Meer groenten en fruit

Op 14 oktober was het de nationale dag van groente en fruit. Het is wel summier om slechts één dag per jaar te besteden aan het eten van groente en fruit. De gemiddelde Nederlander eet het hele jaar door nog steeds te weinig groente en fruit. Daarom mogen deze beide voedingsgroepen nog wel wat beter op de (menu)kaart worden gezet. Daar wordt al wel aan gewerkt, maar welke verbeteringen zijn er nog te bereiken?

Inname vergeleken met de richtlijn

Uit de meest recente Voedsel- en consumptiepeiling in Nederland blijkt dat de gemiddelde Nederlander slechts 131 g groente en 113 g fruit per dag eet. De huidige aanbeveling voor groente luidt: eet meer dan 200 g groenten en voor fruit wordt geadviseerd om 2 porties per dag te eten. De meeste Nederlanders eten alleen groente bij de warme maaltijd en fruit wordt meestal als tussendoortje genomen. Appel en banaan zijn de populairste vruchten om te eten.

Excuus om onvoldoende groenten en fruit te eten?

Nu wordt er vaker geroepen dat de groenten onvoldoende voedingsstoffen leveren en dat meer groenten eten niet zinvol is, maar dat is een gerucht met een luchtje.
Het Groentenhuis roept op tot een belastingverlaging op groente en fruit om gezond eten voor de armere mensen in Nederland beter bereikbaar te maken. De Belastingdienst geeft echter aan dat dit helaas niet mogelijk is op grond van wettelijke regelingen waaraan de Belastingen (zie pag. 40 van het document dat je in de voorgaande link kunt downloaden) dienen te voldoen.
Daarnaast wordt ook wel eens genoemd dat groente niet smakelijk wordt gevonden, het is lastig te bereiden. Daar is natuurlijk ook wel wat aan te doen, door mensen meer voorlichting te geven over de bereidingswijze. Fruit heeft voor mensen als nadeel “dat je het moet schillen en de pitjes verwijderen”. Vruchten die zich in een “ongekende populariteit” kunnen verheugen zijn de appel en de banaan zoals je kunt zien in de top tien van meest gegeten fruitsoorten.

Weerwoord op excuus voor te lage inname groente en fruit

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om iemand die onvoldoende geld heeft te adviseren dat hij/zij goede/andere keuzes moet maken waaraan het geld wordt uitgegeven. Maar dat is heel erg kort door de bocht en doet veel mensen die hiermee kampen geen recht. Wel kan er benadrukt worden dat de goedkopere fruitsoorten en de groenten van het seizoen prima leveranciers zijn van gezonde voedingsstoffen.
Er kan winst geboekt worden door het aanbod van de Voedselbank te verbeteren, zodat de mensen die hiervan afhankelijk zijn beter gevoed worden. Daarnaast zijn er nog wel meer manieren te verzinnen om voor voldoende groenten en fruit te zorgen voor de mensen die onder de armoedegrens leven. Je kunt dan denken het beter bereikbaar maken van de opbrengsten van stadslandbouwprojecten voor deze groepen mensen. Verder zouden projecten waarbij groente en fruit op het werk/dagbesteding aangeboden wordt zich meer moeten richten op deze groepen.

Inname groente en fruit kan worden verhoogd

Groente hoef je niet alleen bij de warme maaltijd te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om groente bij de lunch te nemen, bijvoorbeeld als broodbeleg, of als salade. Daarnaast kun je ook (snoep)groenten tussendoor nemen. Zo kun je de groente-inname gemakkelijker verbeteren. Nu er meer thuisgewerkt wordt is dat heel goed te realiseren door zelf deze groenten in te kopen. Wanneer je op een werkplek buitenshuis actief bent, kun je ze zelf meenemen of de werkgever kan in het kader van gezondheidsbeleid ervoor kiezen om deze groenten op het werk aan te bieden.
Voor fruit geldt dat het ook prima te regelen is om dat extra te nemen als je nog te weinig fruit eet. Je kunt daarvoor dezelfde strategie kiezen als de groenten. Je kunt ook een stuk fruit nemen als toetje na de warme maaltijd of als avondsnack.

Praktische tips

De onderstaande praktische tips kunnen je mogelijk inspiratie bieden hoe jij meer groente en fruit kont gaan eten:
1. Om de kosten te drukken kun je het beste kiezen voor groenten en fruit van het seizoen.
2. Neem ook groente bij de lunch en tussendoor. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van snoeptomaatjes, minikomkommers, minipaprika’s, bloemkoolroosjes, bleekselderij, etc.
3. Je kunt je broodbeleg ook combineren met groente en fruit, denk eens aan kaas of vleeswaren met tomaat, komkommer of avocado. Sommige vleeswaren kun je ook prima combineren met appel.
4. Pindakaas en andere notenpasta’s kun je ook prima combineren met fruit, zoals appel of banaan en wie weet zijn er nog meer creatieve mogelijkheden die bij jouw smaak passen.
5. Neem ook eens fruit bij de koffie en thee in plaats van een koek(je).
6. Neem eens een portie fruit als toespijs, in plaats van vla of yoghurt.
7. Fruit en groente kunnen ook goed als avondsnack worden gebruikt.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma