Nederlanders eten te weinig fruit, groente en vis

Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezel. Er worden nog steeds teveel verzadigde vetzuren gebruikt en ook overgewicht komt nog frequent voor, maar er worden wel minder transvetten gebruikt. Dit blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling die door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Millieu (RIVM) bij kinderen en volwassenen in de periode 2007 tot 2010 is gehouden.

Inname vitamines en mineralen

Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen nemen nog altijd onvoldoende foliumzuur en ijzer in en ouderen gebruiken nog steeds te weinig vitamine D. Dit is een aanwijzing dat de gezondheidsraad terecht aanbeveelt aan deze groepen om extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Adolescenten gebruiken nog steeds te weinig kalk. Er is echter meer onderzoek nodig om nadelige gezondheidseffecten van een te lage ijzerinname door vrouwen met een kinderwens en kalk door adolescenten in kaart te brengen.
Ook krijgt een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C, magnesium, kalium en kalk binnen dan aanbevolen. Het gehele rapport is hier te downloaden.
Het is nog niet duidelijk welke gezondheidseffecten dat geeft op bevolkingsniveau, maar om nou af te wachten tot dat bekend is, is niet zo verstandig. Daarom een paar tips.

Leef je uit met groente en fruit

Met wat kleine ingrepen zijn er al aardige verbeteringen in de voeding aan te brengen. Allereerst door meer groente en fruit te eten. Dan is de te lage inname van vezel, vitamine A, C en E al voor een groot deel getackeld. De aanbeveling luidt om dagelijks 200 g groente en 2 porties fruit te nemen, maar berekeningen hebben laten zien dat je dan nog krap zit. Vaak wordt de groente alleen bij de warme maaltijd gegeten, maar je kunt er ook voor kiezen om wat (rauwe) groente als een gezonde snack tussendoor te nemen. Je kunt ook groenten gebruiken als (extra) beleg op je boterhammen. Fruit wordt vaak tussendoor of als toetje gegeten en ook daar kan best wat creatiever mee omgegaan worden in het menu. Heb je er al eens aan gedacht om fruit bij het toetjes of als beleg (erbij) te nemen? En wat te denken van fruit of groente in combinatie met vlees of aardappelen/pasta/rijst of peulvruchten? Recepten genoeg te vinden op het web. Klik maar eens op groente en fruit en op kookboeken met groente en fruitrecepten.

Zo gezond als een vis

Het spreekwoord zegt het al. Met vis krijg je gezonde visvetzuren binnen. Wanneer je niet gewend bent om vis te eten, is het wel een beetje vreemd… Maar als je jezelf tot het avontuur weet te verleiden kan het erg lekker zijn en een aanwinst voor je menu. Ook hier geldt dat er veel recepten op het internet te vinden zijn naast de bestaande kookboeken waarin gemakkelijk te bereiden basisrecepten staan. Een een goede vishandel kan je vaak ook goede suggesties geven voor visrecepten, maar je moet wel durven…

Alvast eet smakelijk!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma