Kleine hapjes, rode borden en meer

Vorige week werd het regeerakkoord bekend gemaakt. Qua voeding wordt er ook nu ingezet op het weerbaar maken van mensen tegen de voedselverleiding. Tegenwoordig worden er steeds meer “ontdekkingen” gedaan waardoor mensen “zich beter kunnen wapenen” tegen het overeten en slimmer kiezen voor kleinere porties. En er is nog meer mogelijk.

Klein beginnen

De feestmaand komt er weer aan en dan kan het lastig zijn om alle snoepgoed te weerstaan. Maar het is niet alleen de zoetigheid wat verleidt tot eten. De warme maaltijd smaakt vaak zo goed dat er al gauw meer genomen wordt dan eigenlijk de bedoeling was. Dieuwerke Blok ontdekte dat er minder gegeten wordt als er kleiner bestek wordt gebruikt. Ook een kleiner bord is sneller vol en dat leidt ook al tot minder eten.
Ook toonde ze aan dat van vloeibare voedingsmiddelen al snel veel genomen wordt, omdat het lang duurt voordat het verzadigingsgevoel optreedt. Wanneer vruchtensap wordt vervangen door fruit wordt er minder gegeten, omdat het tempo waarmee de vrucht wordt gegeten stukken lager ligt dan wanneer het fruit als sap wordt gedronken. Voedingsmiddelen  waarop gekauwd moet worden, worden langzamer gegeten en dan wordt er ook minder van genomen.

Rood = gevaar

Onderzoekers uit Basel en Mannheim toonden aan dat er ook minder gegeten wordt wanneer er rood serviesgoed wordt gebruikt. Het zou zelfs helpen om serviesgoed van een rood labeltje te voorzien om minder te eten en te drinken.
Brian Wansink laat in zijn boek Mindless eating zien dat mensen veel voedingsmiddelen gedachteloos naar binnen werken. In de video op zijn website is te zien hoe mensen blijven eten, als een bord van onderaf ongemerkt wordt bijgevuld.
Maar er is meer: onvoldoende slaap kan mogelijk ook tot een minder goede gewichtsbeheersing leiden.

Slapend je gewicht onder controle houden

Watson (what’s in a name) en collegae onderzochten het verband tussen het aantal uren slaap per etmaal en de body mass index(BMI) (BMI=gewicht (kg)/lengte2 (m2)) bij ongeveer 604 eeneiige en 484 twee-eiige tweelingen. Zij zagen dat een kortere slaapduur gepaard ging met een hogere BMI. Ook bleek dat de erfelijke invloed op de BMI bij de personen die minder uren slapen per etmaal groter te zijn. Het lijkt er dus op dat een korte slaapduur er toe leidt dat erfelijke invloeden voor een hoog gewicht groter zijn.
Voor de consument betekent dit dat het raadzaam is om voor voldoende nachtrust te zorgen. En er is nog meer te winnen…

Omgevingstemperatuur

Keith en zijn onderzoeksgroep hebben nog een aantal factoren op een rijtje gezet die het gewicht beïnvloeden. Zo blijkt dat er bij een hogere omgevingstemperatuur minder energie (lees: calorieën) worden verbruikt om het lichaam warm te houden. En als het kouder is, is er meer energie nodig om een goede lichaamstemperatuur te handhaven. Wanneer je dat vertaalt naar de praktijk zou dat betekenen dat het dus ook helpt als je de thermostaat thuis net een beetje lager zet. Dat heeft ook nog een ander voordeel: namelijk een lager energieverbruik in huis en minder kosten. Dat is altijd meegenomen in tijden van opeenvolgende economische crises, tenzij je het oplost zoals deze familie in Aerdenhout. Ze hadden het namelijk continu koud. Maar koude kan ook opgelost worden door meer te bewegen. En dan snijdt het mes aan twee kanten.

Meer in beweging

De Nederlandse bewegingsnorm luidt: 30 minuten per dag en om aan de fitnorm te voldoen is het nodig om 3 keer per week gedurende 20 minuten intensief te bewegen. Dat wil zeggen dat het hart even wat harder moet werken dan normaal, zodat het hartvaatstelsel ook goed in conditie blijft.
Veel van de dagelijkse beweging is gemakkelijk te realiseren door veel meer te lopen of te fietsen. En neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Het lijkt eenvoudig, maar toch is daar soms een cultuuromslag voor nodig. Een ludieke actie om mensen te stimuleren om vaker de trap te nemen vind je hier.

Daarom nog even alle tips op een rijtje

1. Kleiner bestek en kleinere borden
2. Kies, indien mogelijk, voor rood serviesgoed
3. Kies liever voor heel fruit in plaats van vruchtensap
3. Zorg voor voldoende ontspanning en slaap
4. De thermostaat kan iets lager, maar vervang dat niet door een elektrische deken
5. Zorg voor voldoende beweging: neem vaker de trap, loop wat vaker en kies voor de fiets

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma