Met hart en lever meer spieren?

Heb jij wel eens bedacht wat er gebeurt als iemand mogelijk suggereert dat bepaalde voeding je sportprestatie in extreme mate zou kunnen verbeteren? Bijvoorbeeld dat je mogelijk met bepaalde voedingsmiddelen veel meer doelpunten scoort? Zo’n bericht krijgt veel media-aandacht, maar is het daarmee dan ook gelijk waar? En hoe kun je zulke informatie het beste pareren? In deze aflevering van de blog gaan we in op wat er achter de schermen gebeurde toen de kranten schreven over het dieet van hart en lever van Erling Haaland.

Wat werd er gehypet?

Voor de niet-voetbalkenners even een toelichting: Erling Haaland is een 22-jarig voetbaltalent. Hij speelde al als spits voor diverse topclubs en staat sinds mei 2022 in het veld voor de Premier League club Manchester City. Haaland is een gespierde voetballer van 1.95 m. Vanwege zijn populariteit is er een documentaire over hem uitgekomen: “The big decision” waarin hij onder andere zijn eetgewoonten onthult. Deze film is te zien via Viaplay. Om mensen nieuwsgierig te maken naar deze documentaire zijn er een paar quotes vrij gegeven. Zo wordt er vertelt dat hij dagelijks lever en hart eet van een koe uit het gebied waar hij woont. Tijdens zijn vakanties neemt hij ook wel eens kebab of ander fastfood. Verder vertelt hij dat hij ook dagelijks zijn slaap monitort. De belangrijkste claim blijft dan wel dat hij dagelijks hart en lever eet.

Media duiken op de claim

De uitspraak van Haaland uit “The big decision” dat hij dagelijks hart en lever eet van een lokaal geslachte koe trok gelijk de aandacht van kranten zoals het Algemeen dagblad, Het laatste Nieuws en de Voetbalprimeur. Maar ook in de talkshow van Eva Jinek wilden ze er het nodige van weten. Collega sportdiëtist Esther van Etten werd benaderd om hier een toelichting op te geven. Uiteraard volgt er dan een snelle informatieverzameling. Daarin gaat het dan om de gezondheidsaspecten van het dagelijks eten van hart en lever, maar ook welke voorlichting er nodig is over gezonde eetgewoonten van voetballers. In een aflevering van de podcast Voedingspraat die we samen verzorgen vertelt ze er meer over.

Hoe gezond zijn hart en lever en een oud bijgeloof

Lever en hart zijn allebei magere vleeswaren. Ze zijn erg rijk aan eiwitten. Daarnaast is lever ook een orgaan dat rijk is aan vitamine A. Het is een opslagplaats van allerlei stoffen, omdat de lever het belangrijkste ontgiftingsorgaan is in het menselijke lichaam. Juist omdat lever rijk is aan vitamine A kan veelvuldig gebruik ervan ook leiden tot een overmatige inname van vitamine A. De eiwitten zijn voedingsstoffen die gebruikt worden als bouwstof. Voor sporters geldt dan ook dat het vooral gebruikt wordt als bouwsteen voor extra spieraanwas.
Saillant detail is dat men vroeger het hart van een dier at om vooral de goede eigenschappen over te nemen, zoals leeuwenmoed, of om beresterk te worden.

Kijk (en denk) verder dan je neus lang is

Als je nou niet beter zou weten, kun je denken dat dit zijn hele dieet is. Wie echter verder kijkt dan zijn/haar neus lang is kan bedenken dat hij vast nog wel wat meer zal eten. Voetballers, ook Erling Haaland, leven niet alleen op hart en lever, maar eten ook producten met koolhydraten. Dat zijn de brandstoffen waarop je kunt hardlopen. Belangrijke bronnen van koolhydraten zijn brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit en natuurlijk de sportdranken waar wat koolhydraten aan toegevoegd zijn. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron, ook voor voetballers. Een veldspeler in het voetbal loopt ongeveer 11 km per wedstrijd. Om dat goed vol te houden zijn koolhydraten nodig. En om ook alert te blijven en goed het lichaam te kunnen koelen is er ook voldoende vocht nodig.
Kortom: Erling Haaland eet meer dan hart en lever.
Naast zijn voeding zorgt hij ook voor voldoende slaap en hij traint om zijn conditie op peil te houden.

Hoe word je goed in je sport?

Het allerbelangrijkste: Kies een sport die bij jou past.
Zorg voor een goede basisvoeding: zonder brand- en bouwstoffen kom je niet vooruit.
Pas als dat goed in orde is kun je gaan denken aan sportvoedingspreparaten zoals sportdranken, etc.
Let erop om voldoende te slapen: juist door voldoende rust ben je meer alert en heb je een betere weerstand tegen ziekten
Zorg er ook voor dat je voldoende en op de juiste manier traint. Daarmee verklein je de kans op blessures.
Laat je altijd goed informeren en adviseren over alles rondom je sport.
Voor supplementen geldt: Bezint eer je eraan begint.
Als het om voeding en/of supplementen gaat: laat je adviseren door een sportdiëtist.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma