Laat dromen uitkomen

Nu er weer een nieuw jaar begint is het tijd om de balans op te maken. We kijken wat we willen behouden en wat we het komend jaar wel kwijt willen. Vaak wordt het laatste weergegeven in vage bewoordingen, zoals: ik wil X kilo gewicht kwijt. Het concreter formuleren van voornemens werkt positief om je dromen uit te laten komen. Dat komt doordat je jezelf actief helpt om je doelen te bereiken.

Bezint een ge begint

Wie gezonder wil leven kan de planning hiervoor het beste vergelijken met het plannen van een reis. Hiervoor ga je normaliter ook eerst kijken wat de beste route is om je bestemming te bereiken. Bij een goede voorbereiding laat je je ook informeren over de obstakels die je onderweg kunt tegenkomen? En hoe ga je daar dan mee om? Maar voorafgaand aan deze vragen is het van belang om te bepalen welke bestemming (doel) je wilt bereiken.
Om terug te komen op het gezond willen leven is het dan ook zinvol om jezelf af te vragen waarom deze doelen zo belangrijk voor je zijn. Wat heb je ervoor over om deze doelen te bereiken? En hoe lang denk je nodig te hebben om je (hoofd)doel te bereiken? Wat is er voor nodig om je motivatie voor het bereiken van deze doelen te vergroten en op peil te houden? Welke hulptroepen kun je in je eigen omgeving mobiliseren voor ondersteuning bij je plannen?
Kortom om je dromen echt te laten uitkomen is het nodig om goed gemotiveerd te zijn en er wat voor over te hebben om ze te verwezenlijken.En geniet vooral van de reis naar het doel, maar:

Stel jezelf realistische doelen

Voordat je dat ene grote doel hebt bereikt dien je nog heel wat tussenstops te maken. Wie 10 kg wil afvallen zal toch met de eerste kilo gewichtsverlies moeten beginnen. En om dan gelijk maar met de deur in huis te vallen: 10 kg afvallen is een vaag doel. Als je de vragen in de vorige alinea hebt beantwoord heb je als het goed is ook bemerkt dat sommige van je wensen mogelijk strijdig zijn met elkaar. Daarnaast stel je je mogelijk doelen die niet realistisch zijn, zoals het gewicht willen verliezen in 2 maanden tijd, of je legt jezelf op om vier keer per week te sporten terwijl je nooit gewend was om actief te zijn. Het kan ook zijn dat je je voorneemt om alle vette en zoete lekkernijen te laten staan, niet meer uit eten te gaan en geen alcoholische dranken te nemen. Maar als je eerlijk bent weet je ook dat je dat op de lange duur niet volhoudt. Sterker nog: voor je het weet ligt je motivatie dan compleet aan diggelen en verlies je de moed om je doel te halen
Daarom is het juist verstandig om jezelf niet al te heftige beperkingen of verplichtingen op te leggen. Begin gewoon klein, bijvoorbeeld door een keer per week je sporttenue aan te trekken en actief te zijn. Kies daarbij wel een activiteit die je echt leuk vindt. Dan hou je het namelijk veel langer vol.

Kortste weg loopt vaak dood

In het verleden heb je vast al gemerkt dat de kortste weg niet altijd de meest effectieve weg is. Sterker nog: als je heel stevige eisen aan jezelf stelt qua activiteit of je legt jezelf een crahsdieet op dan hou je dat niet lang vol. De combinatie van een crashdieet en stevig sporten is er helemaal eentje waarbij de kans groot is dat je al lang afgehaakt bent voordat de Blue Monday weer wordt benoemd in de media.
Evenals andere jaren beloven de verkopers van allerlei vermageringsmiddelen geweldige resultaten, maar ze vertellen er doorgaans niet bij dat een blijvend resultaat meestal niet wordt bereikt. Daarvoor is het namelijk nodig dat je je gedrag blijvend aanpast. En laat dat nou net de grootste moeilijkheid zijn voor het bereiken van je doel en het laten uitkomen van je dromen.

5 Handige tips   

Als je nu tot de conclusie bent gekomen dat je toch wel wat wilt doen aan je voedingsgewoonte zijn hier een paar tips die je kunnen helpen om je doel te bereiken:
1. Neem rustig de tijd om je voeding en dranken te proeven en geniet ervan. Leg tijdens het eten je bestek eens neer en neem een korte pauze.
2. Neem vaker verse voedingsmiddelen en vermijd zoveel mogelijk de kant-en-klaar-producten. Hierdoor voorkom je namelijk dat je teveel suikers, vetten en zout binnenkrijgt
3. Neem vaker vers fruit in plaats van vruchtensappen en frisdranken. Hiermee voorkom je namelijk een (te) hoge inname van suikers en je krijgt wel meer voedingsvezel binnen.
4. Neem vaker groente bij je maaltijden en als tussendoortje (komkommer, bleekselderij, tomaat, wortel). Hierdoor krijg je extra vitamines, mineralen en voedingsvezel binnen. Je hoeft niet bang te zijn dat de groenten minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Dat is namelijk een Gerucht met een luchtje.
5. Laat je niet te gauw (mis)leiden door hypes, maar ga eens te rade bij de mensen die er echt voor geleerd hebben. Voedingsleer is namelijk een vak en de echte voedingskundigen weten namelijk als geen ander hoe beperkt de voedingskennis is, maar kunnen wel tips geven hoe jij je voeding kunt aanpassen aan jouw persoonlijke situatie om je doelen te bereiken en de kans op een goede gezondheid te vergroten.

Meer weten? Neem dan gerust eens contact op. Uiteraard gaan we voor een

Voorspoedig, fit en gezond 2016!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma