Samenspel rondom de sporter

Sporters zijn gebaat bij goede adviezen over training, voeding, omgaan met (wedstrijd)stress, etc. voor hun gezondheid en om een goede prestatie te kunnen leveren. Dit geldt voor de topsporters, maar ook voor de recreant, geblesseerde sporters en sporters met een ziekte. Iedere zorgverlener doet dat vanuit zijn eigen vakkennis, maar samen kun je veel meer. Tijd voor samenspel in de sportzorg.

Samen ben je sterker in het speelveld

Iedere sportzorgverlener werkt vanuit zijn eigen visie en voornamelijk op het eigen beroepsterrein. Vaak heeft de sporter alleen te maken met de trainer-coach en de sportmasseur. Sporters zijn echter meer dan een “geblesseerde enkel” of een “gescheurde kruisband”. Vaak komen de sportmasseur en de sportfysiotherapeut wel snel “in beeld” bij een sporter, maar ook andere disciplines kunnen de sporter voorzien van kennis, inzicht en vaardigheden die hem/haar helpen om de prestatie te verbeteren en de gezondheid te beschermen.
Daarnaast geldt dat samenwerkende sportzorgverleners het effect van hun werk kunnen versterken/verbeteren door heel gericht gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van andere disciplines . Samen kun je namelijk meer dan alleen.

Samen sparren

Sporters dienen hun voeding af te stemmen op het type sport en de trainginsintensiteit rekening houdend met hun mogelijkheden en voorkeuren. Nu zou je denken dat dat een open deur is en als je de standaardrichtlijnen volgt dat je er dan al snel bent. Toch blijkt dat elke sporter uniek is. Bij het beoordelen van analyses van de voedingspatronen in combinatie met de trainingsarbeid kan het tot vragen leiden of een sporter voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De (sport)diëtist mag sinds maart 2012 ook zelf voedingsgerelateerd labonderzoek aanvragen zodat ze na kan gaan of een sporter ook echt voldoende voedingsstoffen in zijn/haar lichaam heeft. Toch is het hierbij zaak dat er goed samengewerkt wordt met de sportarts om dubbeldiagnostiek te voorkomen. Daarnaast heeft de sportarts vaak ook al gegevens van (m)eerdere bepalingen, zodat bij de beoordeling van de (bloed)waarden van voedingsstoffen altijd rekening gehouden wordt met de unieke eigenschappen van de sporter. Vanuit de beoordeling kunnen er zo optimaal mogelijke voedingsadviezen aan de sporter worden gegeven.

Dicht op de huid

Sportfysiotherapeuten en sportmasseurs zitten de sporters letterlijk “dicht op hun huid”. Tijdens hun werk horen ze meer van de sporter dan menig andere discipline. Vaak zien ze de sporter wekelijks of meerdere keren per week. Dat geeft de gelegenheid tot een goed gesprek waarin allerlei zaken aan bod (kunnen) komen. Doorgaans zullen de onderwerpen betrekking hebben op allerlei onderwerpen. Ook voeding kan dan aan bod komen. Zo inventariseerden Timothy Hildering en Fleurine Menijn voor hun eindscriptie “De fysiotist” voor de HBO Voeding en diëtetiek welke informatie over voeding, sportspecifieke voedingsmiddelen en voedingssupplementen door de sportfysiotherapeut kan worden gegeven aan wedstrijdsporters bij de behandeling van sportblessures om het herstel te ondersteunen en een goede lichaamssamenstelling te behouden.
Net iets meer dan de helft van de sportfysiotherapeuten in hun onderzoek gaf aan dat ze wel eens adviezen geven aan geblesseerde sporters over de basisvoeding. Bijna 9 van de 10 sportfysiotherapeuten uit dit onderzoek wil graag samenwerken met een sportdiëtist. Enkele sportfysiotherapeuten doen dat al en de rest verwijst al door naar een diëtist of wil liever intern doorverwijzen in de eigen organisatie. Daar is dus ook winst te behalen.

Eetstoornissen in de sport

Uit onderzoek blijkt dat sporters in het algemeen meer risico lopen op het ontwikkelen van een eetstoornis, zie ook hierhier en hier. Op het moment dat de sportdiëtist of een andere sportzorgverlener het vermoeden heeft van en eetstoornis, of dat een sporter aanklopt met een hulpvraag over eetstoornissen is een vlotte doorverwijzing nodig om de opgelopen schade te herstellen en om erger te voorkomen. Kortom ook hier kan de sportdiëtist niet zonder de sportpsycholoog.
Ik schrijf dit nu vanuit de sportdiëtetiek, maar ik weet zeker dat de sportpodoloog en andere sportzorgverleners ook zulke situaties vanuit hun discipline kunnen benoemen waarin ze het effect van hun interventie kunnen versterken door samen te werken met andere sportzorgdisciplines.

Eerste wedstrijd/training sportzorgteam

Op 3 december worden de Voetbalvakdagen gehouden in de Evenementenhal van Gorcum, ook wel bekend als Gorinchem. Op deze dag staan alle partners in de sportzorg samen opgesteld op het speelveld van het Medisch Plein.. Daar kun je als voetballer/bestuurslid van een voetbalteam/ouder van jonge voetballers of begeleider van voetballers meer te weten komen over allerlei nieuwtjes op voetbalgebied en je kunt ook kennismaken met de vertegenwoordigers van alle spelers van het sportzorgteam. Ze geven hier verschillende lezingen (even doorscrollen tot programma sportzorg) en demonstraties. Zij werken graag samen om de voetballers vooral veel plezier te laten beleven in hun spel, hun prestaties te verbeteren en hun gezondheid te beschermen.
Het Sportzorgteam geeft verschillende lezingen

Tot de volgende week in Gorcum!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma