Nieuwe site voeding en kanker

Op 6 mei is er een website met betrouwbare informatie over voeding en kanker gelanceerd. Dit prachtige initiatief breng ik graag onder de aandacht van mijn lezers, omdat er veel fabels in omloop zijn over de invloed van voeding op kanker. Mensen die met kanker te maken krijgen kunnen daar enorm onzeker van worden. Kennis delen over voeding en kanker is nodig, maar we weten nog lang niet alles…

Meer kennis nodig

De consument heeft doorgaans het idee dat meer wetenschappelijk onderzoek niet zo nodig is, “omdat men alles al weet”. Ook wordt er wel geroepen dat onderzoek er alleen maar op gericht is “om mensen ouder te laten worden, terwijl ze langer ziek zijn”. Of “de wetenschappers worden allemaal door de industrie betaald om hun producten te promoten”. De werkelijkheid is toch wat genuanceerder, maar het is vechten tegen de bierkaai om dit in een blog te ontkennen. Wie een carrière in de wetenschap beoogd zal vanaf het begin al aan het eigen inkomen en de beschikbare faciliteiten en mogelijkheden merken dat er te weinig geld beschikbaar is voor goed en gedegen onderzoek. Naast “geld” is het nodig dat de druk om “vooral veel te publiceren” omlaag wordt gebracht.
De kennis die er is moet toegankelijker gemaakt worden voor de consument. Deze nieuwe website over voeding en kanker is een prima voorbeeld waarin onderzoeksresultaten helder worden vertaald naar de praktijk met vermelding van de wetenschappelijke artikelen die als bronmateriaal zijn gebruikt.

De initiatiefnemers

De website is opgesteld door het Integraal Kankercentrum Nederland, medewerkers van Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten in de Oncologie. Het integraal Kankercentrum is een kennisinstituut dat tot doel heeft om de zorg voor de kankerpatiënt en zijn/haar omgeving te verbeteren. De Universiteit van Wageningen is dé universiteit waar voeding een centrale rol speelt in de meeste opleidingen die door dit instituut worden aangeboden en het is betrokken bij vrijwel alle Nederlandse onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid. De Landelijke Werkgroep Diëtisten in de Oncologie is één van de oudste netwerken binnen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De leden van deze werkgroep zijn gespecialiseerd in de dieetbehandeling van mensen met allerlei soorten kanker. De totstandkoming van deze website werd gefinancierd door de Stichting Alpe d’HuZes.

Relatie voeding en kanker ingewikkeld

Deze website richt zich op professionals en op consumenten. De “gewone” consument vindt er voedingsadviezen om kanker te voorkomen, maar ook voedingsadviezen die kunnen helpen tijdens en na de behandeling van kanker. De voedingsrichtlijnen die gegeven worden om kanker te voorkomen zijn gebaseerd op onderzoeken die door het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds zijn geïnitieerd. Deze instelling werkt op mondiaal niveau en combineert gegevens uit allerlei onderzoeken om verbanden tussen voedingsgebruik en bepaalde typen kanker in kaart te brengen.
Met behulp van deze zogenaamde meta-analyses zijn alleen positieve correlaties of negatieve correlaties op te sporen. Oorzakelijke verbanden tussen voeding en kanker zijn moeilijk vast te stellen, omdat er bij voedingsonderzoek veel factoren een invloed kunnen hebben op het ontstaan van kanker. De dagelijks voeding bestaat immers uit meerder maaltijden die samengesteld worden met meerdere voedingsmiddelen en een voedingsmiddel bestaat uit vele voedingsstoffen die elkaars werking in het lichaam ook onderling kunnen beïnvloeden. Daarom is het in voedingsonderzoek niet mogelijk om alle factoren mee te nemen in de analyses. De samenstellers van deze site hebben hier heel goed op ingespeeld, door stellig taalgebruik te vermijden.
De richtlijnen voor voeding tijdens behandeling en revalidatie zijn gebaseerd op onderzoek die bij de verschillende typen kanker zijn uitgevoerd.

Behandeling op maat

Kanker kan in verschillende organen optreden. De behandeling is afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin de ziek(t)e zich bevindt. Bestraling, chemotherapie, en operaties kunnen onder andere gevolgen hebben voor de eetlust en het gewicht. Omdat tips over voeding gewenst zijn is deze site een enorme aanwinst omdat het verschil maakt tussen feiten en fabels voor zover er voldoende duidelijkheid is verkregen op basis van gedegen onderzoek. Uiteraard is ieders ervaring uniek en om de voeding goed op de behandeling af te stemmen is het raadzaam om contact op te nemen met een diëtist die hierin gespecialiseerd is.

Voeding, omgeving of erfelijkheid?

Er komen steeds meer aanwijzingen dat een aantal vormen van kanker vaker voorkomen bij mensen met overgewicht en een inactieve leefstijl. Daarnaast kunnen roken, asbest en blootstelling aan bepaalde chemische stoffen en te veel blootstelling aan zonlicht en de zonnebank en het Humaan Papilomavirus kanker veroorzaken.
Erfelijkheid blijkt slechts bij 5-10% van de patiënten een rol te spelen. Bekende voorbeelden van erfelijke vormen zijn borstkanker die overgeërfd worden via het BRCA1 en BRCA2-gen. Toch is er nog onbekend over de oorzaak van kanker

Site is een aanwinst

Wie de geconfronteerd wordt met de diagnose “kanker” kan het gevoel krijgen dat de grond onder zijn/haar voeten wordt weggetrokken. Het leven staat stil en de datums waarop er bepaalde fasen van de behandeling worden gestart en afgesloten worden ijkpunten waar een patiënt en zijn/haar naasten naar uitkijken. De omgeving kan zich geroepen voelen om allerlei (voedings)adviezen te geven, waarbij het maar de vraag is waarop zij die baseert. Juist in zo’n periode is deze site zeker een baken voor heldere informatie over voeding bij kanker.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma