Mannelijke midlifecrisis omkeerbaar?
Elke man hoopt dat het zijn deur voorbijgaat. Toch komt eens de dag dat het einde van de “eeuwige jeugd” niet meer te ontkennen valt. De “handen in het haar” wordt steeds lastiger door de wijkende haargrens, de snelheid op het voetbalveld wordt wat minder, maar is eraan te ontkomen? Terwijl er steeds meer boeken met adviezen voor vrouwen in de overgang komen is de aandacht voor de midlife bij de man “nogal magertjes”. Dat was voor twee mannen van zekere leeftijd een reden om daar verandering in aan te brengen en er een boek over te schrijven.
Informatief boek met de nodige humor
Schrijver en columnist Jerry Goosens (55 jaar) en sportarts Frank Hellemondt (59 jaar) interviewden verschillende deskundigen op het gebied van de verschillende ongemakken waar een man in een zekere fase van zijn leven mee te maken kan krijgen. Het gaat dan over verlies van hoofdhaar, verminderde testosteronproductie, prostaatklachten, libido en hoe de pandemie van inactiviteit kan worden aangepakt. Ook de veranderingen in hersenfuncties worden besproken, evenals gewichtstoename en veranderingen in het figuur. Zo verzamelden de beide auteurs tips voor een gezonde voeding voor de midlife man. In het laatste hoofdstuk wordt een balans opgemaakt van (on)mogelijkheden om de midlife verschijnselen bij mannen te lijf te gaan en/of te voorkomen of te verminderen.
Veel ongemakken kunnen afgevlakt worden
Om de lezer mee te nemen in “de wereld van de midlife man” beschrijft Jerry Goossens aan het begin van het boek een kleine inventarisatie van de klachten waar hij mee tobt. Deze variëren van een pijnlijke schouder, een beginnend buikje en de noodzaak voor een leesbril tot en met de grijze haren. Daar tegenover staat de gezonde leefwijze van sportarts Dokter Frank Hellemondt (niet te verwarren met die andere dokter Frank). Je raadt het al: de conditie van Dokter Frank is bij aanvang van het schrijfproces wel beter dan die van Journalist Jerry.
De antwoorden van de verschillende specialisten voor de diverse remedies leidden ertoe dat Jerry een actiever wordt en zijn sigaretten niet meer aanraakt.
On the move: use it or lose it
Dat is voor Jerry Goossens en Frank Hellemondt de aanleiding geweest om hier informatie over te verzamelen voor een lezenswaardig boek. Nee, de veroudering kan niet definitief worden gestopt, maar wel aanzienlijk vertraagd worden. Daarvoor is beweging van lijf en leden noodzakelijk. En natuurlijk mag de krachttraining daarbij niet ontbreken voor het behoud van spiermassa en sterke botten. Het zal je niet verrassen dat bewegen ook bijdraagt aan een goede conditie van je hersenen. Maar ook het leren van nieuwe vaardigheden, zoals een nieuwe sport, het bespelen van een muziekinstrument of het leren van een nieuwe taal helpen om de hersenen alert te houden.
Testosteronsuppletie nodig of niet?
Het herstel van een heftige training en/of het voorkomen van overgewicht wordt toch wat lastiger. Dat geldt ook voor de man. Evenals bij vrouwen neemt ook de productie van geslachtshormonen af bij het ouder worden. Uiteraard weten trouwe lezers van onze nieuwsflitsen ook dat extra testosteron bepaald niet zonder risico is. Daarbij doelen we niet alleen op de onzekerheid of het wel om zuivere preparaten gaat, maar om de 100% kans op bijwerkingen. De specialisten die door Goossens en Hellemondt worden geraadpleegd bevestigen ook dat extra testosteron niet helpt om de veroudering te remmen. Kortom: trainen en goed eten is ook hier de beste remedie. In fitnesstermen: schone voeding, zonder “loze calorieën” is het adagium.
Titel verraadt de nodige zelfspot
Als mannen gezellig een biertje drinken kunnen er mooie en goede initiatieven ontstaan. Zo ontstond ook het idee voor dit boek, zo onthullen de schrijvers in een interview met schrijver en leeftijdsgenoot Ronald Giphart. Dit vraaggesprek vond een paar maanden geleden plaats naar aanleiding van het uitkomen van het boek van Goossens en Van Hellemondt. Goossens vertelt hoe de kennis die hij opdeed door het schrijven van dit boek hem inspireerde om zijn leefstijl te veranderen. Hij is actiever, let meer op zijn voeding, stopte met roken en… voelt zich heel wat fitter. De schrijvers beschrijven met zelfspot hoe de “verouderingsklok” vertraagd kan worden voor de midlifeman. Met hun humoristische schrijfstijl verleiden ze hun leeftijdsgenoten tot een gezondere leefstijl. Dat werkte ook door in de titel: “Het grote ouwelullenboek” voor de midlife man.
Aanrader
Goossens is een journalist, columnist en schrijver. Hij heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. Hij was ook actief als drummer in een punkband. Hellemondt werd geboren in Nijmegen, groeide op in Utrecht en ging naar Roosendaal voor de opleiding tot commando. Hij kwam op dat moment vanuit een zeer beschermde omgeving in een streng regime terecht. Het sporten kwam toen nog meer centraal te staan in zijn leven. Nar zijn diensttijd studeerde hij medicijnen en specialiseerde zich tot sportarts. Vanuit die visie schreef hij mee aan het boek en bewaakte ook de wetenschappelijke onderbouwing.
Juist door de sterk onderbouwde inhoud en de vlotte schrijfstijl is dit boek echt een aanrader voor de fitnesser die geconfronteerd wordt met het fenomeen “Je wordt ouder papa” maar daarbij graag wil weten hoe hij het verouderen wat kan vertragen.