Slanker zonder dieet maar met een plan

Nu we het einde van de lockdown lijken te naderen is het een mooi moment om vooruit te kijken. Dat betekent ook “de coronakilo’s” achter ons laten. Dat is echte gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zou denken dat er al genoeg “dieetboeken” zijn geschreven. Kennelijk vinden de auteurs van Fit.nl dat ook, Voor hen is dat echter een reden geweest om het leefstijlprobleem eens anders te benaderen. Maar kun je wel afvallen zonder een dieet?

Stappenplan om af te vallen

Wie minder kilo’s wil moet voor een persoonlijke aanpak gaan, aldus Jeroen van de Mark, de auteur van “Slanker” en eigenaar van Fit.nl. Van de Mark is medisch socioloog en heeft ook een coach opleiding op universitair niveau afgerond. Van de Mark schreef dit boek samen met gedragswetenschapper Laura Louwes, Sportdiëtist Neeke Smit en coach en gedragsexpert Erik Huizinga. Fit.Nl is een organisatie van jonge bevlogen professionals die eerlijke informatie willen geven over voeding, beweging en fitness. Hij schreef het boek “Slanker”. Het boek heeft een paar subtitels meegekregen, zoals ”Geen dieet maar een plan dat werkt” en “Denk, eet en train je slank & houd de kilo’s eraf”. Het team van Fit.nl  gaat er vanuit dat er drie pijlers zijn om een fit en slank lijf te bereiken, namelijk gedragsverandering, voeding en beweging en sport.
Voordat je van start gaat met de nieuwe leefstijl is het nodig om een goed plan van aanpak op te stellen.

Het plan: blijvende leefstijlverandering

Voordat je een goed plan maakt inventariseer je waar je nu staat. Wie slanker wil worden brengt dan allerlei gegevens in kaart, zoals gewicht (in verhouding tot de lengte), omtrekken van taille en heupen en het vetpercentage. Vervolgens bepaal je het doel wat je wilt bereiken. Daarbij maakt de auteur onderscheid in het verliezen van lichaamsvet, opbouw van spierweefsel en het op gewicht blijven. De meeste mensen die slanker willen worden, vinden vetverlies het belangrijkste doel van afvallen. Als dat streven voldoende behaald is om het gewenste gewicht en lichaamssamenstelling behouden.
Het plan dat je dan met behulp van dit boek gaat opstellen bestaat dus uit de drie eerder genoemde onderdelen: gedragsverandering, voeding, beweging en sport. Er wordt een verandering van de totale leefstijl nagestreefd. Deze verandering heeft niet een tijdelijk, maar een blijvend karakter.

Gedragsverandering: invloed op alle aspecten van de leefstijl

Het kopje “gedragsverandering” staat voor veel meer dan alleen de verandering zelf, maar vooral het versterken van de intrinsieke motivatie waarom je slank wilt worden. De lezer wordt aan het denken gezet waarom hij/zij slanker wil worden, wat hij/zij er voor over heeft en hoe zij/hij dat wil gaan bereiken. Ook worden er tips gegeven hoe er omgegaan kan worden met allerlei hindernissen op de weg naar een slanker lijf. Denk daarbij aan stress, emotie-eten en slaap. Er wordt stilgestaan bij het in gang zetten van de gedragsveranderingen en het volhouden van het nieuwe gedrag. De lezer krijgt ook handreikingen hoe er omgegaan dient te worden met een tijdelijke terugval in oud gedrag en een verminderde motivatie. Afvallen omvat meer dan een voedings- en beweegplan.

Kies voor gezonde basisvoedingsmiddelen

Het voedingsplan dient de lezer zelf vast testellen aan de hand van 10 heldere adviezen op basis van de algemene voedingsadviezen van de Schijf van Vijf. De functies en bronnen van de verschillende voedingsstoffen worden helder uitgelegd. De lezer krijgt geen kant-en-klare dagmenu’s “voorgeschoteld”, maar vindt wel een overzicht van voor- en nadelen van het “calorieën tellen”. Het blijft zaak om de eigen voedingsgewoonten te monitoren. Ook hier geldt weer dat de lezer zelf aan het denken wordt gezet over zijn/haar eigen gewoontes met betrekking tot voeding en bewegen.
Omdat niet iedereen de tijd heeft of neemt om uitgebreid te koken wordt er uitgelegd hoe de lezer meerdere porties van een gerecht kan klaarmaken en invriezen. Dit heeft als voordeel dat er toch zoveel mogelijk gekozen kan worden voor gezonde maaltijden. Achter in het boek zijn recepten te vinden voor hoofd- en tussenmaaltijden. De recepten en bereidingswijzen worden helder uitgelegd.

Kies voor bewegen en sporten die jij leuk vindt

Om regelmatig/dagelijks te bewegen is het belangrijk om een activiteit te kiezen die je echt leuk vindt. Bewegen heeft veel voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Als je een goede start wilt maken met het sporten en bewegen is het handig om basiskennis te hebben van wat er in je lichaam gebeurt tijdens de verschillende typen sporten. In het boek “Slanker” worden de voor- en nadelen van diverse sporten toegelicht, zodat de lezer een weloverwogen keuze kan maken voor een activiteit. Om het helemaal volledig te maken vindt de lezer ook nog adviezen over geschikte kleding voor de verschillende sporten.

Frisse benadering

De schrijver en zijn team maken hun missie waar in dit boek: alle informatie is goed onderbouwd met wetenschappelijke artikelen. De verwijzingen zijn terug te vinden in het boek. Wie wil kan naast het boek nog een app downloaden om zijn/haar voeding en beweging bij te houden. De lezer wordt zelf aan het denken gezet om zijn/haar eigen plan om “slanker” te worden èn te blijven door middel van verschillende opdrachten in het boek en in de app die gratis te downloaden is op de site van fit.nl.
Het enige puntje van kritiek is dat er niet ingegaan wordt op de invloed van medicijnen op gewichtshandhaving en verlies.

Geen dieet nodig?

De eerste subtitel van het boek suggereert dat er geen dieet nodig is, maar een werkend plan. Bij het woord dieet wordt in eerste instantie nog steeds gedacht aan “afvallen”, maar die uitleg is te mager. Het woord “dieet” is echter afgeleid van het Griekse woord “diaita” en betekent eigenlijk “leefregel”. Bij “regels” wordt al snel gedacht aan regels die van buitenaf opgelegd worden. In “Slanker” worden er echter geen regels opgelegd, maar kiest de lezer zijn/haar eigen leefregels. In Slanker is er geen sprake van strak opgelegde regels, maar eigen keuzes van de lezer voor de leefwijze. Dit boek is bij uitstek geschikt voor mensen die graag zelfstandig aan de slag gaan met hun leefstijl.
Nieuwsgierig geworden? Het boek is hier te bestellen. Ook is er nog meer inspiratie te vinden voor trainingen of voeding op de website te vinden.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma