Kerstdinerstress

Nog een paar dagen en dan is het weer kerstfeest. Veel mensen zetten tijdens deze dagen het liefst een extra lekkere maaltijd op tafel waarbij kosten noch moeite worden gespaard. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk en vanzelfsprekend. Wie tijdens deze dagen “op het gewicht/gezondheid wil letten” kan er al bij voorbaat tegenop zien, maar dat hoeft niet als je alles maar slim aanpakt.

Planmatig werken voor de koks

Het is een open deur, maar toch noem ik het maar even: Maak van te voren een planning wat er gegeten en gedronken gaat worden. Daarbij geldt dat je ook goed moet nadenken wat er allemaal gedaan moet worden en het is ook handig om al het werk in een handige volgorde te doen. Daarbij zijn onderwerpen als “(voor)bereidingstijd” en tijdstip waarop de gerechten gegeten en gedronken gaan worden belangrijk. Ook is het handig om te weten voor hoeveel personen er gekookt gaat worden. Als de hoeveelheden goed afgestemd zijn op het aantal eters helpt dat namelijk om overeten te voorkomen.

Boodschappenlijstje tegen overeten

Bedenk ook van te voren of je voor kant-en-klaar-gerechten gaat, of dat je zelf je kookkunsten gaat inzetten. Als je alle recepten dan goed hebt bestudeerd is het raadzaam om na te gaan of het je allemaal lukt om alle gerechten in je eentje klaar te maken of dat je gebruik wilt maken van hulptroepen. Daarbij geldt dan natuurlijk ook dat de helpers over de nodige kookvaardigheden (en keukenapparatuur) moeten beschikken.
Daarna volgt het opstellen van de boodschappenlijstjes. Het voordeel van een boodschappenlijstje is dat je in de winkel alleen nog maar op zoek hoeft te gaan naar alle ingrediënten en niet meer hoeft te bedenken wat en hoeveel je moet kopen. Dat voorkomt dat je met grote voorraden blijft zitten en dat mensen meer gaan eten dan ze eigenlijk wilden. Let erop dat je de ingrediënten die je nodig hebt goed omschrijft op je lijstje als je het boodschappen doen uitbesteedt aan een ander.

Warenkennis nuttig om bloopers te voorkomen

Als je zelf boodschappen gaat doen voor iemand anders is het ook handig om na te gaan of je begrijpt welke ingrediënten er worden bedoelt. Dat kan je behoeden voor bloopers waar een kookliefhebber niet blij van wordt. Vaak gaat het om ingrediënten die een gevorderde kok wel in zijn/haar standaardvoorraad in de keuken heeft, maar die door de gelegenheidshobbykoks minder vaak gebruikt worden.
Om het duidelijk te maken wat ik bedoel vertel ik even een paar voorbeelden: Een paar jaar terug vroeg ik aan een van de vakkenvullers van de  supermarkt of er nog kaneelpijpjes waren, omdat ik die niet had zien staan bij de kruiden. De jongeman in kwestie dacht echter dat het hier ging om ouderwets snoepgoed… Een ander voorbeeld: Het was op een herfstige dag in september/oktober toen ik op zoek ging naar tabasco, maar ik kon het nergens vinden. Op mijn vraag aan het winkelpersoneel hierover kreeg ik als antwoord: “Mevrouw dat wordt alleen in de kerstperiode gebruikt!” Deze jonge winkelmedewerker wist niet waar het over ging… Ik heb ook eens aan iemand gevraagd om gelatineblaadjes te halen. Uiteraard had ik er geen kleur bij vermeld, omdat ik gewone blanke gelatine wilde hebben. Deze persoon kwam echter terug met rode blaadjes, want ze vond dat die zo’n mooie vrolijk kleur hadden. Helaas is dat nou net niet de gewenste kleur als het verwerkt moet worden in blanc manger

Bereidingstips: Bezint eer ge begint.

1. Lees van te voren de recepten en de gebruiksaanwijzing voor de verschillende producten goed door voordat je aan het koken begint.
2. Zet alle keukenmaterialen en ingrediënten klaar in de volgorde van gebruik.
3. Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt.
4. Gerechten die veel eerder (voor)bereid worden dan gegeten moeten goed gekoeld worden na bereiding, om bederf te voorkomen.
5. Een gerechtje dat als laatst wordt gegeten kan als laatste klaargemaakt worden, tenzij er een lange bereidingstijd nodig is.

Let op hygiëne voor een goede bekomst

Omdat de meeste voedselinfecties en vergiftigingen thuis worden opgelopen is het handig om deze tips ter harte te nemen:
1. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten op de juist manier bewaart voordat je ze gebruikt, dus vlees, vis, zuivel en groenten in de koelkast.
2. Haal ze zo kort mogelijk voor het bereiden uit de koeling.
3. Zorg voor een schone aanrecht en schone keukendoeken als je begint.
4. Gebruik schone snijplanken en serviesgoed voor de verschillende ingrediënten.
5. Gebruik elke keer opnieuw een schoon snijmes en schone snijplank als er een volgend ingrediënt wordt bewerkt.
6. Zorg ervoor dat je gerechten die bereid zijn altijd op schoon serviesgoed legt en eventueel afdekt.
7. Zorg voor goede persoonlijke hygiëne en was je handen na elk toiletbezoek.
8. Bindt lange haren op en draag het liefst geen sierraden aan handen en polsen tijdens het koken.
9. Als je warme gerechten vooraf bereid is het raadzaam om ze zo snel mogelijk terug te laten koelen om bederf te voorkomen.
10. Als je gerechten moet vervoeren is het handig om dit te doen in een koelbox en doe er dan bevroren koelelementen bij om de gerechten zo koel mogelijk te houden.

Eten is genieten en ontspannen

Als het diner wordt opgediend is het raadzaam om echt de tijd te nemen om de gerechten goed te proeven. Juist als je rustig eet heb je meer tijd om de verschillende smaken te proeven en doordat je langzaam eet en meer geniet zorg je ook dat je minder eet, omdat het verzadigingsgevoel na 20 minuten gaat optreden nadat je gestart bent met eten. Zo voorkom je gelijk dat je meer eet dan je eigenlijk van plan was. Samen eten is ook “elkaar ontmoeten” en daar mag je op deze (en andere) dagen best wat meer tijd voor nemen.
Juist door het rustig eten en ontspannen kun je volstaan met kleinere porties van de verschillende gerechten en zo houd je je gewicht ook in de hand.

Kaneelpijpje, tabasco en blanke gelatine

Nu kan ik me voorstellen dat je nieuwsgierig geworden bent waar ik de bovengenoemde ingrediënten voor gebruik. Het kaneelpijpje wordt gebruikt voor stoofpeertjes. De tabasco wordt gebruikt in de zuurkoolovenschotel die we op Kerstavond eten (eigen ingestelde traditie) en de gelatine wordt gebruikt voor … blanc manger.

Wij wensen de lezers Fijne Kerstdagen!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma