Obese: don’t try this at home
Een zestal mensen met exttreem overgewicht krijgen intensieve begeleiding om af te vallen en worden hierbij gevolgd door televisicamara’s van het programma Obese. Waarom kiezen deze mensen niet (meer) voor de traditionele behandeling? Voldoet deze niet? Waarin verschilt de begeleiding van de Obese-deelnemers met de gewone behandeling? Hoe wordt dit programma gemaakt en hoe wordt er met de deelnemers omgegaan?
Afvallen voor obese mensen lastiger dan gedacht
Sinds 2 oktober wordt op RTL4 een zestal portretten uitgezonden van mensen met extreem overgewicht die gedurende 300 dagen door personal trainers worden geholpen om een behoorlijk deel van hun gewicht kwijt te verliezen. In een voorbeschouwing op de eerste aflevering was Wendy van Dijk, de presentatrice van Obese, verbaasd dat er zoveel (400) aanmeldingen voor deelname kreeg. Deze personen hadden al allerlei pogingen gedaan om hun overgewicht kwijt te raken en zijn ten einde raad…
Waarom lukt het (vaak) niet op traditionele wijze?
Bij de diëtist worden dit jaar nog slechts vier uur dieetbehandeling vergoed, terwijl er bij ernstig overgewicht sprake is van een chronisch probleem met een complexe oorzaak. Zo dient er naast de voeding ook gekeken te worden naar de lichamelijke activiteit, onderliggende psychische oorzaken, het omgaan met problemen, etc. Hiervoor is samenwerking met een psycholoog, een bewegingsdeskundige nodig en daarvoor ontbreken vaan de mogelijkheden, lees: financiën.
Ook andere behandelingen die aangeboden worden zijn niet zo intensief als de benadering die in Obese wordt gehanteerd.
Wat biedt Obese dan extra?
De deelnemers van Obese worden dagelijks begeleid door personal trainers die ook nog een back-up kunnen krijgen van het Obesitas-centrum. In de derde aflevering wordt daar bijvoorbeeld ook gebruik van gemaakt door Kathelijne, een van de deelnemers, om haar eetbuien beter onder controle te krijgen.
Met een dergelijk intensieve benadering zijn goede resultaten te bereiken, maar het is niet duidelijk of deze resultaten ook blijvend zijn als er minder vaak een beroep kan worden gedaan op de begeleiders.
Het dieet
Over het dieet wordt niet uitgebreid gesproken, maar in deze eerste drie afleveringen wordt wel duidelijk dat er twee keer per week vis op het menu staat en dat er veel groente en fruit wordt geadviseerd. Angelinde (tweede aflevering) merkt op dat ze nu veel meer eiwit eet dan voorheen In de derder aflevering wordt aangegeven dat Kathelijne een dagmenu meekrijgt van 1500 kCal. de ervaring leert dat het dan moeilijk is om in de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen te kunnen voorzien.
Enkele cijfers
In Nederland is ongeveer een op de zeven kinderen te zwaar en een op de vijftig kinderen heeft ernstig overgewicht. Van de volwassenen is ongeveer de helft te zwaar en heeft een op de tien personen ernstig overgewicht. Meer gegevens zijn te vinden in het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM.
Bewondering
Ik heb veel bewondering voor de deelnemers aan dit programma, omdat ze zich letterlijk bloot geven en laten zien dat het afvalregime behoorlijk zwaar is. Ze geven een helder inkijk in de problemen die ze ondervinden door hun lichaamsomvang. De filmploeg heeft de mensen op een respectvole menier gefilmd. de muziek is goed gekozen. Obese laat duidelijk zien dat ernstige obesitas meer is dan “alleen maar te veel eten en te weinig bewegen”.