Party Time

De feestmaand december is een maand waarin de reclame- en damesbladen ons overladen met feestrecepten waarbij het begrip “gezondheid” even wat minder aandacht krijgt. Dat lijkt erop te duiden dat “lekker” en “gezond” niet samen kunnen gaan. Heb je je wel eens afgevraagd hoe diëtisten zelf met voeding omgaan en wat er gegeten wordt op feestdagen? Lees dan vooral even verder….

Kan “lekker” ook “gezond” zijn?

Het boek Party Time zijn meer dan 50 recepten opgenomen van favoriete gerechten van diëtisten die al jaren “in het vak” zitten en van diëtisten die nog bezig zijn met hun opleiding tot diëtist. De gerechten zijn onderverdeeld is 4 hoofdstukken, namelijk Plant-based, Easy Peasy, 1001 nacht en All day brunch. In het voorwoord legt Marijke Berkenpas, de oprichtster van Iamafoodie, uit waarom ze Iamafoodie heeft opgericht en waarom er juist zo sterk vastgehouden werd aan de eisen van de Richtlijnen Goede Voeding bij de selectie van de recepten die in het boek zijn opgenomen. Daarmee wil Iamafoodie laten zijn dat “lekker” ook “gezond” kan zijn.  Bovendien zijn de gerechten gemakkelijk en snel te bereiden waardoor het boek heel geschikt is voor de beginnende keukenprinsen en -prinsessen.

Meer plantaardig, minder dierlijk

De vier hoofdstukken van het boek worden voorafgegaan door een uitleg over de bundeling van de recepten in de verschillende hoofdstukken. Daarbij wordt ook verwezen naar wetenschappelijke studies om aan te duiden dat de selectie van de recepten voor elk hoofdstuk ook wetenschappelijk kan worden onderbouwd. Zo wordt er in het deel Plant Based voeding toegelicht waarom de keuze voor meer plantaardig voedsel gezonder is voor mens en milieu. Het eerste deel levert recepten voor vleesvervangers, (maaltijd)salades, bijgerechten en gebak en borrelhapjes op puur plantaardige basis. In de overige hoofdstukken overheersen ook de vegetarische gerechten waarbij ook zuivel en eieren worden gebruikt.
In het tweede hoofdstuk zijn er buffetgerechten zoals salades, kleine bijgerechtjes en borrelhapjes opgenomen. In het derde deel staat de gevarieerde keuken uit het Midden-Oosten centraal en worden er hoofdgerechten, borrelhapjes en bijgerechtjes besproken waarbij de oorspronkelijke receptuur iets gezonder is samengesteld, door met onbewerkte voedingsmiddelen te werken. In het laatste hoofdstuk worden recepten gegeven voor ontbijt- en lunchgerechtjes die goed ingezet kunnen worden als afwisseling van de traditionele brood en pap of yoghurt-met-muesli.

Waarom Party Time?

Het is alweer 5 jaar geleden dat Marijke Berkenpas tijdens haar werk als diëtist het concept voor Iamafoodie bedacht. Iamafoodie is een collectief van diëtisten, voedingswetenschappers en gezondheidswetenschappers die allemaal een passie hebben voor gezonde voeding. Om dat jubileum groots te vieren werden collega-diëtisten opgeroepen om hun favoriete recept te delen, zodat er een jubileumboek kon worden samengesteld waarin deze recepten per rubriek konden worden ingedeeld. Na de succesvolle uitgaven “Eet als een expert” en “Eet als een atleet” zag het boek “”Party Time” het levenslicht op 19 september 2018.

Gezond, lekker gemakkelijk en een tikkeltje exotisch

Het boek biedt een keur van eenvoudige en gemakkelijk te bereiden gerechten. Er is een behoorlijke variatie in elk hoofdstuk aanwezig. Toch is er een klein minpuntje: In de inleiding van het hoofdstuk met de recepten van 1001 nacht worden wel de heerlijke specerijenmengsels van het Midden-Oosten benoemd zoals ras el hanoud en za’atar en er wordt (terecht) gerefereerd aan de boeken van Claudia Roden en Yotam Ottolenghi, maar de genoemde specerijenmengsels komen helaas niet in de recepten terug. Voor de volgende keer is het dan ook zeker een aanrader om ook de Nederlands-Marokkaanse en de Nederlands-Turkse diëtisten eens te vragen om hun keukengeheimen te delen. Daarnaast heeft ook Suriname een rijke keuken waar wel wat meer aandacht voor mag komen.
Een sterk punt is dat in dit boek wel de wetenschappelijke referenties achterin zijn opgenomen.
De crew van Iamafoodie  laat in dit boek goed zien (en ervaren) dat “lekker” ook “gezond” kan zijn.  Voor wie nog een leuk en origineel kookboek met gezonde recepten zoekt is dit boek beslist een aanrader zodat de ontvanger ook kan ervaren dat lekker ook gezond met een exotisch tintje kan zijn.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma