Low Carb High Fat

Brabants dorp op dieet: Bewoners die meedoen voelen zich dunner en fitter door een andere voedingswijze. Twee artsen bedachten dat ze hun inwoners een dienst kunnen bewijzen door ze te helpen met afvallen door middel van een Low Carb High Fat-menu. Wat houdt zo’n dieet in? Wat is er nieuw aan dit dieet? Val je er blijvend van af? Is het goed vol te houden? Wat is het advies?

Wat is de aanleiding van dit project?

In Leende (Noord-Brabant) komt overgewicht en hoge bloeddruk gemiddeld vaker voor dan het landelijk gemiddelde, terwijl de inwoners van Leende wel vaker bewegen dan de gemiddelde Nederlander. Voor Norbert van den Hurk, een van de huisartsen in het dorp, was dat de aanleiding om een project te bedenken om het gezondheidsrisico van zijn dorpsgenoten omlaag te brengen. Samen met Hans van Kuijk, een sportarts die al langere tijd geïnteresseerd is in voeding, startte hij het project Gezond dorp. De beide artsen die zelf opgroeiden in Leende bedachten een interventie waarin voeding en leefstijl centraal staan.

Geniet van het goede leven

De leefstijlaspecten waar ze op inzoomen zijn  beweging, slaap en stressreductie. De beide artsen benadrukken dat het belangrijk is om te genieten van eten, bewegen, voldoende slaap en ontspanning. Ze adviseren om meer rust in het leven te brengen, dus een minder volle agenda en meer ruimte voor ontspanning. Daarnaast geven ze aan dat het belangrijk is om voldoende te slapen en de laatste uren voor de nachtrust geen werk meer doen met de computer, laptop of de telefoon, omdat dit het bioritme verstoort. Neem voldoende tijd om te bewegen en geniet van goede maaltijden samen met de mensen die je dierbaar zijn. En onder goede maaltijden wordt dan verstaan een voeding volgens een Low Carb High Fat-dieet met zeer nutriëntrijke producten. Meer over dit project is hier te vinden.

Wat is een Low Carb High Fat-dieet?

De belangrijkste richtlijnen voor dit dieet bestaan uit het beperken van koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals brood, aardappelen, rijst en pasta. Producten, zoals vlees, vis, ei, groenten die boven de grond groeien, volvette melk en melkproducten, noten en natuurlijke vetten, zoals roomboter worden juist aanbevolen in deze voedingswijze. De gedachte hierachter is dat de koolhydraatrijke producten het hongergevoel opwekken en dat er daardoor meer gegeten wordt dan de bedoeling is. En dat kan dan weer tot overgewicht leiden. Van de vette producten wordt aangenomen dat deze juist een groter gevoel van verzadiging geven en minder hongergevoel.

Eerste successen al gemeld, maar…

Eind september 2016 meldde Omroep Brabant al dat deze interventie zou starten. Toen bleef het even stil, maar op dit moment worden de eerste positieve verhalen worden al breed uitgemeten in de media. Er zijn inmiddels al ongeveer 200 mensen die meedoen en het aantal deelnemers neemt toe naar aanleiding van de eerste succesverhalen. Inwoners melden dat ze zich fitter voelen en vooral de mannelijk deelnemers zijn spectaculair afgevallen. De artsen hebben na drie maanden al weer een tweede meting uitgevoerd bij ongeveer een derde van de deelnemers en die laten een positief resultaat zien, maar het is natuurlijk afwachten hoe dit een half jaar na aanvang van de deelname is.

Is dit een nieuwe benadering?

Nou nee, voor de voedingsinterventie geldt dat niet: Het Atkins dieet ging al uit van een forse koolhydraatbeperking en een vetrijke voeding. De combinatie met een totaal leefstijladvies is echter wel uniek en het is de vraag hoe dit op termijn uitpakt. Voor mensen die diabetes of een te hoog cholesterol door hun overgewicht kan dit totale leefstijladvies wel tot een forse verbetering leiden. Het kan zelfs ertoe leiden dat het gebruik van de diabetesmedicatie en statines kan worden gestaakt.
Het dieet vertoont veel overeenkomsten met het advies uit Keer diabetes om.

Is dit advies hèt gouden advies voor blijvend gewichtsverlies?

Voor mensen die door deze interventie zoveel gewicht hebben verloren dat ze geen medicijnen meer hoeven te gebruiken kan dat juist een stimulans zijn om de leefstijladviezen vol te houden. Voor een blijvend resultaat is het volhouden van de nieuwe leefstijl cruciaal. Het is echter afwachten hoe goed dit lukt. Een van de succesfactoren hiervoor is dat deelnemers steun krijgen vanuit hun omgeving. Daar kan voor veel inwoners in Leende aan worden voldaan, doordat er meerdere mensen in dit dorp meedoen. Daarnaast kan ook de media-aandacht positief werken, maar hoe lang blijven de media geïnteresseerd? Het is dus afwachten hoe de resultaten over enkele jaren zijn.

Volwaardige voeding?

Het kan lastig zijn om een volwaardige voeding samen te stellen met de richtlijnen die de artsen geven. Om de inname van voldoende jodium te garanderen wordt het gebruik van vis, en groenten uit de zee, zoals zeekraal, zeewier en kelp geadviseerd, maar niet iedereen is gecharmeerd van vis en de andere jodiumhoudende voedingsmiddelen worden niet veel gegeten door de gemiddelde Nederlander, dus voor de inwoners van Leende zal het ook wennen zijn om deze producten te eten. Daarnaast kan het lage koolhydraatgehalte wel belemmerend werken voor mensen die een intensieve duursport willen bedrijven.

Koolhydraten nodig voor hersenen

Als alle koolhydraatbronnen weg gelaten worden uit de voeding gaat het lichaam eiwitten gebruiken om glucose te maken omdat de hersenen glucose nodig hebben om goed te functioneren. Dat eiwit kan afkomstig zijn uit de voeding als er een eiwitrijke voeding wordt gebruikt, maar het kan ook verkregen worden door het afbreken van spiermassa. Bij afvallen is het juist aan te raden om in te zetten op het behoud van spiermassa omdat dit ook de ruststofwisseling verhoogt waardoor het gewichtsverlies gemakkelijker in stand gehouden kan worden. Daarom is er minimaal 100 g koolhydraten per dag nodig.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma