Smakelijk kerstdiner

Nog een paar dagen en dan is het Kerstfeest. Menigeen doet zich dan tegoed aan een uitgebreid kerstdiner en in de aanloop tot deze dagen zijn er in verschillende folders van de winkeliers mooie aanbiedingen van allerlei lekkernijen. Zouden er dan toch meer mensen thuis eten? Hoe zit het dan met de kookkunst? Er zijn voldoende kookprogramma’s, maar hoe is de kwaliteit van de maaltijden?

Engelse TV-koks geven geen goed voorbeeld

Hoewel Jamie Oliver vertelt dat hij een groot voorstander is van gezonde voeding voor kinderen lijkt het erop dat hij zelf nog wel wat bijscholing kan gebruiken op het gebied van gezonde voeding. Onderzoekers van de Newcastle University onderzochten kant-en-klaarmaaltijden uit verschillende supermarkten en analyseerden recepten van bekende Engelse TV-koks zoals Jamie Oliver en Nigella Lawson. In Nederland is Jamie Oliver te zien in programma’s van 24kitchen. De maaltijden van de TV-koks en de kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel verzadigd vet, zout en suiker. Laat dat nou net ook het probleem zijn met de voedingsinname bij de Nederlanders volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling. Nu hebben we het hier over Engelse koks en de Engelse keuken staat nu niet echt bekend vanwege de lekkere voeding. Toch kunnen ook Nederlanders nog wel wat hulp gebruiken bij het koken.

Kookkunst Nederlanders kan beter

Anneke Ammerlaan, een trendwatcher op het gebied van voeding, geeft aan dat Nederlanders het koken van het traditionele aardappelen, groente en vlees, oftewel een AGV-tje nog wel enigszins beheersen, maar het moet niet te ingewikkeld worden. Tegenwoordig wordt er al snel naar pakjes, zakjes en blikjes gegrepen, terwijl men vaak niet weet wat er in zit. Dit is niet nieuw, want in 2007 werd in het trendonderzoek kookstudio’s al geconstateerd dat het met de warenkennis van de Nederlanders slecht gesteld is, terwijl er toen wel een stijgende interesse werd gezien in het koken zelf. Wie een lekkere en gezonde maaltijd wil koken dient voldoende warenkennis te hebben en informatie op etiketten goed te kunnen begrijpen om goede ingrediënten uit te kunnen zoeken.  Het is echter niet duidelijk wat dat gewenste niveau voor de kookkunst is, terwijl er veel bladen zijn waarin allerlei mooie ideeën voor de kerstmaaltijden worden gegeven.

Kerstmaaltijd uitdaging voor hobbykok

De meeste thuiskoks willen natuurlijk een staaltje van hun beste kunnen laten zien. De recepten worden goed bestudeerd en ik heb me wel eens laten vertellen dat er zelfs mensen zijn die al ruim een maand van tevoren verschillende gerechten alvast eens bereiden om de fijne kneepjes van de kookkunst goed te oefenen. Echter ook de meeste kerstmenu’s zijn energierijk (lees: bevatten veel calorieën). De kerstmaaltijden zijn doorgaans geen voorbeeld van een supergezonde voeding, vanwege het gehalte aan (verzadigd) vet en suiker. Het idee kan dan al gauw ontstaan dat je alleen lekker kunt koken met veel vet en suiker en dat het kersteten altijd leidt tot gewichtstoename. Bovendien zijn de recepten vaak onduidelijk weergegeven.

Kerstdiner niet oorzaak van de gewichtstoename

Bij de professional die zijn/haar vakliteratuur bijhoud is al langer bekend dat het overgewicht slechts voor een klein deel bestaat uit kerstkilo’s. Het meeste gewicht wordt verzameld tussen nieuwjaarsdag en kerstavond. Het heeft dus meer zin om gedurende de rest van het jaar op te letten bij het eten. En wie zich toch bezorgd maakt over extra kilo’s kan natuurlijk wat langzamer eten en rustig de tijd nemen om de gerechten te proeven. Er is immers geen reden om te haasten? Uiteraard lenen de kerstdagen zich uitstekend voor een mooie wandeling of fietstocht als het weer meezit.
Het koken van een kerstdiner kan meehelpen aan gewichtsbeheersing.

Koken kerstdiner aanzet tot goed voornemen

Hoewel het nieuwe jaar nog moet beginnen is al bekend dat een gezonde leefstijl zeer hoog staat in de top tien van goede voornemens. Dat lijkt in conflict te zijn met het kerstdiner. De ervaring van het bereiden van een kerstdiner kan echter een aanzet zijn voor een gezonde levenswijze, namelijk lekker koken en genieten van eerlijk eten. Aandacht voor maaltijdbereiding is namelijk voor het hele jaar door nodig. De meeste grote supermarkten geven elke maand een blad uit met recepten die in de tijd van het jaar passen. Toch zijn ook hier weer veel maaltijden die nog net wat gezonder kunnen, door vette producten te vervangen door magere en meer gebruik te maken van kruiden als smaakmaker in plaats van zout. Sterker nog: dat zou een hobbykok die al wat durft te variëren met ingrediënten nu al toe kunnen passen.
Uiteraard geldt ook hier gewoon eerst beginnen met de basistips.

Handige kook- en serveertips:

1. Leg alle keukengerei alvast klaar voordat je begint
2. Zet alle ingrediënten klaar
3. Lees vooraf het recept goed door
4. Zet eventueel alle handelingen punt voor punt onder elkaar (in goede kookboeken zoals Goud op je bord is dat heel keurig toegepast)
5. Zorg voor een goede hygiëne door steeds gebruik te maken van schone werkplanken en door je handen regelmatig te wassen
6. Verhit warme gerechten voldoende en serveer ze op de juiste temperatuur (zie hiervoor het recept)
7. Zorg dat koude gerechten voldoende gekoeld zijn tot aan het serveren
8. En natuurlijk: Eet smakelijk en geniet ervan.

Prettige feestdagen en tot volgende week!!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma