Mc Donalds make-over?

Alarmerende cijfers bij Mac Donalds en Coca Cola! Dat is nog eens schrikken! Deze uitbaters maakten jarenlang vette winsten, maar Mac Donalds had in het derde kwartaal van 2014 minder klanten en het aandeel van Coca Cola daalde in waarde. Ze boekten voldoende winst om te overleven, maar ze zien de toekomst somber in. Ze kunnen ook kiezen voor een nieuwe uitdaging. Tijd voor een make-over?

Make-over Mc Donalds al in gang gezet?

Een paar maanden geleden werd bekend gemaakt dat een aantal oud topmanagers van Mc Donalds met een nieuwe voedselketen is gestart onder de naam LYFE Kitchen. Ze hebben gelijk al 250 restaurants geopend en uit de menu’s blijkt dat ze echt afstand nemen van het gedachtengoed van Mc Donalds. Ook worden er maaltijden aangeboden voor vegetariërs, mensen met een glutenintolerantie en op de website is ook te vinden of de gerechten noten bevatten en bij ieder gerecht staat vermeld hoeveel energie (kCalorieën) er door een portie ervan wordt geleverd. De menu’s variëren in prijs van €3 tot € 10. Dat is een goede manier om af te rekenen met de mythe dat gezonde voeding perse duur moet zijn. Het lijkt erop dat de make-over van Mc Donalds dus al in gang gezet is. Wordt fastfood dan toch minder populair?

Oorzaken lagere winst Mac Donalds

Op 22 oktober werd bekend dat Mac Donalds de winst met 30% zag afnemen. Bestuursvoorzitter Don Thompson geeft een aantal mogelijke verklaringen voor de lagere winsten, namelijk de hoge belastingdruk, ongewone gebeurtenissen in Azië en Europa en de zwakke prestaties in de Verenigde Staten. Ook het sluiten van de restaurants in Rusland “omdat deze niet aan de sanitaire eisen zouden voldoen” volgens de Russische toezichthouder, wordt als een van de oorzaken genoemd.
Daarnaast heeft de fastfoodketen ook te maken gehad met een lager inkomen doordat het bedienend personeel in verschillende landen gestaakt heeft voor een hoger loon.
Nu ging het kennelijk al een tijdje niet zo lekker bij McDonalds en de nieuwe producten die ze in de markt wilden zetten zijn geflopt. Of zou Supersize me, de documentaire van Morgan Spurlock ook tot een afname van de populariteit van McDonalds hebben geleid? Thompson zegt de zorg van de klanten te begrijpen. Dus toch tijd voor een ander assortiment?

Coca Colatsunami minder gewenst

Ook Coca Cola kampt met teruglopende winsten. Coca Cola zegt dat ze begaan is met de toename van overgewicht en dat ze daar ook wat aan wil doen. In Canada en de Verenigde Staten nam de verkoop al 15 jaar niet meer toe, ondanks de introductie van colasoorten met energievrije zoetstoffen als vervanging van suiker. Daarnaast startte Coca Cola in april 2013 een bewustwordingscampagne om de eigen consumenten erop te wijzen dat het drinken van (veel) Coca Cola kan leiden tot overgewicht. Een criticaster van deze campagne maakte een alternatief filmpje dat beter zou passen om de consumenten te informeren over de nadelen van Coca Cola en andere frisdranken. Een ander filmpje dat door een tegenstander van Coca Cola werd gemaakt confronteert de consument met de nadelen van grote hoeveelheden suiker in de voeding.
Naast de grote hoeveelheid suiker per glas geldt ook dat de grootte van de verpakkingen ook toegenomen. Dat geldt niet alleen voor de Coca Cola maar ook voor andere producten.
Naar aanleiding van de teruglopende winsten heeft Coca Cola aangekondigd dat ze opnieuw gaat saneren. Coca Cola kan dit ook benutten door minder grote verpakkingen aan te bieden en door minder suiker in hun dranken te verwerken en meer andere smaakstoffen van natuurlijke oorsprong.

Tijd voor een nieuwe trend?

Naast LYFE Kitchen zijn er ook andere ketens gestart met gezonde voeding. Het promoten van een gezonde trend waarbij ook gestreefd wordt om gezonde producten meer betaalbaar te maken is een prima zet. Als de consument daarbij ook leert om van écht eten te genieten en nog wat actiever te worden kan dat bijdragen tot een meer vitale samenleving.
Daarnaast stimuleert Natuur en milieu om in een restaurant om een doggybag te vragen als de porties van de gerechten te groot zijn. Hierdoor kan voedselverspilling tegengegaan worden.
Als deze trends nu blijvend zijn kan dat meehelpen om in ieder geval een gezondere weg in te slaan zonder dat er sprake is van een opgeheven vingertje.
Kortom als Mc Donalds en Coca Cola verstandig zijn kunnen ze meeliften op deze trends door een make-over die door een aantal voormalige topmanagers van Mc Donalds al is ingezet.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma