Liever onder het mes?

Heerlijk om snel overtollig vet kwijt te raken zonder er al te veel voor te hoeven te doen. De pillen en poeders vliegen over de toonbank. Maar sommige consumenten gaan nog verder. Engels onderzoek leert dat veel vrouwen liever naar de cosmetisch chirurg stappen dan dat ze hun voedingsgewoonte willen wijzigen of gaan sporten. Chirurgie verbetert wel het figuur, maar niet de conditie, terwijl daar nu juist de meeste winst is te behalen. Hoe is dat in Nederland?

Liposuctie toch aantrekkelijk?

In Engeland vroeg de Britse sportketen Sweatband 1743 leden naar hun eet- en sportgewoontes en de voorkeuren om gewicht te verliezen. Uit dit onderzoek blijkt dat 59% van de deelnemende vrouwen liever voor cosmetische chirurgie, zoals liposuctie, kiezen dan dat ze hun voedingsgewoonte gaan aanpassen of meer gaan sporten.
In 2005 publiceerde Trendbox dat 60% van de lezeressen van veel vrouwentijdschriften in Nederland niet tevreden is over haar buik. Bij de hypothetische vraag of ze iets aan zichzelf wilden veranderen als ze hiervoor € 50.000 beschikbaar zouden hebben geeft 66% aan dat ze dat zeker zou doen. Van deze 66% kiest 30% voor liposuctie. Hoewel de vraagstelling binnen beide onderzoeken verschilt en de beide groepen vrouwen teveel van elkaar verschillen  wijzen de uitkomsten bij beide onderzochte groepen wel op ontevredenheid met het eigen lichaam.

Afvallen blijft moeilijk

Elk jaar blijkt dat het verliezen van gewicht en gezonder gaan leven hoog scoort in de top 10 van goede voornemens. En ook elke keer blijkt dat dit voornemen vaak niet gehaald wordt omdat er niet goed bedacht wordt welk doel men wil bereiken. Daarom is het verstandig eerst goed te bedenken wat je ervoor over hebt om gewicht te verliezen. Het lijkt gemakkelijk om een crashdieet te volgen en met een paar maanden van het probleem verlost te zijn, maar de praktijk wijst anders uit. Wie het echt niet red en uiteindelijk een BMI (gewicht/l in het kwadraat)) heeft van boven de 40 of een BMI hoger dan 35 met ernstige complicaties kan in aanmerking komen voor een maagverkleinig of een gastric bypass.

Bariatrische chirurgie

Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan de maagingang  worden verkleind door het plaatsen van een maagbandje. Ook kan een deel van de maag worden verwijderd waardoor een zogenaamde gastric sleeve (buismaag) ontstaat. Een derde techniek is de gastric bypass waarbij een deel van de maag wordt aangesloten op de twaalfvingerige en de dunne darm. Bij deze techniek blijft er een kleine voormaag “pouch” over die volledig gescheiden wordt van de rest van de maag, omgeleid naar de dunne darm. De gastric bypass blijkt tot nu toe de beste kaarten te hebben voor de beste resultaten voor het gewichtsverlies.

Bijwerkingen na de operatie

Liposuctie is het wegzuigen van onderhuids vet. Meestal gebeurt dit op buik en billen. Bij deze ingreep kunnen zenuwen en bloedvaten worden beschadigd, maar er zijn ook ernstige complicaties gemeld, zoals longembolieën en darmperforaties.
Het plaatsen van de maagband blijkt nog het minste risico op te leveren. De resultaten op langere termijn van de buismaag zijn nog onvoldoende bekend maar na de gastric bypass worden zijn dumpingklachten gemeld. Verder kan de bypass er ook toe leiden dat er minder voedingsstoffen opgenomen worden uit de voeding. Daarom worden patiënten zeker in het begin gevolgd om dit tijdig aan te vullen. Bij een goed resultaat is dat nog niet het einde van de ingrepen.

Heel erg afgevallen. En dan?

Wanneer iemand met extreem overgewicht afgevallen is, door een voedingsregime of door bariatrische chirurgie kan het overtollige huidweefsel behoorlijk in de weg zitten en leiden tot huidsmetten. In dat geval kan er besloten worden om een buikwandcorrectie toe te passen. Bij enkele  deelnemers van het televisieprogramma “Obese” die succesvol waren is dat ook toegepast. Met name Angeli vertelt hoe dit voor haar bijgedragen heeft  aan een betere kwaliteit van leven.
Ook de buikwandcorrectie behoort tot de cosmetische ingrepen.

Toch maar eerder ingrijpen?

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar daar wordt door de overheid te weinig op ingezet. De consument zal zich zelf moeten informeren welke maatregelen voor hem/haar het beste zijn. Voor de personen die een matig overgewicht hebben is het sowieso  verstandig om te zorgen voor een goede conditie. Personen die een matig overgewicht hebben en een goede conditie hebben vaak een betere gezondheid dan mensen met een gezond gewicht en een matige conditie. Een goede conditie bij een matig overgewicht is hierbij doorslaggevend. Dat krijg je niet met pillen of poeders en er is geen operatie voor te bedenken.
Wie een sportvoedingsadvies wil om het beste uit zichzelf en zijn/haar sport wil halen kan natuurlijk altijd contact opnemen

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma