Pizza gezond voor voetballers?

Het zal je als trouwe lezer van deze blog niet verbazen dat de vier p’s (pannenkoeken, pasta, patat en pizza) binnen de sport bekend staan als “niet zo gezond”. Toch zijn er nu voetbalclubs die wat aan het imago van de pizza willen doen. Wat moet er eigenlijk gebeuren om de pizza te transformeren tot een gezond gerecht voor sporters? En wie kunnen er naast deze sporters van meeprofiteren?

Van ongezond naar gezond

Nu is het altijd lastig om een voedingsmiddel perse als ongezond of als gezond aan te merken. Het is namelijk afhankelijk voor wie een voedingsmiddel bedoeld is en hoe het voedingsmiddel in een gerecht is/wordt verwerkt. Pannenkoeken kunnen bijvoorbeeld opgeleukt worden met allerlei soorten vulling waardoor een pannenkoekgerecht meer vitamines en minealen levert. Zo kun je een pannenkoek vullen met een mengsel van vlees en groenten zodat je een maaltijd krijgt die uit een  zetmeel, een groente en een eiwitbron bestaat. Dat geldt uiteraard ook voor pasta en pizza. Voor patat is dat echter een ander verhaal: patat is doorgaans gefrituurd en levert daardoor veel vet. Nu is dat voor een keer(tje) niet zo erg, maar als dit wekelijks naast allerlei andere versnaperingen gebeurt kan dit ook bij fervente sporters tot ongewenste gewichtstoename leiden.

Pasta en pizza: meestal te veel koolhydraten en te weinig groente?

Veel pastagerechten worden doorgaans met te weinig groente en te veel vet bereid. Pak een willekeurig recept uit een kookrubriek en het valt op dat er vaak veel aandacht is voor de eiwitcomponent, oftewel voor het vlees, vis of eventueel de vleesvervanging, maar het gehalte aan groente laat vaak te wensen over. Soms wordt er dan een menusuggestie gedaan om een salade toe te voegen, maar uit de jongste cijfers van de voedselconsumptiepeiling en de bevindingen van Wardenaar blijkt dat “gewone” consumenten en sporters niet zoveel van elkaar verschillen als het om het eten van groente gaat. Ze eten allebei namelijk te weinig groente in vergelijking met de aanbevelingen. Met een traditioneel agv-tje blijkt soms de behoefte van meer dan 200 g groente per dag nauwelijks gehaald te worden tijdens een warme maaltijd zoals ook in dit recept is te zien. Het is dan ook niet handig om de groenteconsumptie alleen te beperken tot de warme maaltijd, maar om het eten van groente meer over de dag te verspreiden, bijvoorbeeld door groente bij de lunch of tussendoor te nemen..

Pizza: (geen) bron van groente?

Het is even graven in je geheugen, maar in november 2011 werd er in de VS een stevig debat gevoerd om pizza in het assortiment te behouden voor de lunches van schoolkinderen. Als motivatie werd daarbij genoemd dat pizza een bron van groente was. De bedenkers van dit argument voerden aan dat de bodem van de pizza besmeerd wordt met tomatenketchup en dat werd door henzelf als voldoende groente voor een lunchgerecht gezien. Je kunt er meer over lezen in de blog “Geen bloeiende pizzavelden in Amerika”. Klik vooral op de links om eens te lezen hoe zo’n discussie en briefwisseling tussen de diverse partijen verloopt.
Pizza kan wel een bron van groente zijn, maar dan moet er wel meer dan een likje tomatenpuree gebruikt worden als decoratie. Als je het lastig vindt om pizza van groente te onderscheiden is dit filmpje zeker een aanrader.

Pizza met minder vet en meer groente

Nu is een pizza best wat meer te verrijken met groenten. Dat kan door de pizza zelf te bereiden. Dat is eigenlijk de beste manier om een gezonde pizza te verkrijgen. Voor de bodem zijn verschillende recepten beschikbaar op internet. Als je dan vervolgens uitgaat van een mooie dunne bodem met een beetje een opstaande rand dan kun je er meer verschillende groenten naar eigen keuze op leggen. Voorbeelden zijn tomaten, uien, broccoli, knoflook, maïs, sperziebonen, prei, etc. Daarnaast kun je ook paddenstoelen als beleg/vulling van de pizza gebruiken. Zoals in de vorige alinea al te lezen viel is een likje tomatenpuree of ketchup natuurlijk echt onvoldoende als groente, maar met bovenstaande tips kun je een pizza veranderen in een betere groenteleverancier.
Voor de eiwitbronnen zijn magere vleeswaren, zoals magere ham, kalkoen- of kipfilet (zonder vel) heel geschikt. Ook een gekookt ei kan als vulling dienen. Voor de liefhebber kunnen er ook vissen als eiwitbron op een pizza worden gelegd. En wie kaas als smaakmaker waardeert kan natuurlijk kiezen uit mozzarella of wat geraspte 20+ of 30+ kaas. Kortom als je echt wilt kun je een pizza best wat gezonder maken met meer groente en wat minder vette eiwitbronnen.
Oh ja, je kunt het ook nog verder op smaak brengen met Italiaanse kruiden, zoals oregano, tijm, basilicum en rozemarijn.

Gezonde pizza: goed voor sporters en andere consumenten

Niet alleen de voetballer van een beroemde profclub kan profiteren van een gezondere pizza, maar ook de gewone consument kan deze lekkere maaltijd prima in zijn menucyclus inpassen en zich zo van voldoende bouw- brand en beschermende stoffen voorzien in een smakelijke verpakking. Zo zie je maar weer dat gezond ook lekker kan zijn.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma