Rustig genieten van kerstdiner

Kerst is voor velen een feest waarbij eten en ontmoeten centraal staat. Gezelligheid en een gelegenheid om even gas terug te nemen. Normaal moet alles snel, snel, snel en tijdens het eten doen we ook nog allerlei andere dingen, zoals “gauw krantje lezen” etc. Rust aan tafel leidt tot meer smaakbeleving en we merken eerder wanneer we verzadigd zijn. Dat kan inspireren voor een goed voornemen.

Met rust meer smaakbeleving

Wie wel eens meegedaan heeft aan een wijnproeverij heeft bemerkt dat het herkennen van de verschillende smaken van wijn rust vereist. Je bekijkt de kleur, laat de wijn in het glas walsen, ruikt er daarna aan, neemt een slok en proeft deze met aandacht om de verschillende onderdelen van de smaak te herkennen en te benoemen. Wie van wijn houdt zal dit dan ook graag bij elk glas van een nieuwe wijn herhalen. Juist de aandacht voor de verschillende smaken in een slok wijn, maakt dat het drinken ervan met de nodige rust dient te gebeuren.
Wanneer we een samengesteld gerecht, oftewel een eenpansgerecht eten, kauwen we dat, we proeven of het zout, zoet, of gekruid genoeg is, maar we zullen er niet zoveel extra tijd voor uittrekken om het palet van de verschillende smaken te herkennen. Toch is dat wel jammer, omdat we ons door het haasten ook laten beroven van een heel groot deel van het genot dat eten ons geeft.

Verzadiging met minder eten

Het gevoel van verzadigd zijn ontstaat als gevolg van eten en drinken dat een samenspel van verschillende hormonen aanzet. Zo kennen we het hormoon ghreline dat aanzet tot eten. Dit hormoon wordt in de maagwand uitgescheiden. Het gevoel van verzadiging ontstaat door uitscheiding van leptine, GLP-1, cholecystokinine, PYY3-36 en nog vele andere darmhormonen. Deze verzadigingshormonen worden uitgestoten zodra de voedselbrij in de darmen aankomt. De verzadigingshormonen remmen de eetlust. Chlolecystokinine wordt door de darmwand in de twaalfvingerige darm (duodemun) en de nuchtere dunne darm (jejunum) afgescheiden.  Een warme maaltijd blijft gemiddeld 3 uur in de maag, maar zodra er eten in de maag komt, start de maag al met de vertering ervan en worden er geleidelijk aan al kleine hoeveelheden van de spijsbrij doorgelaten naar de twaalfvingerige darm. Doordat de gedeeltelijk verteerde voedselbrokjes voor het uitzetten van de twaalfvingerige darm zorgen wordt de cholecystokinine-uitstoot gestart. Daardoor ervaren we tijdens het eten al een gevoel van verzadiging.

Mindful eten is genieten

Het eettempo heeft geen invloed op het tijdstip waarop het gevoel van verzadiging optreedt, en wie rustig eet zal minder energie (calorieën) binnen hebben op het moment dat het gevoel van verzadiging optreedt dan de persoon die gehaast zijn maaltijd naar binnen schrokt. Vanuit het oogpunt van gewichtshandhaving is het dus verstandiger om rustig te eten. Wie daarbij dan ook voldoende tijd neemt om het eten te proeven ervaart meer (smaak)genot van het eten. Dat zijn dus twee vliegen in een klap.
Laat Kerst nou net zo’n gelegenheid zijn om dat nu eens in alle rust uit te proberen…
Om het goed te laten beklijven kun je er al op kerstavond mee beginnen. Vervolgens neem je tijdens de kerstdagen ook de tijd om het eten en drinken goed te proeven en de smaak ervan te beleven. Je kunt dan met oud-en-nieuw starten met het goede voornemen om rustiger te eten en meer van de maaltijden te genieten. Dit wordt ook wel mindfull eten genoemd, maar je mag het ook gewoon “genieten van eten en drinken” noemen. Dat hoef je niet te beperken tot de kerstdagen, maar mag het gehele jaar door.

Voor alle lezers wens ik:

Prettige Kerstdagen en een gelukkig, gezond en sportief 2015

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma