Kruidje-roer-me-niet

Wie snel gewichtsverlies wil bereiken komt soms tot vreemde dingen, maar meestal blijft men liever wat dichter bij de natuur en zoekt de oplossing in allerlei kruiden of natuurlijke stimulantia. Helaas blijkt ook hier weer dat dit alleen werkt om plaatselijk gewicht te verliezen, maar dit is niet de meest gewenste plek. Daarom zouden deze middelen het stempel “kruidje-roer-me-niet” moeten krijgen. Bovendien zijn er betere oplossingen voorhanden.

Snel gewonnen zo geronnen

Naast de stapels dieetboeken worden er allerlei pillen, poeders, afslankthee en ook kruidenmengsels aangeboden om mensen van hun overtollige kilo’s af te helpen. Vaak beloven de middelen een quick fix en een prachtig leven. Het lijkt wel een sprookje. Geloof het of niet, jaarlijks tuinen er weer heel veel mensen in. Telkens denken ook hier opnieuw heel veel uitbaters snel binnen te zijn met deze handel. Er worden gouden bergen beloofd via allerlei multi-level-marketingsystemen, maar vroeger of later gaan deze piramidestructuren toch wankelen. Dan toch maar een combi van een aantal stoffen uit de natuur?

Stackers: het gaat je soms aan het hart

Stackers bevatten vaak een combinatie van verschillende stoffen die tot doel hebben om de stofwisseleng op een hoger peil te brengen. Helaas geldt ook hier dat het effect vaak gering is, tenzij er middelen aan toegevoegd zijn die een echt stimulerende werking hebben. Vroeger werd er vooral een combinatie van acetylsalicylzuurcafeïne en efedrine gebruikt, maar efedrine is sinds 1 april 2004 verboden. Inmiddels is de efedrine wel vaak vervangen door synefrine, maar ook deze stof is omstreden, omdat ook hier meldingen van bestaan dat het hartlijden zou kunnen veroorzaken. Tot vorig jaar augustus was er ook geranamine in de handel, maar dit is inmiddels ook van de markt gehaald vanwege schadelijke bijwerkingen.

Illegale afslankpillen met schadelijke bestanddelen

Uit onderzoek van Stubbe en collegae dat onder fitnessers werd gehouden,  blijkt dat 2% fatburners gebruikt. Soms wordt er ook wel gedacht dat je “goede resultaten” boekt met importmiddelen, maar uit een onderzoek dat het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu in 2009 publiceerde blijkt dat 77% van de illegale afslankmiddelen verontreinigd is met verboden stimulantia, zoals efedrinesibutramineamfetamine, fentermine en fenfluramine. Deze stoffen staan op de dopinglijst. Voor topsporters geldt sowieso dat ze supplementen dienen te gebruiken die aan de NZVT-normen voldoen.
Uiteraard staan degenoemde verontreinigingen niet op het etiket vermeld. Deze stoffen zijn verboden omdat ze schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Het gebruik is in het verleden voor sommige gebruikers fataal geworden.
Het is eigenlijk gewetenloos dat er mensen zijn die dit soort middelen doelbewust in de handel brengt.
Nee dan de lieflijke natuur

De schaduwkant van kruiden

Vaak worden allerlei kruidenmiddelen aangeprezen als “de oplossing” voor het gewichtsprobleem, maar ook hier geldt: Als het werkt moet je waakzaam zijn. Dat klinkt gek want de natuur heeft de naam om lieflijk te zijn, maar ze kent ook haar schaduwkanten. Ook nu zijn er weer gedroogde kruidenmengsels gesignaleerd die hoge gehaltes bevatten van allerlei schadelijke metalen. Dit is geen nieuw probleem, maar consumenten lijken toch vergeetachtiger dan gedacht. Of ze denken dat zij nu juist geen schade zullen oplopen.
Veel mensen weten wel dat ze voorzichtig moeten zijn met geneesmiddelen, maar dat dit ook voor kruiden geldt is vaak minder bekend. Onlangs werd ook nog alarm geslagen over het gebruik van kruiden en andere middelen naast het gebruik van antikankermedicatie.
Daarnaast is er in het verleden al diverse keren gewaarschuwd voor allerlei afslankkruiden en afslankthee.

Verkeerde kansberekening

Vaak wordt de kans op schadelijke bijwerkingen van een begeerd product veel lager ingeschat dan het in werkelijkheid is. Anders gezegd de kans op schadelijke bijwerkingen door foute stoffen in illegale afslankpillen is groter dan het winnen van de staatsloterij, terwijl er maandelijks toch vele staatsloten worden verkocht. Bij het inschatten van risico’s en kansen gaat de koper in beide gevallen uit van het meest gunstige scenario, terwijl de werkelijkheid altijd heel anders is. Men gaat liever voor een quick fix.

Snel verloren en met rente terug

Kortom bij de quick fix wordt snel afvallen beloofd, maar meestal gaat het hier om crahsdiëten die niet lang volgehouden worden en/of gebruik van allerlei dubieuze middelen met een grote kans op bijwerkingen. De voorgestelde leefgewoonte staat zover af van de normale situatie van de persoon die zichzelf dit regime oplegt dat het daardoor ook slecht wordt volgehouden of de bijwerkingen zijn zo ernstig dat het gebruik direct gestaakt dient te worden. Het resultaat is dat de volgers ervan zo teleurgesteld zijn dat de kilo’s er snel weer aan gegeten worden en vaak met rente.

Kruidje-roer-me-niet

Het Kruidje-roer-me-niet is een plantje dat haar blaadjes ineenvouwt zodra het aangeraakt wordt om zich te beschermen tegen ongewenste invloeden. Voor de afslankkruiden met een dubieuze herkomst of ongewenste bijwerkingen geldt ook dat je ze beter niet kunt aanroeren. Dus je zou ze kunnen beschouwen als Kruidje-roer-me-niet voor je eigen veiligheid. Het is raadzaam om de ongewenste kruiden niet aan te roeren. Voor een gezond gewicht is het handiger om in te zetten op een leefgewoonte die levenslang volgehouden kan worden.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma