Scoren met voeding

Vraag jij je ook wel eens af wat een voetballer moet eten om goed te kunnen presteren? Naast techniek is een optimale conditie voor voetballers het belangrijkste wapen tijdens de wedstrijd. Daarom is het voor voetballers nodig om op de timing en de hoeveelheid van hun voeding te letten. Naomi Brinkmans en Jacco Rozenberg schreven er een boek over waarin ze tips geven om te scoren met voeding.

Voetballers zijn toch behoudend?

Het verhaal gaat dat voetballers heel behoudend zijn als het om voeding gaat. Wie wel eens een voetbalkantine bezoekt zal dit meestal dan ook associëren met de derde helft, waarin de wedstrijd onder het genot van een glas bier nog eens nabesproken wordt door supporters, spelers en technisch personeel. Dit is vaak het beeld dat wordt geschetst in diverse media.
Toch wordt er bij de profclubs al enkele jaren meer ingezet op een gezonde voeding. Bij verschillende eredivisieclubs zijn tegenwoordig koks in dienst om voor gezonde en gevarieerde maaltijden te zorgen. Ook wordt tegenwoordig steeds vaker de hulp van sportdiëtisten ingezet om de voetballers te voorzien van een goed persoonlijk voedingsadvies. Op Papendal kennen we Erik te Veldhuis als topsportkok en de wielrenners nemen regelmatig hun eigen kok mee naar de grote koersen om ervan verzekerd te zijn dat het goed zit met de voeding.

Voeding op de KNVB-campus smaakvol en gezellig

Ook op het mooie campusterrein van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) wordt ruim aandacht besteed aan voeding. Voeding moet gezond zijn, maar een lekkere smaak is ook belangrijk. Eten met een team is een sociaal gebeuren. De gezamenlijk maaltijden zijn dan ook rustpunten op de dag waarop het voor de voetballers belangrijk is om zich te kunnen ontspannen en te genieten van een lekkere maaltijd. Daarom schreven sportdiëtist Naomi Brinkmans en KNVB-kok Jacco Rozenberg samen het boek “Scoren met voeding”.

Algemene voedingstips voor voetballers

In het verleden werd wel eens gedacht dat een uurtje voedingsvoorlichting voldoende was, maar tegenwoordig wordt er een duidelijk voedingsbeleid uitgezet. In het boek “Scoren met Voeding” wordt door sportdiëtist Naomi Brinkmans een overzicht gegeven van de belangrijkste aanbevelingen voor een juiste afstemming van de voedingsinname en maaltijdsamenstelling tijdens rustdagen, trainings- en wedstrijddagen. Om het voor de voetballers gemakkelijk te maken zijn de onderlinge verhoudingen voor de voedingsmiddelen voor de verschillende maaltijden voorzien van een kleurcode: oranje voor een intensieve training/wedstrijd, blauw voor na de krachttrainingen en wedstrijden en groen voor een rustdag.

Het boek zelf

Het boek begint met een voorwoord van Edwin Goedhart, teamarts van het Nederlands elftal en manager sportgeneeskunde bij de KNVB en met een aanbeveling van Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.
In het boek worden naast de algemene sportvoedingsadviezen ook veel menu’s en gerechten beschreven voor verschillende momenten van de dag. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met typisch Nederlandse maaltijden, maar er worden ook meer internationale gerechten op tafel gezet. De ingrediëntenlijst wordt overzichtelijk vermeld en de bereidingswijze wordt stap voor stap benoemd, zodat de beginnende amateur hobbykok hier ook heel goed mee uit de voeten kan. Ook de voetballers zelf vertellen wat hun favoriete gerecht is.

De auteur(s)

Naomi Brinkmans is een sportdiëtist die zich volledig heeft gespecialiseerd in voeding voor voetballers. Ze is verder actief als onderzoeker aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen voor de afdeling Sport en Bewegen. Ze heeft onder andere onderzoek gedaan naar de lichaamssamenstelling en het energiegebruik van topvoetballers. Jacco Rozenberg heeft de laatste 2 jaar als Service en Keuken Chef meegewerkt aan de basis van het ontwikkelen van het KNVB Food Concept. Hij is al 32 jaar actief in de keuken en verzorgt ook kookclinics voor de sporters op het KNVB-complex.

Aanrader!

Voor wie wil “Scoren met voeding” is dit boek zeker een aanrader. De tips voor voetballers en de gerechten die er gepresenteerd worden zijn goed te gebruiken voor voetballers op elk niveau en van elke leeftijd. De bereidingswijze van de gerechten is op een zeer begrijpelijk manier beschreven, zodat het ook voor de meest onervaren keukenprins(es) uitgevoerd kan worden. Ook voor andere (team)sporters levert dit boek goede algemene adviezen en gevarieerde menu’s en gerechten die gemakkelijk zijn te bereiden. Het boek is hier te bestellen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma