat gezonde voedingskeuzes zijn voor kinderen. Ouders kunnen hun hier ook hun kennis over voeding testen.
Na-aapje kan ouders kennis aanreiken over gezonde voeding, maar dan hebben ze nog altijd te maken met de verleidingen waaraan een kind wordt blootgesteld. In het filmpje waarin we een middag uit het leven van Lukas meemaken, zien we dat dit jochie tussen zijn lunch en avondmaaltijd heel wat voedingsmiddelen krijgt aangeboden. Hij heeft dan zoveel gegeten dat hij zijn avondmaaltijd niet meer lust. Ongezonde voedingsmiddelen nemen zoveel plaats in op het menu, dat er geen ruimte meer is voor gezonde voeding. Dat kan doordat een ouder zich niet bewust is hoeveel etenswaren zijn kind op zo’n middag krijgt aangeboden, maar ouders geven hun kind soms ook verkeerde voedingsmiddelen uit onwetendheid.

Sportdranken niet voor kinderen bedoeld

In de winkels staan vele schappen vol met allerhande sportdranken. Door de aandacht voor de risico’s van het gebruik van cafeïne-houdende energydrinks door kinderen en door de commotie over het sponseren van de Olympische Spelen door Coca cola en Mc. Donalds mag worden verondersteld dat ouders weten dat cola voor kleine kinderen niet zo’n goed idee is, vanwege de hoeveelheid suiker die het bevat. Toch komt het voor dat ouders die hun kind 7-up, sinas of vruchtensap geven denken dat ze gezonder bezig zijn dan wanneer ze het kind cola laten drinken. Frisdranken en vruchtensappen bevatten namelijk evenveel suiker als cola. Of ze laten hun keuze vallen op sportdranken, want “als sporters het drinken zal het wel gezond zijn”. Ze realiseren zich niet dat sporters die meerdere uren per dag actief zijn met hun sport meer calorieën verbranden, waardoor ze ook meer energie in hun voeding op moeten nemen. En omdat ze ook veel vocht verliezen kan dit het beste opgenomen worden in de vorm van vocht. Sportdranken bevatten vaak meer energie dan frisdranken. Daarom zijn sportdranken, met name de energydrinks, ook zonder cafeïne, niet geschikt voor kinderen. Kinderen (en volwassenen) kunnen hun dorst prima lessen met water of thee, zonder suiker.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Kinderen leren veel door imitatie. Dat geldt zowel voor beweging als voor voeding. Als ouders veel bewegen gaat een kind dat vanzelf ook doen. Onderzoek heeft geleerd dat hierbij ook sprake kan zijn van erfelijke aanleg, maar bewegen kan ook heel goed aangeleerd worden door zelf het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld door boodschappen op de fiets of lopend te halen, of door kinderen lopend of op de fiets naar school te laten gaan.
Als ouders zelf regelmaat hanteren bij het eten en niet vaak frisdrank drinken krijgt een kind dat al van huis uit mee. En als ouders het kind regelmatig nieuwe gerechten en voedingsmiddelen leert eten, zal het kind dat ook normaler gaan vinden. Vis en groente kunnen prima in een kindermenu worden verwerkt, rekening houdend met eventuele allergieën. Voor wie zelf niet zo creatief is met voeding, is dit kookboek voor kinderen een aanrader.
Daarom: Leef je eens uit met vis, groenten en fruit!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma