Nieuwe Becelvarianten gezond?

Krijg nou wat! Bij het uitzoeken van ons dagelijks broodsmeersel zie ik dat Becel een variant met kokos op de markt heeft gebracht. Zou kokos dan toch gezonder zijn voor hart en bloedvaten dan gedacht? Nader onderzoek leert echter dat naast de kokos ook varianten met avocado en walnoot zijn toegevoegd aan het assortiment. Wat is de meerwaarde van deze nieuwe broodsmeersels?

Wat is er nieuw aan deze broodsmeersels?

Mijn aandacht werd vooral getrokken door de variant met kokosolie en amandelolie. Kokosvet wordt zo her en der als gezond vet bestempeld, maar dat klopt echter niet met de samenstelling. Kokosvet is het enige plantaardige vet dat veel verzadigde vetten bevat en het heeft daardoor een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Het toevoegen van amandelolie als “aflaat” is een aardige geste, maar daardoor wordt de kokosolie niet ineens gezonder. De variant met walnootolie lijkt al een beter alternatief, omdat walnootolie onverzadigde vetten levert. Dat geldt ook voor de variant met avocado-olie en limoenolie, omdat avocado ook veel onverzadigde vetten levert en dat is gunstig voor het cholesterolgehalte.

Nieuwe smeersels: geen halvarine en geen margarine

Het zijn geen margarines of halvarines, maar margarineproducten, omdat ze minder vet bevatten dan margarines en meer dan er in halvarine is toegestaan. Deze vier producten leveren 70 g vet, maar de vetzuursamenstelling is verschillend. Daarbij gaat het weliswaar om kleine marges, maar toch… Wat ook een merkwaardige move in de naamgeving van de variant met kokos-amandelolie is, is dat de kokos eerst genoemd wordt in de naam terwijl deze variant twee keer zoveel amandelolie bevat als kokosolie… In dit overzicht worden de gehaltes aan voedingsstoffen van deze broodsmeersels vergeleken met Becel Gold, omdat dit product het meeste overeenkomt met de nieuwe Becelvarianten.

Smaak en mondgevoel

Bij het beoordelen van een broodsmeersel zijn de smeerbaarheid, de smaak, de geur en het mondgevoel ook onderdelen waarnaar gekeken kan worden. Met betrekking tot de smeerbaarheid geldt dat dit voor alle vier gelijk is. De broodsmeersels verschillen wel in geur en smaak doordat er met verschillende vetbronnen is gewerkt. Alle vier smeersels smaken romig. De Becel Gold is mooi goudgeel van kleur en benadert de geur en smaak van roomboter. De Becel met walnootolie is lichtbeige-bruin van kleur en heeft een lichte walnootsmaak. De Becel met avocado-olie en limoenolie is een beetje lichtgroen van kleur, ruikt fris en heeft vooral de fris-zure smaak van limoen en er is een vleugje avocado te proeven. De Becel-variant met kokos en amandelolie smaakt vooral naar kokos en amandel, maar de kokos overheerst een beetje. Als broodsmeersel is het wel handig om goed op te letten wat voor beleg je verder op het brood of broodvervanger doet om de gecombineerde smaak van brood(vervanger), broodsmeersel en het beleg tot zijn recht te laten komen.
Let wel: smaak is altijd subjectief, maar de beide proevers kwamen in deze proefsessie tot dezelfde conclusies.

Nog meer verschillende soorten broodsmeersels

De meeste consumenten denken bij broodsmeersel alleen aan boter, margarine, dieetmargarine en halvarine. De laatste jaren zijn daar echter nieuwe varianten aan toegevoegd met een andere verhouding van de verschillende soorten vetten en ook met een andere verhouding van vetten en water. Hoewel ze allemaal bij elkaar in hetzelfde schap in de supermarkt te vinden zijn gaat het hier toch om verschillende producten. Ze verschillen in samenstelling en in energetische waarde, oftewel in het aantal calorieën dat ze leveren. Daarom mogen ze ook niet zomaar het label “boter”, “margarine” of “halvarine” voeren. Om te begrijpen hoe dat in elkaar steekt is het nodig om de wettelijke eisen waaraan boter, margarine, dieetmargarine en halvarine dienen te voldoen.

Boter, margarine en dieetmargarine leveren evenveel calorieën

Boter wordt uit koemelk geproduceerd. Het bevat ten minste 80% vet en tenminste 16% water. Margarine bestaat ook voor tenminste 80% uit vet, maar dat kan ook van plantaardige oorsprong zijn en het levert ook tenminste 16% water. Dat geldt ook voor dieetmargarine, maar dieetmargarine mag de aanduiding “dieet” gebruiken als de samenstelling ervan duidelijk afwijkt van die van boter of margarine. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als deze een grotere hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren levert dan normale margarine of als er geen zout aan toegevoegd is. Boter, margarine en dieetmargarine leveren dus evenveel calorieën.

Halvarine en overige broodsmeersels

Smeersels met een vetgehalte tussen de 60 en 80% mogen aangeduid worden als “Melangeproduct” gevolgd door het vetgehalte, In het geval van Becel Gold en de hier besproken Becelvarianten geldt dus de aanduiding Melangeproduct 70% vet. Broodsmeersels die 40% vet bevatten mogen de aanduiding “halvarine” of “minarine” op de verpakking vermelden. Smeersels met minder dan 40% vet mogen weer het predicaat “Melange X% vet” voeren.

Tips voor de consument

De nieuwe Becelvarianten bieden meer smaakkeuze, maar zijn niet duidelijke gezonder dan andere smeerselvarianten met een gelijkwaardige samenstelling. Niet alle producten van Becel zijn even gezond of geschikt voor iedereen.
Kokos in producten met het merk Becel bevat nog altijd evenveel verzadigd vet als kokos in andere producten, maar in de Becelvariant met kokosolie wordt de ongunstige vetzuursamenstelling gecompenseerd door onder andere de toevoeging van amandelolie.
Als je echt wilt weten wat je op je brood smeert is het verstandig om de etiketten en de vetsamenstelling van het product goed te lezen.
Dus: Zorg dat je goed bent geïnformeerd over het spul dat je op je boterhammen smeert.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma