Naturel, nostalgie?

Het winkelschap zuiveldrankjes met smaakjes wordt groter en gevarieerder. De  vruchtensmaakjes met suikers en zoetstoffen domineren de voorraad, terwijl  eerlijke naturel drinkyoghurts en kwark naturel steeds vaker weggesaneerd worden omdat er geen vraag naar zou zijn. Zijn die vruchtendrankjes  gezond, vraagt de consument er om, is het marketing of is er nog wat anders aan de hand?

De verpakker vertelt…

Op 7 juni 2013 berichtte Tetra Pak, de verpakker van melkproducten, dat de vraag naar smaakjesmelk van 2012 tot 2015 zal verdubbelen, terwijl de vraag naar “gewone witte melk” minder toeneemt. Volgens Tetra Pak kiest de consument in de ontwikkelingslanden vaker voor melk met een smaakje, omdat daar een grotere behoefte is aan voedzame melkproducten. Door de verstedelijking, de groeiende welvaart en de jachtige leefstijl zou er een grotere vraag zijn naar zuiveldranken met smaakjes in handige meeneemverpakkingen. De consument is nieuwsgierig naar ongebruikelijke smaken, zoals cappuccino en mokka, en wil verrassende eet- en drinkervaringen opdoen om even te ontsnappen uit de alledaagse sleur in tijden van economische tegenspoed.
Volgens Tetra Pak zijn vooral China en de verenigde Staten een belangrijke groeimarkt voor deze nieuwe melkdranken.

Vreemde redenering

Toch vreemd als je bedenkt dat Chinezen vaak last hebben van lactose-intolerantie en deze melkdranken bevatten evenveel lactose als gewone melk. In de Verenigde Staten is obesitas nog een veel groter probleem dan in Nederland, terwijl deze melkdranken erg veel suiker bevatten. Het argument “kiezen voor gezonde voeding” lijkt hier dus niet van toepassing.
“Gewone witte melk” en gefermenteerde melkproducten zonder smaaktoevoegingen kunnen ook prima in handige meeneemverpakkingen worden verpakt. Het is niet nodig om een smaakje aan de melk toe te voegen om het in handige meeneemverpakkingen te kunnen verkopen.
Is de consument echt nieuwsgierig naar deze ongebruikelijke smaken en is hij/zij niet in staat om deze melkdranken zelf te maken? Melk met smaakjes is duurder per liter dan “gewone witte melk” en in tijden van economische recessie hebben de meeste mensen minder te besteden. Het zijn dus vreemde redeneringen die Tetra Pak bezigt…

Vinkje is weggevlogen  

Vaak wordt er een vruchtensmaak aan de melk toegevoegd. Naast de “gewone witte melk” worden ook de gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt(dranken) en kwark met vruchtensmaakjes en suiker of zoetstoffen verrijkt. Veel van deze zuivelproducten leveren twee tot vier keer zoveel suiker als de naturelle variant. Het aandeel vruchtensap is vaak te verwaarlozen en bij de voedingswaardedeclaratie wordt vitamine C niet vermeld, terwijl fruit een belangrijke bron is van dit vitamine. Sterker nog: zelfs het (dubieuze) vinkje is van het pak afgevlogen!

Genetisch gemanipuleerde koeien?

Langzamerhand worden de schappen gevuld met vruchtenyoghurts waar een smaakje aan toegevoegd wordt terwijl de kritische consument in sommige winkels nauwelijks magere kwark naturel kan kopen. Onlangs stopte Campina de productie van Yomild Naturel, omdat er geen vraag naar zou zijn. Yomild bestaat uit weidemelk waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd die voor de kenmerkende fris-rinse smaak zorgen. Op de verpakking staat vermeld dat het 100% puur is, maar dat staat ook op de varianten met een vruchtensmaak.
100% puur krijgt hier een vreemde betekenis, want in de veertig jaar dat mijn vader melkveehouder was is er bij ons thuis nooit een koe geweest die melk met vruchtensmaak produceerde. Tot op heden heb ik ook nog niet gehoord/gelezen dat de wetenschappers er in geslaagd zijn om genetisch gemanipuleerde koeien te fokken die melk met vruchtensmaak geven.
Nee, de melk wordt nog steeds zo geproduceerd als in dit filmpje.

Naturel wordt nostalgie

Omdat het mijn nieuwsgierigheid prikkelde waarom Yomild naturel uit de schappen verdwijnt nam ik contact op met Campina.
Ja, er is steeds minder vraag naar de naturelle variant, maar ik was niet de enige (kritische) consument die ernaar geïnformeerd heeft. Nee, ze konden het niet veranderen, want de marketingafdeling heeft beslist dat productie niet rendabel is. Ja, dat geldt ook al een paar jaar voor de Vifit naturel, terwijl deze juist aangeprezen werd vanwege de probiotica. Vifit is nog wel in de handel met een vruchtensmaak (en veel suiker). Ja, obesitas is ook in Nederland een probleem, maar als de mensen geen producten zonder smaakje willen gebruiken, wat moet de fabrikant dan?

Meer vraag naar biologisch

Mensen kiezen vaker voor biologische voeding. Voor Campina en andere voedselproducenten ligt hier een kans om hierop in te haken door een reclamecampagne voor de “gewone witte melkdranken zonder smaakje”, oftewel gaan voor 100% puur naturel. Dan wordt Campina van suikerkampioen weer zuivelkampioen. Het gebruik van zuivel moet natuurlijk niet worden overdreven. Een halve liter naturelle zuiveldranken per dag is voor de meeste mensen echt voldoende. En die vruchtjes zijn puur ook veel lekkerder en gezonder.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma