Nog meer Goud op je bord

In de herfst van 2011 werd het kookboek Goud op je bord uitgebracht. Het boek wordt door menigeen die in de sport werkzaam is aangeraden vanwege de eenvoudige recepten. De gerechten passen goed in de voeding voor een topsporter, maar ook de recreant kon hier al zijn voordeel mee doen. Inmiddels is deel 2 van Goud op je bord uitgekomen. Gelden al deze lovende kwalificaties ook voor deel 2?

Eten moet naast “gezond” ook “lekker” zijn

Dat is een bekende uitspraak van Erik te Veldhuis, manager/chef-kok van het Topsportrestaurant op Papendal en een van de beide auteurs van deel 1 en deel 2 van Goud op je bord. Brenda Frunt, sportdiëtist en mede-eigenaar van de Voedingsacademie, is ook nu weer als medeauteur bij dit boek betrokken.  De sportdiëtist adviseert vooral op inhoud zoals timing en hoeveelheden van de inname van voedingsstoffen en voedingsmiddelen en geeft ook een vertaling naar de praktijk op basis van smaakvoorkeuren en tegenzinnen en mogelijkheden van de sporter. Toch is het voor sporters op allerlei niveaus, maar ook voor mensen die niet sporten lastig om elke keer weer creatief te zijn met het samenstellen van maaltijden en complete dagmenu’s. Het is natuurlijk belangrijk dat de totale samenstelling van de voeding gezond is, maar als maaltijden niet lekker zijn, kan het “gezond eten” afgestemd op je sportprestaties en gezondheid als een regime voelen in plaats van een aangename bezigheid waarbij je van verschillende smaken geniet. Erik te Veldhuis brengt dat niet alleen in praktijk in het topsportrestaurant, maar heeft opnieuw een aantal van zijn recepten gedeeld in het tweede deel van Goud op je bord.

Gemakkelijk te bereiden met aandacht voor trends

Voedingsvoorkeuren veranderen nogal eens en sporters zijn, net zoals veel jonge consumenten, gevoelig voor trends en hypes. Hypes worden nogal eens met argwaan bekeken, maar ze zorgen er ook voor dat er nieuwe voedingsmiddelen in de schappen te vinden zijn, zoals quinoa, zeewier, teff en lupinebonen, maar ook alternatieve groenten zoals lamsoor, zeekraal en verschillende soorten kruiden en andere smaakmakers. In dit deel van Goud op je bord worden deze minder bekende voedingsmiddelen ook in de verschillende gerechten verwerkt. Naast de bekende keukenmaterialen die ook in deel 1 worden besproken wordt de spirellisnijder gepresenteerd en het gebruik ervan wordt uitgelegd.
Ook in dit boek worden de recepten weer op een mooie manier gepresenteerd en de bereidingswijze is gemakkelijk en puntsgewijs beschreven.

Maaltijden voor verschillende momenten van de dag

Evenals deel 1 van Goud op je bord is deel twee ook weer ingedeeld per maaltijdmoment. Ook nu is er rekening gehouden met de vier seizoenen voor de hoofdmaaltijden. Elk recept is voorzien van informatie over de samenstelling per portie voor één persoon, de bereidingstijd, waarbij rekening gehouden wordt met de tijd die nodig is voor het voorbereiden zelf (het snijden en mengen, etc.) en de tijd die nodig is voor de bereiding zoals tijd die nodig is voor het bakken in de oven. Daarnaast worden er tips gegeven hoe je variaties kunt aanbrengen in de diverse gerechten.

Bekende sporters vertellen….

Natuurlijk zijn er ook in dit boek weer bekende sporters geïnterviewd over de manier waarop zij binnen hun sport met voeding omgaan en ook geven ze een inkijk in hun uitdagingen om gezond te eten, lekkere maaltijden te kiezen en daarnaast toch voldoende weerstand te hebben tegen ziekten en toch goed te kunnen presteren. De sporters die aan het woord komen beoefenen verschillende sporten, variërend van sporten in gewichtsklassen, duursport, krachtsport en esthetische sporten. Naast hun unieke verhalen over hoe zij met sportvoeding omgaan binnen hun sport vertellen ze ook wat hun favoriete gerecht is en hoe dit bereid dient te worden. Wil je weten welke sporters hun geheimen delen? Tja, dan zul je toch boek moeten bestellen.

Verleiden tot meer groente, fruit en vis

Het boek vertoont natuurlijk veel overeenkomsten met deel 1, maar er zijn meer invloeden terug te vinden van hedendaagse trends in de voeding. Het grappige is dat er in deze beide boeken veel groente wordt gebruikt. Nee, niet uitsluitend in het bekende agv-tje of een samengesteld gerecht, maar ook op heel creatieve manieren verwerkt in allerlei lunchgerechten. Ook fruit wordt heel handig in verschillende gerechtjes verwerkt. Ook zijn er eenvoudige visgerechten in opgenomen die uitnodigen tot eten. Groente-, fruit- en vishaters kunnen met behulp van deze gerechten mogelijk toch gemakkelijker overgehaald worden om deze gezonde voedingsmiddelen meer te gaan waarderen.

Klein addertje onder het gras, maar een echte aanrader

Ook in dit kookboek worden er gerechten gebruikt die gezoet worden met honing. Toch is het wel handig om kennis te nemen dat zoete smaakmakers zoals honing, palmbloemsuiker en ahornsiroop een uitgesproken eigen smaak hebben maar ze bevatten wel evenveel suiker als gewone kristal- of basterdsuiker.
Toch is dit kookboek, evenals deel 1, een aanrader voor sporters en niet-sporters die geïnspireerd willen worden om lekker en gezond te eten. Het niveau van de recepten en de informatie in deel 2 komt overeen met deel 1. En als je snel bent kun je dit kookboek nog net als cadeau van Sinterklaas geven en anders kan je het nog aan de Kerstman vragen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma