Jong-leren met voeding

Als het over voeding gaat is de kreet “De keuze is reuze” wel een rake typering. We worden dagelijks aan vele prikkels blootgesteld om ons te verleiden tot eten en drinken. Daarnaast is er ook een toename van informatie op het gebied van voeding, maar de betrouwbaarheid daarvan wisselt sterk. Is het een kwestie van Jongeleren met voeding of Jong leren over voeding?

Actuele voedingsinformatie voor verschillende levensfasen

De bekende hoogleraar op het gebied van voeding en gezondheid Jaap Seidel schreef samen met de psycholoog Jutka Halberstadt een bundel met columns over verschillende voedingsonderwerpen waar de moderne consument mee worstelt. De columns zijn eerder verschenen in het Amsterdamse dagblad Het Parool en in Jongleren met voeding gebundeld en gerangschikt naar hoofdonderwerp. De columns zijn ingedeeld naar vragen over voeding tijdens verschillende levensfasen, voedingshypes, voedingsmiddelen, voedingsstoffen en voedingspatronen. Elk hoofdstuk is voorzien van een korte inleiding waarin de lezer uitleg krijgt waarom dit onderwerp op dit moment actueel is.

Wat voor type vragen worden er zoal besproken?

Seidel en Halberstadt gaan onder andere in op vragen over kokosvet, het ketogeen dieet, paleodieet, energydrinks en de suikertax, maar ook zout, lijngedrag bij tieners, introductie van groenten bij kinderen, voeding tijdens zwangerschap, vitamine D, zoetstoffen, veiligheid van het drinkwater, invloed van voeding op acne etc komen aan de orde. Kortom er wordt een heel palet van allerlei vragen beantwoord die tegenwoordig bij veel consumenten leven. De vragen die in het boekje worden beantwoord zijn afkomstig van lezers van Het Parool, maar deze onderwerpen leven bij veel mensen die bewust om willen gaan met hun voeding. De antwoorden worden gegeven in goed begrijpelijke taal.

Wat voegt dit boekje toe?

De consument wordt overstelpt met informatie over voeding en prikkels om te eten en te drinken en slimme marketingtrucs van de industrie voor ongezonde voedingsmiddelen. Dat leidt bij de consument tot voedselverwarring: De ene dag is een voedingsmiddel gezond (volgens de media) en de volgende dag melden kranten, televisie en andere media dat dit voedingsmiddel toch minder gezond is dan gedacht. Voor wie niet “thuis is in de materie” is het dus lastig om te bepalen wat nu echt betrouwbare informatie is over voeding en wat niet. Daarnaast spelen ook vraagstukken zoals het goed omgaan met het milieu, verantwoord eten binnen een beperkt budget en de beschikbare tijd voor het doen van boodschappen en het bereiden van maaltijden een belangrijke rol bij voedingskeuzes. In Jongleren met voeding worden de belangrijkste actuele vragen over voeding in begrijpelijke taal beantwoord. Bij het bespreken van de voedingsonderwerpen wordt ook rekening gehouden met hedendaagse vraagstukken zoals het milieu en de voedselverwarring bij consumenten.

Gezonde kruisbestuiving: de auteurs

Jaap Seidel heeft zijn sporen in de Voeding en Gezondheid al ruimschoots verdiend, door het vele onderzoek waarbij hij betrokken is geweest en waarin hij nog steeds actief is, zie ook de vele publicaties waaraan hij heeft meegewerkt. Hij is werkzaam als hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij zet zich in voor preventie van overgewicht en de daarbij behorende gezondheidsproblemen maar ook voor een betere maatschappelijk acceptatie van mensen met overgewicht en aanverwante aandoeningen.
Jutka Halberstadt is een psycholoog die op de Vrije Universiteit van Amsterdam als assistent-professor betrokken is bij het onderzoek hoe overgewicht bij kinderen voorkomen en behandeld kan worden.
Beide auteurs hebben al meerdere gezamenlijke publicaties en boeken op hun naam staan, zoals Tegenwicht en Het Voedsellabyrint. Samen zijn ze ook actief in “Gezond aan tafel”, waarin ze recepten delen die gemakkelijk te bereiden zijn en die voldoen aan de regels van de Schijf van Vijf.

Jongleren of Jong leren?

In de inleiding wordt uitgelegd dat er tegenwoordig een voedselverwarring heerst bij veel consumenten. Ook constateren de auteurs dat er in de voedingsindustrie een gebrek aan innovatie is op voedingsgebied voor het ontwikkelen van gezonde snacks. Ook houden ze een pleidooi om bij het afbeelden van mode meer variatie in de modellen te kiezen, dus niet alleen de graatmagere dames en heren, maar ook mensen met een normale en vollere kledingmaat, zodat daarmee ook tegenwicht geboden kan worden aan fatshaming. Overgewicht en obesitas leidt tot veel problemen op het lichamelijke, psychische en sociaal vlak, Daarom zien de auteurs het liefst dat er ingezet wordt op preventie. Kinderen dienen al op jonge leeftijd voedingslessen te krijgen, zoals door hun eigen groente te kweken in een schooltuin en door het volgen van kooklessen. Zo kunnen ze jong leren jongleren met voeding.

Aanrader

Jongleren met voeding is een aanrader voor wie zich snel wil laten informeren over de voedingsvragen waar veel consumenten tegenwoordig mee zitten. Het boek is in begrijpelijke taal geschreven, telt 296 pagina’s en is opgedeeld in korte hoofstukken waardoor de informatie per onderwerp goed behapbaar is.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma