Lekker bezig

In de eerste week van het nieuwe jaar wordt er bij voeding vooral gedacht aan lijnen in plaats van lekker eten. Bij bewegen wordt er dan gelijk gedacht aan fanatiek sporten, in plaats van leuke activiteiten. Dat is een gemiste kans of beter gezegd: twee gemiste kansen, want zowel lekker eten en leuke activiteiten kunnen vaak goed gecombineerd worden en tot een betere gezondheid leiden.

Lekker eten in plaats van lijnen

Genieten van lekker eten wordt vaak in verband gebracht met gulzigheid, maar waarom wordt er bij genieten van een maaltijd niet gedacht aan rustig eten, smaken proeven en gezellig bijpraten met je tafelgenoten? Juist door tijdens het eten meer aandacht voor elkaar te hebben zoals je bij een gezellig etentje hebt tijdens feestdagen en andere gelegenheden waarbij het draait om intermenselijk contact kun je genieten en lekker eten goed combineren.
Door af en toe even te pauzeren tijdens het eten en tijd te nemen voor je tafelgenoten of je eten met meer aandacht proeven kun je de hoeveelheid beter in de hand houden. In tegenstelling tot lijngericht eetgedrag gebruik je een positieve formulering voor je eetdoelen. Bij lijngericht eetgedrag denk je vaak ik mag niet (zoveel)… terwijl je bij genieten je eetvoornemen kunt formuleren als: Ik mag rustig de tijd nemen voor deze maaltijd.

Creatief koken

Dat is niet alleen te doen voor de deelnemers van Heel Holland bakt of The British Bake Off, maar kan door iedereen worden beoefent. Het is daarbij wel raadzaam om daarbij wel rekening te houden met je eigen kookvaardigheden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer kookstudio’s waar kookcursussen met verschillende thema’s worden aangeboden. Daarnaast komen er ook steeds  meer particuliere initiatieven waarbij kookvaardigheidstrainingen worden georganiseerd. Daarbij wordt ingespeeld op verschillende trends, zoals meer duurzame voeding verschillende buitenlandse keukens etc. Al met al kan dat inspiratie geven om vaker zelf te koken. De meer gevorderde hobbykok kan dan ook zelf gaan experimenteren door ingrediënten te kiezen die in een gezonde èn lekkere voeding passen. Dat gezond en lekker goed samen gaan wordt keer op keer bevestigd in kookboeken voor sporters. Kijk maar eens bij de recensies van boeken zoals de Sportvoedingsatlas, Goud op je bord 1 en 2, Sportables, Culinaire tour, het Hardloperskookboek en Eet als een atleet. Deze boeken kunnen inspireren tot een mooie, gezonde en gevarieerde voedselkeuze en maaltijdbereiding.

Leuke activiteiten in plaats van sporten

Bij sporten wordt vaak gedacht aan “afzien” en “no pain, no gain”, maar het is de vraag hoelang je een streng regime voor sporten in combinatie met overmatig spierpijn door verkeerde trainingstechnieken en -schema’s gaat volhouden. Wie actief wil worden doet er juist goed aan om een activiteit te bedenken waar hij/zij plezier aan beleeft en die gemakkelijk gecombineerd kan worden met de rest van het weekschema. Kies daarbij wel voor een activiteit die je leuk vindt, omdat je dat beter volhoudt dan een activiteit waar je met “frisse tegenzin” naar toe gaat. Wie plezier beleeft aan teamsport en dat beter volhoudt bereikt na een jaar meer resultaat dan wie een sportschoolabonnement aanschaft en er na een maand geen gebruik meer van maakt.

Beweegmomenten pakken

Actief worden kan ook door vaker de fiets te pakken of te lopen. Het klinkt als een open deur voor velen, maar toch laten veel mensen in de praktijk kansen lopen als het gaat om extra momenten van beweging in hun dagelijkse leefritme in te plannen. Daarbij valt te denken aan vaker de trap nemen dan de lift of roltrap. Bovendien kan je op de roltrap ook nog zelf in beweging komen (rechts staan en links lopen).
Daarnaast kun je jezelf ook uitdagen door te proberen of je de persoon kunt inhalen die voor je fietst of loopt. Dat kan weer helpen om je grenzen te verleggen en je uithoudingsvermogen te vergroten. Bovendien is het een leuke beloning voor jezelf om te merken dat je toch net een beetje sneller bent dan die ander. Inhalen is daarbij soms niet nodig: alleen al te merken dat de afstand tussen jou en je voorganger kleiner wordt kan al een kick geven. En dan kan het  jezelf uitdagen en grenzen verleggen steeds leuker worden.

Samengevat: Genieten van eten en leuke activiteiten plannen en beweegmomenten pakken kunnen ervoor zorgen dat je “lekker bezig” bent en daarbij ook nog aan je gezondheid werkt. Dat is toch maar mooi meegenomen.  Leuk motto voor 2019: Lekker bezig!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma