Lekker matig met kerst

December is dé feestmaand. Na Sinterklaas wordt alles al rap in kerstsferen gebracht. Vooral tijdens de kerstdagen wordt er vaak anders gegeten. Voor de één kan het lastig zijn om maat te houden, terwijl de ander enorm moet beknibbelen om rond te komen. Een kerstmaaltijd hoeft niet extreem duur te zijn. Je kunt namelijk ook genieten en tegelijk starten met goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Rijk gedekte tafel?

De hobbykoks die willen pronken met hun culinaire talenten kunnen in deze maand echt helemaal los gaan. Wie daarbij niet gehinderd wordt door een krap budget, kan zich uitleven met de duurste ingrediënten. Een beetje kerstdiner kan dan al gauw uit meer dan 4 gangen bestaan. Natuurlijk wordt er bij zo’n kerstdis ook wat gedronken. De wijnhandel beleeft weer goede dagen…
Maar kan het met minder ook gezellig zijn? En zijn die grote porties echt lekkerder? Met meer variatie en kleine hapjes kun je ook een mooie maaltijd serveren en dat hoeft niet zo prijzig te zijn. Zo kun je twee kleine voorgerechtjes maken, waarbij je natuurlijk kleinere porties serveert dan je normaal zou doen. Uiteraard kunnen daarbij ook groenten worden gebruikt als decoratie en deze versierselen mogen dan natuurlijk ook gegeten worden.

Meer groente

Bij de hoofdgang staat bij de meeste mensen het vlees of de vleesvervanging centraal, maar deze gang kan ook weer opgeleukt worden door meerdere soorten groenten op te dienen. Meestal bereid je de groenten op dezelfde wijze, maar varieer eens voor een kerstmaaltijd door de groenten net iets anders klaar te maken. Door (andere) toevoegingen te gebruiken zoals appels, krenten, rozijnen of juist zure toevoegsels, zoals kappertjes, augurk of olijven smaken groenten geef je de groenten een andere smaak. Je kunt ook andere kruiden gebruiken.
Naast de gekookte varianten zijn een paar groentesalades een mooie aanvulling op het menu. Varieer hierbij eens door met combinaties die je nog nooit eerder gebruikte. Wie een beetje handig is met internet kan vaak al heel leuke recepten vinden.

Meerdere lekkere toetjes

Ook bij het toetje kun je extra variatie aanbrengen. Je kunt ook hier meerdere kleine gerechtjes serveren. Bijvoorbeeld een klein zelfbereid (appel)gebakje, een beetje vruchtencompote, bijvoorbeeld van cranberries of peren, een klein bolletje ijs en nog een paar kleine stukjes vers fruit. Zo zet je door het combineren van een paar kleine gerechtjes een eenvoudig grand dessert op tafel. Juist door de kleine porties oogt het groots. Als je rustig tafelt en bewust wat trager eet sluit je de maaltijd af met een lekker voldaan gevoel, zonder echt copieus gegeten te hebben.

Veel lekkers voor weinig?

Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Wie een minder ruim budget heeft dient goed op te letten op de gerechten die er gekozen worden en waar de inkopen worden gedaan. Het is dan handig om voor verse groenten van de tijd van het jaar te kiezen. Daarbij is een app voor de groentekalender een handig hulpmiddel. Kijk daarbij ook eens op de markt of bij een groenteboer(in) die zelf zijn/haar producten teelt. Ook is het een aanrader om op de échte koopjes te letten. Wie wel eens naar consumentenprogramma’s kijkt of de reclamefolders goed leest, zal al lang ontdekt hebben dat veel koopjes niet tot echte besparingen leiden.

Tips voor het inkopen

Ook hier geldt dat een goede voorbereidingen het halve werk is. Bestudeer eerst de recepten van de gerechten die je wilt bereiden en ga na of je de kooktechnieken beheerst die nodig zijn bij de bereiding van de gerechten.
Kijk na of je over de keukenmaterialen beschikt die nodig zijn voor het klaarmaken van de gerechten.
Bedenk vervolgens goed na wat je echt nodig hebt voor de gerechten die je wilt bereiden. Wie met een boodschappenlijstje op pad gaat, koopt gerichter in.
Ga niet op pad als je honger hebt. Je laat je dan namelijk gemakkelijker verleiden om meer in te kopen dan je van plan was.

Lekker eten en genieten

Als de gerechten opgediend zijn is het aan te raden om rustig de tijd nemen om te eten. Proef de verschillende smaken en geniet ervan. Leg je bestek af en toe even neer en neem ook de tijd om met je disgenoten te praten. Dat helpt tegelijkertijd ook om minder te eten.
Een drankje bij het eten kan lekker zijn. Serveer naast de wijn ook een karaf met (gekoeld) water zodat wijn en water afgewisseld kunnen worden. Hierdoor kun je namelijk de energie-inname (calorieëninname) beperken.
Voor wie echte bezorgd is over gewichtstoename is deze blogaflevering een aanrader.

Veel plezier bij de voorbereidingen voor het kerstmenu van 2015!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma