Paralympische powervrouw

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. En op 9 maart 2018 starten de Paralympische Spelen. Meestal is er veel aandacht voor de Olympische Spelen en is er weinig te lezen en te zien over de Paralympische Spelen. Het Nederlandse Paralympisch bestaat uit vijf vrouwen en vier mannen, waarvan gouden medaillewinnares Bibian Mentel de bekendste is. Wat eet deze powervrouw?

Pescotarische sportvoeding

In haar laatste boek “Kut kanker!” vertelt de snowboarder Bibian Mentel onder andere hoe ze haar voeding afstemt op de training. Ze neemt dus eiwitrijke voedingsmiddelen rondom de krachttrainingen en koolhydraatrijke voeding rondom de duurtrainingen. Belangrijke eiwitbronnen in haar voeding zijn tofu, eieren, kwark, peulvruchten, wei-eiwit (door de smoothies). Voor de koolhydraatrijke voedingsmiddelen kiest ze uit volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa en rijst. Ze eet geen vlees vanuit gezondheidsoverwegingen, maar ze neemt wel vis, oftewel een pescotarische sportvoeding. Ze kiest ook voor veel groente en fruit voor de nodige vezels en vitamines. Wanneer ze vertelt wat ze eet geeft ze daarbij duidelijk aan dat het haar eigen keuze is, dat ze geen diëtiste is en dat dit niet voor iedereen de beste keuze hoeft te zijn.

Goed bedoelde adviezen te over

Bibian Mentel kreeg meerdere keren in haar leven kanker. In deze documentaire vertelt zij hier meer over. Evenals menig kankerpatiënt kreeg zij ook meerdere leefstijl en voedingsadviezen van allerlei mensen in haar directe omgeving, maar door haar bekendheid ook van onbekenden. Dergelijk adviezen variëren van allerlei diëten, kruidenpreparaten, recepten “uit grootmoeders keuken” tot en met de meest dure voedingssupplementen. De mensen die zulke adviezen geven doen dat meestal met goede bedoelingen, maar kunnen ook erg gepikeerd zijn als een dergelijk advies niet ter harte genomen wordt. Uit de manier waarop Bibian hier in haar boek over vertelt wordt duidelijk dat ze daar niet onzeker van wordt maar rustig haar eigen (voedings)plan blijft volgen waarbij ze er op let dat ze wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor haar gezondheid en om optimaal te kunnen presteren tijdens haar sport.

Voeding belangrijk in alle omstandigheden

Evenals de meeste topsporters let ook Bibian op haar gewicht. Ze baalt wel eens van haar figuur en beschrijft dat ze altijd zwaarder is dan haar vriendinnen, maar weet ook dat dit te verklaren is doordat spieren zwaarder zijn dan vet. Kortom niets vrouwelijks op dat gebied is vreemd voor deze paralympische powervrouw. Ze let er op dat ze een goede lichaamssamenstelling behoudt. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan in haar geval, omdat ze heel wat perioden heeft gehad waarin ze behandeld werd voor kanker. In deze perioden is het door de misselijkheid en gebrek aan eetlust lastig om voldoende voeding binnen te krijgen en te houden. Het is duidelijk dat daar veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig is.

Kut kanker: boek van een powervrouw

Op 8 maart is het internationale vrouwendag en op 9 maart beginnen de Paralympische Spelen. Bibian Mentel is een Powervrouw die gelukkig mee kan doen met de Paralympische Spelen. Dat heeft er om gespannen, maar op 12 maart 2018 haalde Bibian opnieuw GOUD bij de snowboardcross. Op 16 maart aan de start voor haar snowboarddisciplines. In het boek Kut kanker geeft ze een inkijk in haar leven van de afgelopen 4 jaar waarbij er slechts in één hoofdstuk over voeding wordt gesproken. Verder is het een verhaal over het stevig vasthouden aan een positieve levensinstelling en “alles uit het leven halen wat er in zit”. Bibian Mentel is bekend vanwege haar sport en ook van de positieve levenshouding die ze heeft ondanks de zware tegenslagen waarmee ze te maken kreeg vanaf 2002. Omdat ze het plezier van sporten voor mensen met een beperking graag ook wil delen is ze gestart met haar eigen onderneming: de Mentelity Foundation.

Wat kunnen we van haar leren over voeding, sport en kanker?

Met basisvoedingsmiddelen kun je een lekkere en gezonde voeding samenstellen.
Geniet ook van lekker eten: ook als je (top)sporter bent kan je op sommige momenten best eens iets eten wat niet in de (top)sportvoeding past en geniet er dan ook van.
Sport kan je veel plezier geven en dat geldt voor iedereen, met en zonder beperkingen.
Bedenk dat mensen met kanker niet altijd op allerlei voedingsadviezen zitten te wachten.
Met positiviteit kun je geen kanker overwinnen, maar het is gewoon fijner om positief te zijn.
Bedenk dat mensen met kanker niet vaak op allerlei adviezen over de verschillende (voedings)remedies zitten te wachten, maar zelf hun eigen voedingskeuzes maken.

En verder?

Oh ja, Kut kanker van Bibian Mentel is een boek dat ik graag aanbeveel omdat het ook een andere kant van sport en kanker laat zien. Ook hoop ik dat Bibian (en de andere sporters) veel plezier en succes aan hun sport zullen beleven. Op 12 maart haalde
Er mag best meer aandacht zijn voor de paralympiërs, omdat zij meestal veel meer obstakels moeten overwinnen dan de sporters zonder beperkingen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma