Sportbrood, daar zit wat in!
Ook zo genoten van het schaatsen? Wat doen ze het toch goed! Wat is het geheim van deze sporters? Tja, er zijn verschillende factoren die tot succes kunnen leiden. Talent, training, timing en…toverbrood!!! Onze kleine Gallische held Asterix zag vroeger al in dat voeding een belangrijke factor is die het verschil kan maken. Toch gaat het hier om meer dan brood alleen…
Verbeteren vraagt om innovatie
Dit geldt vooral voor topsporters. “We” hebben al meer medailles op deze winterspelen gewonnen dan ooit, maar (top)sporters willen zich blijven verbeteren. Daarom wordt er geïnvesteerd in het ontwikkelen van nog betere trainingsmethoden en technische materialen zoals de klapschaats, de (schaats)pakken en goede bobsleeën. Daarnaast vindt er ook onderzoek plaats naar voeding. In dat kader is er een specifiek sportbrood ontwikkeld door InnosportLabPapendal, het Topsportrestaurant op Papendal, de Hogeschool Arnhem Nijmegen afdeling Sport en bewegen en een aantal bedrijven uit de MKB-sector.
Sportbrood is rijk gevuld
Het sportbrood bestaat uit heel veel verschillende ingrediënten en heeft tot doel om sporters snel van veel energie, lees: koolhydraten, te voorzien. Dat doet gewoon brood ook wel, maar sportbrood, levert een mix van snelle en langzame suikers in een verhouding waardoor sporters op de verschillende momenten tijdens hun sportprestatie koolhydraten toegevoerd krijgen. Sportbrood bevat naast een mix van verschillende zetmeelbronnen, zoals: volkorenmeel en teff ook vruchten, zoals banaan, cranberries en rozijnen. Daarnaast bevat het ook wortelvezels, lijnzaad, tarwekiemen en zuurdeegpoeder afkomstig uit tarwe en rogge. Kortom het sportbrood is rijk gevuld en sporters melden dat ze zich langer verzadigd voelen na een vergelijkbare hoeveelheid sportbrood dan een “gewone” boterham.
Voedingswaarde sportbrood en “gewoon” gevuld brood
Er zijn geen reguliere broodsoorten waarmee het sportbrood qua samenstelling is te vergelijken. De enige broodsoort in de NEVO-tabel die de samenstelling van het sportbrood het dichtst benaderd is volkorenmueslibrood. Vergelijking van een volkorenmuesliboterham van 30 g met een sportbrood van 30 g leert dat sportbrood slechts 1/3 van de hoeveelheid vet bevat, en ¾ van de hoeveelheid natrium maar wel meer suikers afkomstig uit fruit. De verhouding zetmeel/enkel- en tweevoudige suikers van het sportbrood ligt op 2:1, terwijl dit bij het volkorenmueslibrood 3:1 bedraagt. Beide broodsoorten leveren een vergelijkbare hoeveelheid voedingsvezel, eiwit en ook de totale hoeveelheid koolhydraten komt nagenoeg overeen.
Puur en lekker en het geeft energie
De schaatser Jan Blokhuizen legde in januari bij Knevel en van der Brink uit dat de mix van koolhydraten uit dit brood voor een stabielere bloedsuikerspiegel zorgt, waardoor de sportprestatie kan verbeteren. Toch zullen ook de andere onderdelen uit dit brood aan de meer stabiele bloedsuikerspiegel bijdragen tijdens de prestatie..
Bij de bereiding van dit brood worden geen toegevoegde suikers en kunstmatig vervaardigde stoffen gebruikt. En evenals de aanwezigen in de uitzending kan ik beamen dat het sportbrood erg lekker van smaak is. Dat is belangrijk omdat een voedingsmiddel dat vaak gebruikt gaat worden niet alleen functioneel maar ook lekker moet zijn zodat de sporter het graag eet.
Niet bij brood alleen
Nu lijkt het net alsof het sportbrood dé belangrijkste factor in de voeding van de winter-Olympiërs is waardoor ze zo goed presteren, maar het gaat om de totale voeding. Dus ook de warme maaltijden, ontbijt, lunch en alle tussenmaaltijden en het eten en drinken rondom de trainingen. Als de basisvoeding niet in orde is, waardoor er eerder kans is op een minder gunstige lichaamssamenstelling (lees minder goede verhouding tussen spier- en vetweefsel) heeft dat namelijk nog veel meer impact dan het regelmatig eten van sportbrood rondom trainingen en wedstrijden.
Innovatie ook goed voor anderen
Je zou bijna gaan denken dat alleen (top)sporters een voordeel kunnen hebben bij sportbrood. Toch zijn er wellicht meer toepassingsmogelijkheden omdat dit brood tot een gelijkmatige bloedsuiker leidt door de unieke verhouding tussen complexe koolhydraten en enkel- en tweevoudige suikers.
Het zou me niet verbazen als we het sportbrood over een jaar ook voor andere doelgroepen gaan adviseren dan alleen de topsporters.