Paardenmiddelen voor wespentailles

Hoewel de meeste mensen wel weten dat het voor het behoud van een goed gewicht nodig is om gevarieerd te eten en voldoende te bewegen, kiezen er toch nog steeds mensen voor een quick fix. Helaas gaat zo’n snelle oplossing meestal gepaard met schadelijke bijwerkingen waardoor de afslankmiddelen weer van de markt gehaald moeten worden. Waarom dan toch steeds weer meer van hetzelfde?

Toename overgewicht en druk op het uiterlijk

De laatste cijfers laten zien dat overgewicht toeneemt. Zo meldde de lector Leefstijlverandering bij jongeren Rob Oudkerk onlangs in de krant dat hij op 11 september een afscheidsrede houdt waarin hij zijn zorgen uitspreekt over de stijging van het aantal kinderen met ernstig overgewicht: Van plofkip tot plofkind.
Je zou denken dat de acceptatie van het overgewicht ook toeneemt, maar daar  lijkt het vooralsnog niet op. Mensen zijn nog altijd op zoek naar allerlei middelen om met weinig moeite een mooi (lees: slank) uiterlijk te krijgen. Dit leidde in het verleden tot de ontwikkeling van allerlei medicijnen, die later weer van de markt werden gehaald vanwege schadelijke bijwerkingen.

Afvalmiddelen komen en afvalmiddelen gaan…

In de zestiger en zeventiger jaren werden er al verschillende vermageringspillen gebruikt die stimulantia bevatten zoals amfetamine. Ze werden opgevolgd door medicijnen met andere stimulantia, zoals fenfluraminedexfenfluramine en phentermine. Ook deze middelen bleken schadelijk en werden vervangen door acomplia en sibutramine. Al deze middelen hadden gevaarlijke bijwerkingen met een grote kans op fatale gevolgen en werden allemaal van de markt gehaald. Bij ieder medicijn dat ingezet wordt voor gewichtsverlies lijkt het erop dat de bijwerking die het levert erger is dan de kwaal die men wil bestrijden.
Kortom afvalmiddelen komen en afvalmiddeln gaan, maar het overgewicht blijft nog steeds bestaan.

Dan toch maar terug naar de natuur?

Voedingssupplementen hebben de naam dat het vaak om stoffen van natuurlijke herkomst gaat en omdat ze “natuurlijk” zijn denkt de consument algauw dat ze niet schadelijk zijn, tja de lieflijke natuur heeft ook schaduwkanten: Ook kruidenmengsels die aangeprezen worden bevatten soms giftige stoffen en/of een hoge concentratie van zware metalen. Kortom ook de natuurlijke middelen zijn niet altijd zo onschuldig…

Schadelijke fatburners

Deze categorie van vermageringsmiddelen beloven veel, maar bieden in het algemeen weinig. En als ze al werken, blijken ze vaak een niet toegestaan bestanddeel te bevatten of de stof blijkt op termijn toch nog schadelijk. De term “stacken” betekent stapelen. Stackers bevatten meerdere stoffen die elkaars effect versterken en de gebruiker zou door het gebruik ervan afvallen. De eerste generatie stackers bevatte cafeïneefedrine en acetylsalicylzuur. Sinds 1 april 2004 is efedrine niet meer toegestaan. Efedrine werd vervangen synefrine. Deze stof is wel geassocieerd met hartklachten, maar het gebruik ervan is (nog) niet verboden.
Vorig jaar werd het gebruik van geranamine verboden. Nu zou je denken dat men dan toch steeds betere stoffen zou ontwikkelen, maar helaas. Vorige week gaf de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een waarschuwing uit om direct te stoppen met het gebruik van Dexaprine. Deze waarschuwing werd ook overgenomen door het Voedingscentrum, de Dopingautoriteit en Eigen Kracht. Dexaprine bevat octopamine en dat staat op de dopinglijst,bij de dopingcategorie van S6 Stimulantia, evenals amfetamine, dexfenfluramine, efedrine, fenfluramine, phentermine en sibutramine.

Kunstmatig minder eten

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid voor bariatrische chirurgie voor mensen met een BMI hoger dan 40 of 35 en aanwezigheid van ziekten als gevolg van de obesitas, maar wie niet zolang wil wachten kan het al eerder rigoureus aanpakken. In het verleden gebeurde het nog wel eens dat mensen hun kaken op elkaar lieten klemmen omdat ze ten einde raad waren. Tegenwoordig kennen we een nieuwe methode, namelijk de tongue patch. Hierbij wordt een lapje met scherpe puntjes op de tong vastgezet die ervoor moet zorgen dat het slachtoffer geen vast voedsel eet. Het lapje blijft zes weken zitten. Behalve niet eten, kan het slachtoffer ook de eerste 48 uur moeilijk praten, omdat het bewegen van de tong voor beschadigingen aan het verhemelte zorgt. Kortom een gewelddadig alternatief. En het kan op een vriendelijker manier…

Het gezonde alternatief

Je kunt hem bijna raden: Voor de voeding geldt: Alles met mate. Gewone normale voeding, minder loze calorieën, zoals suikerrijke en vette producten, maar wel voldoende groente en fruit, vlees, vis ei, zuivel en brood, of vervangers daarvan. Voldoende eiwit is heel belangrijk omdat eiwit een hoge thermogene  waarde heeft, het geeft sneller en langer een vol gevoel, en het zorgt voor een goede spieropbouw en daarnaast heeft het ook een gunstige werking op de bloeddruk. Wie daar meer over wil weten kan gerust contact opnemen.
Uiteraard hoort daar ook een lekkere portie beweging bij. Ook voor wie echt te zwaar is, is dit een gezonder alternatief dan alle hiervoor genoemde paardenmiddelen voor een wespentaille.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma