Mensen hebben gezegd…

Je kent dat vast wel. Van die geruchten en verhalen die steeds weer de kop opsteken, maar waarvan de oorsprong vaak moeilijk te achterhalen is. Ze worden soms bekrachtigd en soms weerlegd. Toch blijven ze steeds weer terugkomen. Zo verschijnen er veel boeken over voeding, maar soms is er een pareltje die geruchten ontrafelt en dat mag best eens onder de aandacht worden gebracht.

Stellingen verzamelen

In het boekje “Mensen hebben gezegd” worden een paar stellingen over voeding benoemd. Trutchka Bouterse heeft een aantal studenten Voeding en diëtetiek laten uitzoeken of er werkelijk onderbouwing is voor stellingen die zij vaak in haar praktijk hoorde. Wanneer zij aan de personen die de stellingen te berde brachten vroeg hoe ze aan die informatie kwamen was het antwoord: “Mensen hebben het gezegd”, maar een wetenschappelijke verklaring was er niet voorhanden. Trutchka verzamelde een bont palet aan stellingen die vooral betrekking hebben op veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Afvallen, en hart- en bloedvaten

Voordat de stellingen worden besproken legt Trutchka uit hoe de spijsvertering werkt, wat het verschil is tussen wit- en bruin vet en de relatie van beide soorten vet met afvallen. Ook de werking van ghreline, leptine en cortisol worden uitgelegd. Daarna worden de stellingen besproken.
Alle stellingen die Trutchka Bouterse liet onderzoeken hadden betrekking op afvallen en/of hart- en vaatziekten. Zo wordt er gekeken naar het effect van bepaalde voedingsstoffen en gewoonten op het gewicht, zoals “Citroensap verkleint de maag” en “Drinken van koud water maakt dik” en het effect van menstrueren op trek in zoete voedingsmiddelen. Andere stellingen hebben betrekking op hart- en vaatziekten, zoals “Welke groenten gaan niet samen met bloedverdunners?” en het effect van koffie en acai op de bloeddruk wordt bekeken. Ook de invloed van eigeel, orgaanvlees, garnalen, kokos, en olie op het cholesterolgehalte wordt belicht. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van zoetstoffen en natriumglutamaat op het gewicht en andere gezondheidsaspecten.

Stellingen ontleed

Voor de onderbouwing van de stellingen is in wetenschappelijke databases zoals Pubmed gezocht naar artikelen die meer informatie konden bieden. Bij het beoordelen van de artikelen die er werden gebruikt heeft Trutchka goed over de schouders van de studenten meegekeken. Het onderzoek is gedegen gedaan. Er is niet alleen naar de stellingen zelf gekeken, maar er is ook achtergrondinformatie gegeven over de onderwerpen zelf. Zo wordt er bij zoetstoffen uitgelegd hoe ze ontdekt zijn en hoe er steeds meer kennis werd vergaard over de veiligheid ervan. Bij het hoofdstuk over kokos is de nuance te vinden in de uitleg dat kokosvet wel gunstig kan zijn voor mensen die een ketogeen dieet dienen te volgen omdat ze een vorm van epilepsie hebben die moeilijk te behandelen is, maar de verzadigde vetten in kokosvet zorgen wel voor een verhoogd LDL-cholesterolgehalte bij mensen met een verhoogd cholesterol en bij mensen met obesitas.

Geruchten ontrafeld in verschillende schrijfstijlen

De inleidende hoofdstukken over de spijsvertering, het witte en bruine vet en de hormonen ghreline, leptine en cortisol zijn door Trutchka Bouterse zelf geschreven. De hoofdstukken waarin de stellingen worden ontleed zijn door verschillende derde en vierdejaars studenten HBO Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool Amsterdam en Haagse Hogeschool geschreven. Als lezer is dat goed te merken aan de variatie in de manier van schrijven. Dat maakt dat het ene hoofdstuk soms vlot wegleest vanwege een zeer goede taalvaardigheid, terwijl bij het andere hoofdstuk de zinnen soms net niet helemaal vlekkeloos lopen. Over het algemeen is het boekje echter goed leesbaar en ook geschikt voor leken die willen weten hoe het zit met de geruchtenstromen die in dit boekje worden ontleed.

De auteur(s)

Trutchka Bouterse studeerde in 2008 studeerde zelf af aan de HBO Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam en werkte voor haar studie al meer dan 15 jaar in verschillende ziekenhuizen. Sinds 2017 heeft Trutchka Bouterse haar praktijk in Amsterdam aan de Koekoekstraat 5 in Amsterdam weer opgepakt. In de periode 2008-2014 had ze een bloeiende praktijk in Amsterdam. Van september 2014 tot 2017 werkte ze in een zelfstandige praktijk in Paramaribo en was daarnaast werkzaam als gastdocent op het Medisch Wettenschappelijk Instituut voor studenten Geneeskunde en gastdocent op het COVAB, een opleidingsinstituut voor verpleegkunde en health management in Suriname.

Aanrader

Het boekje telt slechts 124 pagina’s en kan per hoofdstuk gelezen worden. Het is prima vakantieliteratuur voor mensen die hun voedingskennis een beetje willen bijspijkeren. Ook voor de diëtist zelf is dit een handzaam naslagwerkje waarin uitleg te vinden is over geruchten die “Mensen hebben gezegd”. Het paperback boekje kost € 19,95 en is te bestellen bij de auteur zelf.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma