Kerstdiner niet oorzaak gewichtstoename

Met de kerstdagen in aantocht beginnen bij menigeen ook de schuldgevoelens al weer op te spelen over het copieuze kerstmenu, de oliebollen en appelflappen en allerlei andere lekkernijen die bij de laatste decemberweken horen. Gewichtstoename vindt gedurende de rest van het jaar plaats, maar velen denken dan dat ze in de laatste decemberweken zo gigantisch aankomen dat het een jaar kost om het overtollige gewicht weer kwijt te raken. Echter enkele experimenten bewijzen dat dit niet zo hoeft te zijn, maar het vereist wel denkwerk. Dit is in strijd met wat er in Supersize me werd vertoond.

Supersize me

In de documentaire “Supersize me” (2004) liet Morgan Spurlock zien wat het effect is van een maand inactief zijn en het eten van uitsluitend supersize menu’s van Mac Donalds en suikerrijke dranken. Hij voerde het leefstijlexperiment uit met begeleiding van een huisarts, een cardioloog, een gastroloog, een voedingskundige en een fitnesstrainer. Wat de bijdrage van de fitnesstrainer was heb ik nooit zo goed begrepen. Na dertig dagen was hij 11,1 kg (13% van zijn gewicht) aangekomen, zijn cholesterolgehalte en bloedglucose (bloedsuikergehalte) namen toe en zijn hart- en leverfuncties werden slechter.
Toch kun je met wat rekenen ook afvallen met een dieet van fastfood.

Downsize me: rekenen en trainen

Soso R. Whaley viel 4 kg (9 lbs) af in dertig dagen op een dieet van Mac Donalds-maaltijden. Zij gebruikte een voeding van 2000 kCal per dag en dat is een normale energiebehoefte voor een volwassen vrouw. Haar documentaire uit 2007 is in vier delen van ongeveer 9 minuten te zien via deze links: deel 123 en 4.
Chazz Weaver verloor ruim 3,5 kg (8 lbs) vetweefsel op het junkfoodrantsoen, doordat hij het dieet combineerde met kracht- en duurtraining. Zijn filmverslag uit 2010 is in vier delen van ongeveer 10 minuten terug te vinden via deze links 123 en 4.
Ook in Nederland is aangetoond dat je met fastfood kunt afvallen.

Nederlandse experiment: rekenen en te lage inname

Naar aanleiding van “Supersize me” toonde Wim Meij, de toenmalige hoofdredacteur van het AD, in 2004 aan dat je met een dieet van dertig dagen lang fastfood van MacDonalds met deskundige begeleiding ook kunt afvallen. Zijn dagmenu was vastgesteld op 1800 kCal, maar dit werd later bijgesteld naar 2000 kCal omdat hij te snel afviel. Na het experiment woog hij 6,3 kg lichter, maar hij vond het wel lastig om goede keuzes te maken. Berekening van de dagmenu’s leerde dat de Mac Donalds-voeding leidt tot een te lage inname van voedingsvezel, onverzadigd vet en vitamine B1.
Wanneer je fastfood eet en niet oplet kom je aan, maar de schade is te herstellen.

Ongezonde voeding: na een maand al resultaat!

Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen, toonde aan dat een maand ongezond eten al leidt tot meetbare veranderingen in het lichaam. Omdat hij de enige proefpersoon was in dit experiment kan het resultaat niet gebruikt worden voor het geven van een algemeen advies, maar het laat wel zien dat wijzigingen in het voedingspatroon al snel invloed hebben op de lichaamssamenstelling. Het verslag van het experiment is terug te vinden in “Gezond eten gewoon doen”.
Dit boek geeft bruikbare adviezen over gezonde voeding en geeft heldere informatie over factoren die het gewicht beïnvloeden.

Wat leren we ervan?

Het experiment van Frans Kok laat zien dat verslechteringen in het voedingspatroon ook snel weer gecorrigeerd kunnen worden. Het gebrek aan voedingskennis en het ontbreken aan kennis over het functioneren van het lichaam spelen een grote rol bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Als je te veel eet en te weinig beweegt kom je aan. Als je een bewuste keuze maakt is af en toe een Mac Donalds maaltijd geen probleem, maar het is wel nodig dat Mac Donalds meer gezonde producten opneemt in het assortiment.

Wat betekent dit voor de decemberfeesten?

December heeft vier feestdagen, namelijk Sinterklaas, twee kerstdagen en Oudjaar. Daarna volgt de Nieuwjaarsdag en dat maakt dat we het hebben over vijf feestdagen binnen één maand. Naast de vijf feestdagen zijn er nog 26 dagen over om niet te kiezen voor zoete, vette en alcoholische versnaperingen.
En het jaar bestaat uit 12 maanden. Gezonde voeding doe je namelijk het hele jaar door. Als je dagelijks ongeveer 24 kCal (= 1 suikerklontje) meer eet dan je energiebehoefte kom je elk jaar 1 kg aan. En daarmee blijkt dus dat een Duits gezegde wordt bekrachtigd: Man wird  nicht fett zwischen Weihnachten und Neujahr, sondern zwischen Neujahr und Weihnachten.

Tips

Geniet van alle lekkere gerechten en dranken. Dat hoeft niet in supersize porties. Denk dan niet dat je gezondigd hebt na een feestmaal met normale porties, want het is pas echt zonde als je een lekkere maaltijd gebruikt en je er schuldig over voelt.

Prettige Kerstdagen en tot volgende week

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma