Mini, midi maxi Mars en de sneaky Snickers!

Mars maakte op 16 februari, twee dagen na Valentijnsdag, bekend dat ze de energie-inhoud van hun repen die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk worden verkocht niet meer hoger wil laten zijn dan 250 kCalorieën. Mars wil hiermee de indruk wekken dat ze zich serieus wil inzetten om de obesitas epidemie in te dammen. Maken ze hun repen kleiner of veranderen ze de samenstelling? Betreft het alleen de Marsreep of geldt het ook voor andere merken? 250 kCalorieën lijkt weinig om te verbranden, maar dat valt tegen.

Wat werd er bekend gemaakt?

De Amerikaanse snoepproducent Mars meldde op 16 februari dat de hoeveelheid energie in de grootste reep uiterlijk eind 2013 niet hoger mag zijn dan 250 kCalorieën, zie het derde punt van de key targets. Dit zou bij het beleid passen voor “verantwoord snoepen”.  En passant wordt in het Nederlandse artikel gemeld dat de grootste Snickers reep die in de VS wordt verkocht “goed” is voor 540 kCalorieën. Ook in het Verenigd Koninkrijk is bekend gemaakt dat zij deze stap gaan volgen. De Nederlandse vestiging in Veghel heeft nog niet verteld of zij in dit beleid meegaat.
Naast Mars worden door deze fabrikant ook andere repen geproduceerd, zoals Twix, Bounty en Snickers. Van deze vier levert Mars het laagste aantal kCalorieën en Snickers de hoogste.

Energie uit Mars en Snickers

Mars heeft repen in het assortiment van 10 en 51 gram en er zijn ook verpakkingen van twee repen van totaal 70 gram in de verkoop. De voedingswaarde van deze repen bedraagt 45, 228 en 313 kCalorieën per verpakkingseenheid. Dat zou dus inhouden dat de grootste verpakking dan 56 gram gaat wegen als er niets aan de samenstelling wordt gewijzigd.
De Snickers repen komen voor in verpakkingen van 10 en 57 gram en de verpakking met twee repen levert 85 gram. De kleinste repen leveren per stuk 51 en 288  kCalorieën en de 2 repen in de grootste verpakking leveren tezamen 430 kCalorieën. De grootste Snickerreep mag dus niet zwaarder wegen dan 49,5 gram.

Zoete leugens??

Mars wil op haar website de indruk wekken dat ze zich inzet voor gezondheid. De consument wordt goed geïnformeerd over de inhoud van het product, omdat de voedingsstoffengehaltes op de wikkel staan vermeld. Maar daarin wijken Mars en Snickers niet af van de meeste voedingsmiddelen. Ondanks de heldere informatie over de voedingswaarde heeft de consument geen idee hoeveel arbeid hij/zij moet verrichten om de calorieën te verbranden. Voor het verbranden van 250 kCalorieën moet een kind al bijna een uur en een kwartier extra bewegen. Voor een volwassene van 70 kg geldt dat er minstens een uur stevig gewandeld moet worden. En dat noemt Mars dus verantwoord met gezondheid bezig zijn.

OpMars van de Sneaky Snickers??

Het is nog niet duidelijk of Mars aan de samenstelling van de repen gaat werken, of dat er gewoon kleinere verpakkingen gaan komen. Als dat namelijk het geval is zouden de prijzen ook moeten dalen volgens de consumentenorganisaties in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer er wordt gekozen om de samenstelling te veranderen dient helder gecommuniceerd te worden wat er gewijzigd is, zodat de consument weet waarvoor hij betaalt.
In de berichten wordt de suggestie gewekt dat het probleem alleen betrekking heeft op de Marsreep, terwijl de Snickers alleen in een klein zinnetje wordt genoemd. De Bounty en de Twix zijn helemaal niet in de berichten meegenomen, terwijl voor deze repen hetzelfde geldt als voor Mars en Snickers.
Daarom behoort de berichtgeving van Mars Inc. thuis in de categorie: OpMars van de sneaky Snickers.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma