SMART lijnen

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Dit geldt ook voor het verbeteren van de eigen leefstijl. Vaak willen mensen van alles in een keer bereiken, maar het is lastig om heel veel verschillende vormen van nieuw gedrag tegelijk vol te houden. Daarvoor kan begeleiding gewenst zijn en wie in zijn eentje wil werken aan een nieuwe leefstijl dient goed te overdenken hoe hij of zij het wil aanpakken.

Concreet voornemen werkt beter

Een voornemen is gemakkelijker haalbaar als het concreet wordt geformuleerd. Daarbij is het ook handig om niet teveel in een keer te willen, omdat het totale doel dan onhaalbaar kan worden. Kijkend naar het BRAVO-rijtje (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning)  kan er bij ieder onderdeel een haalbaar en concreet voornemen worden benoemd. “Voldoen aan de beweegnorm” is ruim geformuleerd, maar een vertaling in “elke dag lopend of fietsend naar het werk of school te gaan” levert een concrete actie. Anders gezegd: het is specifiek omschreven. Bovendien is het ook gemakkelijk te meten of een dergelijk voornemen ook gehaald is, maar een voornemen dient ook realistisch te zijn.

Haalbaar en realistisch belangrijk om leefwijze vol te houden

Vanuit Rotterdam heen en terug naar Utrecht fietsen of lopen is best haalbaar, maar om dat elke werkdag te doen vergt toch wel veel tijd. In dat geval kan er beter voor gekozen worden om lopend of fietsend naar de trein te gaan, mits dat niet te veel tijd kost en ongemak oplevert. In dat geval kan er mogelijk beter gekozen worden om te gaan fietsen of hardlopen op zelf gekozen tijden, maar het sporten met anderen kan stimuleren om het voornemen langer vol te houden vanwege de sociale controle of groepsdruk. Zo kan er een rijtje voornemens worden bedacht dat specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden wordt geformuleerd, oftewel SMART.
Om gewicht  te verliezen wordt er meer bereikt door ook op de voeding in te zetten, maar hoe doe je dat (niet)?

Superdiëten niet haalbaar, maar jojo-effect geen belemmering om af te vallen

Op voedingsgebied worden er in de boekhandel, de supermarkt, bij een andere uitbater of via internet allerlei diëten en afslankmiddelen aangeboden waarbij de meeste echter voor een quick fix gaan. Helaas is zo’n snelle oplossing vaak van korte duur. In het jargon van afvallers gesproken: snelle kilo’s blijven vaak snelle kilo’s. Ze zijn er snel af en komen er vaak ook snel weer bij en soms met rente.
In het verleden werd gedacht dat er dan altijd sprake was van extra ‘rentekilo’s’, omdat de stofwisseling bij iedere lijnpoging trager wordt. De onderzoeksgroep van McTiernan toonde echter aan dat dit niet het geval is. Dat biedt dus hoop voor de jojo-ende lijners die een nieuwe poging willen ondernemen om kilo’s te verliezen. Zij dienen echter wel te waken voor een terugval in oude gewoonten.

Terugvalpreventie nodig

Bij het starten van een lijnpoging is het zinvol om van te voren een strategie te bedenken hoe het lijnen op moeilijke momenten volgehouden kan worden. Een terugval kan een “what the hell”-effect hebben en ertoe leiden dat de poging tot afvallen geheel wordt gestaakt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een lijner doet er goed aan om zichzelf af en toe iets extra’s toe te staan, maar overdrijf dat niet. Het is handig om alvast te bedenken wat te doen op de verwachte lastige momenten. En wanneer er zich toch een terugval voor doet is het zaak om niet te wanhopen, maar rustig alle goede acties weer voort te zetten. Hierbij kan een steun in de rug gewenst zijn, maar dit kan zelfs gelden voor de uitvoering van de gehele lijnpoging.

Dieetzorg weer in basisverzekering

Gelukkig zijn er weer drie uur dieetzorg in het basispakket opgenomen, maar het betreft hier wel zorg op medische indicatie. De dieetzorg voor gewichtsverlies bij obesitas en overgewicht en metabool syndroom etc. wordt wel vergoed, maar het sportvoedingsadvies dient zelf te worden betaald. Dat is misschien wel jammer, maar de cliënt zou deze zorg natuurlijk ook kunnen zien als een investering in zichzelf die zich in zijn of haar sportprestatie weer terugverdient. Daarnaast zijn er in sommige aanvullende verzekeringen mogelijkheden opgenomen voor vergoeding voor voedingsvoorlichting in groepen.

Het voedingsadvies om af te vallen

Om af te vallen is het raadzaam om te kiezen voor een gezonde voeding die vooral rijk is aan beschermende en bouwstoffen en rijk aan eiwit. Eigenlijk gewoon de Schijf van Vijf, maar dan wel aanpassen aan je eigen behoefte en let hierbij vooral op om vooral te kiezen uit het rijtje van de eerste voorkeursvoedingsmiddelen. Kom je er niet uit? Geen probleem maar neem gerust eens contact op voor een persoonlijk advies of voor een groepsvoorlichting.

Naast eiwit is ook ijzer nodig

Ook is het belangrijk om dit te combineren met beweging. Krachttraining is hierbij een echte aanrader om spiermassa te behouden en vergroten. Dat leidt tot een verhoogde ruststofwisseling en hierbij kan het extra eiwit gelijk ingezet worden voor de aanmaak en het behoud van het spierweefsel.
In combinatie met duurtraining levert krachttraining (ook voor vrouwen) een mooi resultaat.

Kortom aan het ijzer en eiwit.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma