Komkommernieuws

Het is er weer de tijd voor. In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Het lijkt dan ook net alsof er dan weinig te doen is in de wereld. Politici zijn met zomerreces en daarmee wordt de indruk gewekt dat er zelfs op het hoogste politieke niveau niets te doen is. Toch gaat het leven gewoon door. Iedereen gaat ook gewoon door met eten en drinken. Maar het is wel de tijd van het komkommernieuws. Wat valt er eigenlijk te melden over komkommers?

Komkommertijd oogsttijd echte zomergroente

Het woord “komkommertijd” wordt vaak verbonden aan een tijd van rust, warmte, bedrijven die deels gesloten zijn en vakantie. Volgens de Nederlandse geschiedenissite Historieknet is het niet duidelijk waar de uitdrukking “komkommertijd” echt vandaan komt. Wat echter wel duidelijk is dat de komkommertijd wel samenvalt met de tijd waarop de komkommertelers de komkommers kunnen oogsten. Dat geldt dan vooral voor de komkommers die op de “koude grond” buiten de kas worden geteeld. De komkommertelers dienen zich dan om hun oogst bekommeren om de komkommerliefhebbers van deze zomerse vruchtgroente te voorzien.

Voedingswaarde komkommer

Komkommers worden in Nederland volgens de Schijf van Vijf ingedeeld bij de groenten. Er wordt geadviseerd om dagelijks 250 g groente te nemen. Dat hoeft beslist niet alleen bij de warme maaltijd, maar mag ook bij de andere maaltijden of tussendoor.
De komkommer levert veel vocht en voedingsvezel. Vooral wanneer de komkommer niet geschild wordt is het gehalte aan voedingsvezel nog hoger dan van de geschilde exemplaren.
Elke groente levert weer andere voedingsstoffen. Daarom wordt er aangeraden om te variëren met de groenten. Je kunt er ook voor kiezen om elke dag meerdere groenten te nemen.

Bewaartips en bereiding komkommer

Deze frisse zomergroente is het hele jaar door verkrijgbaar, omdat komkommers ook in de kas geteeld kunnen worden. Komkommers kunnen doorgaans zo’n drie tot zeven dagen goed buiten de koelkast worden bewaard. De bewaarplaats dient dan wel goed koel te zijn. De temperatuur in de koelkast is meestal te koud ervan uitgaand dat je de koelkast op een goede koele temperatuur van 4°C hebt ingesteld. Wanneer het echter erg warm is, kan het raadzaam zijn om ze toch in de koelkast te bewaren. Daar zijn ze echter meestal niet langer houdbaar dan 2 dagen. Daarna worden ze snotterig.
Komkommers worden meestal rauw gegeten, maar kunnen ook gekookt, gebakken of gestoofd worden gegeten. Ze kunnen ook ingemaakt worden en verwerkt tot zoetzuur.

Komkommernieuws?

Komkommer levert niet zoveel vitamines en mineralen maar Het is wel een goede dorstlesser. Je ziet tegenwoordig dan ook vaker dat water een smaakje krijgt door er schijfjes komkommer aan toe te voegen. Daarnaast is komkommer  vanwege de neutrale smaak wel goed te combineren met andere voedingsmiddelen. Zo kun je komkommer toevoegen aan hartig broodbeleg zoals vleeswaren, vissoorten, schaal en schelpdieren, pindakaas, hummus, tomaat en radijs. De komkommer “doet het ook goed” in salades en kan ook goed als snackgroente worden gebruikt. Dat geldt niet alleen voor de normale grote variant maar ook voor de kleinere exemplaren die vaak in kleine verpakkingen worden verkocht. Verder kun je komkommer ook goed verwerken in sausjes zoals tzatziki. Kortom de komkommer kan saai lijken, maar kan op heel veel manieren worden ingezet in de keuken.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma