Kies ik gezond?

Op 4 januari werd er een nieuwe App geïntroduceerd die de consument moet helpen om gezonde voedingsmiddelen te kunnen kiezen. Deze App is de opvolger van het Vinkje oftewel de Vinkjes. Wat is de meerwaarde van deze App in vergelijking met de Vinkjes? Doet deze App wat er wordt beloofd? Is deze App gemakkelijk in gebruik? Helpt deze App ook bij het maken van duurzame voedingskeuzes?

Wat kun je met de “Kies ik gezond”-App?

Het Voedingscentrum lanceerde de “Kies ik gezond?”-App als vervanger voor het Vinkje om de consument te helpen om gezonde voedselkeuzes te maken. Een voedingsmiddel wordt als “gezond” gezien als deze voldoet aan de eisen die er gelden voor de productgroep in de Schijf van Vijf waar dit voedingsmiddel toe behoort. Zo zijn er eisen voor brood en broodvervangers en voor melk en andere zuiveldranken etc. De consument kan voor een voedingsmiddel nagaan door de barcode van een verpakt voedingsmiddel met de mobiele telefoon te scannen of door deze op te zoeken in de bestanden die er zijn opgenomen in de App. Ook kan een consument maximaal drie verschillende voedingsmiddelen uit één productgroep met elkaar vergelijken. Dat kan door middel van het inscannen van de barcodes of door het opzoeken van een ander voedingsmiddel in de App-bestanden uit dezelfde productgroep, bijvoorbeeld zuiveldranken of  verschillende sauzen.
Er zijn veel verschillende productgroepen te bekijken. Er zijn zelfs beoordelingen te vinden van afslankmiddelen zoals maaltijdsvervangers.

Welke gegevens van voedingsmiddelen zijn er beschikbaar in de App?

Van elk voedingsmiddel wordt weergegeven of deze voldoet aan de Richtlijnen van de Schijf van Vijf. Wanneer dit niet het geval is wordt er uitgelegd waarom het betreffende voedingsmiddel niet in de Schijf van Vijf is opgenomen. Verder is er informatie te vinden over de voedingswaarde en de ingrediënten die in het product zijn verwerkt.
De voedingswaarde van de voedingsmiddelen wordt per 100 g weergegeven in calorieën, eiwitten, vetten (waarvan ook verzadigd) koolhydraten (waarvan ook suikers), vezels en zout. Verder is er een ingrediëntendeclaratie beschikbaar waarin ook de allergenen informatie is opgenomen. In deze App is echter geen informatie te vinden of een voedingsmiddel op een duurzame wijze geproduceerd is.

Van Vinkje naar App

Tot 2006 kon de consument gezonde producten uitsluitend herkennen doordat hij/zij zelf wist wat gezond was, maar daarvoor was echter voedingskennis nodig. Voor de verpakte en bewerkte producten werd het al lastiger om te beoordelen of ze aan de Richtlijnen Goede Voeding voldeden. Daarvoor was het nodig dat een consument etiketten kon lezen en de informatie kon begrijpen. Daarom werd in 2006 het Vinkje ingevoerd. Zo kenden we het groene vinkje en het blauwe vinkje. Het groene vinkje was te vinden op producten die als  eerste keus werden gezien omdat ze in de Schijf van Vijf pasten en het blauwe Vinkje werd gezien als een gezonde keus, maar het product behoorde niet tot de basisvoedingsmiddelen. Omdat producenten alleen een vinkje op hun verpakkingen konden krijgen als ze hiervoor betaalden was dit systeem niet sluitend.
Zolang het Vinkje heeft bestaan was er al verwarring over de bruikbaarheid van dit logo. Naar aanleiding van de vele discussies en het gebakkelei over het Vinkje werd door het in 2016 door Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) besloten om een app te laten ontwikkelen door het Voedingscentrum.

Eindoordeel:

De App is een mooie aanzet om mensen te stimuleren om gezonde voedingskeuzes te maken. Hij is gebruikersvriendelijk en geeft voor de gemiddelde consument de mogelijkheid om weloverwogen gezonde voedingskeuzes te maken. Het is jammer dat er geen gegevens opgenomen zijn over de duurzaamheid van voedingsmiddelen. Dat laatste is echter wel steeds belangrijker voor consumenten. Het zou wel een mooie aanvulling zijn zodat ook daar een stap gezet kan worden om het logodoolhof te verkleinen.
Toch is de App een aanrader voor een ieder die snel wil weten of een voedingsmiddel gezond is en –als het om een bewerkt artikel gaat- welke allergenen het bevat. De App is gratis te verkrijgen via Play-store en App-store.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma