Sportdrank om af te slanken???

Soms kom je bij de dagelijkse boodschappen een product tegen dat gelijk je nieuwsgierigheid oproept. Deze keer betreft het een nieuwe sportdrank… om af te vallen. Nu heb ik al veel producten voorbij zien komen, maar deze kende ik nog niet. Is het een product dat goed past in de voeding van sporters? Werkt het om af te vallen?

Wat is het en waaruit bestaat het?

Het sportdrankje Reasons to be slim is verkrijgbaar in de  smaken forestfruit, lemon, grape en pineapple en het wordt aangeprezen als een megaburner. Volgens het etiket zijn L-carnitine en cafeïne de werkzame bestanddelen. Verder bestaat het uit mineraalwater, invertsuikersiroop, citroenzuur, de zoetstoffen E950 (acesulfaam-K) en E954 (saccharine), stabilisatoren E414 (arabische gom) en E445 (glycerolesters van houthars), aroma en kleurstof. 1 flesje van 500 ml levert 46,5 kCal (197,5 kJoules), minder dan 0,5 g eiwit, 11,5 g koolhydraten, minder dan 0,5 g vet, 1000 mg L-carnitine en 50 mg cafeïne. 1 kopje koffie levert 75 mg cafeïne.
Voor een goede werking worden 2 flesjes per dag aanbevolen.

E-nummers in deze drank veilig?

De zoetstoffen acesulfaam –K (E950) en sacharine (E954) zijn voor het laatst in respectievelijk 2000 en 1995 op veiligheid geëvalueerd, zie ook Zoete killer(s)?. Uit gegevens op  het etiket en de website van de producent wordt niet duidelijk hoeveel zoetstoffen het dagrantsoen van twee flesjes van dit drankje levert.
Arabische gom (E414) is afkomstig uit de hars van acaciabomen en wordt in deze (sport)drank toegepast als stabilisator om andere toevoegingen oplosbaar te houden. Voor E414 zijn wel gezondheidsclaims bij de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) ingediend, maar deze zijn niet toegekend. De evaluatie van deze claims leert dat 25 mg/dag van E414 veilig wordt bevonden, maar deze drank bevat aanzienlijk minder dan 25 mg/liter, gezien de vloeibaarheid.
Glycerolesters van houthars (E445) zijn triglyceriden die, evenals E414, in deze drank worden gebruikt om de oplosbaarheid van andere toevoegingen te verbeteren. De EFSA vindt dat er in 2010 te weinig onderzoeksgegevens over E445 beschikbaar zijn om de aanvaardbare inname per dag voor deze stof vast te stellen.
Voor de kleurstoffen in deze drank vindt de EFSA dat er onvoldoende bewijs is om ze als onveilig te beschouwen, maar toch geldt de eis om ze altijd op het etiket te vermelden.

Clean label policy

De fabrikant mag zelf bepalen of hij toevoegingen onder de stofnaam of als het E-nummer op het etiket vermeld, ongeacht de herkomst van de stof. De producent kiest er vaak voor om de E-nummers op het etiket te vermelden, omdat de volledige stofnamen veel ruimte innemen. Voor de consument die geen toevoegingen (lees: E-nummers) in zijn/haar voeding wil is het dus lastig om voedingsmiddelen zonder “kunstmatige” toevoegingen te herkennen. “Natuurlijk” heeft een veilige klank voor de consument maar natuurlijk is niet altijd beter, want de lieflijke natuur is soms wreder dan je denkt.

Claims op deze sportdrank in strijd met Europese regels

Het etiket van Reason to be slim vermeldt dat L-carnitine het transport van vetten en de energieproductie van cellen verbetert. Ook wordt beweerd dat cafeïne de stofwisseling verhoogt en er een hoger energieverbruik optreedt. In de Europese claimswetgeving die sinds 14 december 2012 van kracht geworden is staat dat er alleen wetenschappelijk onderbouwde claims mogen worden gevoerd. De claims voor carnitine en de hier genoemde claim voor cafeïne zijn volgens de EFSA onvoldoende bewezen.
De producent van dit product beweert op zijn website dat de honger onderdrukt wordt door deze drank, maar ook hiervoor ontbreekt alle onderbouwing.

Reasons to get slow

Het cafeïnegehalte per flesje is te laag om er na een consumptie alerter of energieker te worden. Voor dancefeesten is excessief gebruik van deze drank ook af te raden, vooral als dit gecombineerd wordt met gebruik van stimulerende middelen of medicijnen die methylfenidaat bevatten. Evenals bij teveel energydrinks word je van teveel van deze sportdrank ook vleugellam. Het product voegt niets toe aan het bestaande assortiment van sportdranken en als afslankmiddel werkt het niet. Eigenlijk is het dus Reasons to get slow.

Behandeling (sport)diëtist is goedkoper

1 tray van 12 flesjes Reasons to be slim kost normaliter € 14,95, oftewel je betaalt € 2,49 per dag voor 1 liter water met een toevoegingen die niet werken. 1 liter kraanwater kost €0,0015. Wie gedurende 45 dagen geen geld uitgeeft voor Reasons to be slim, beschikt al over voldoende pecunia voor het eerste consult bij een sportdiëtist. Tel daar het bedrag voor een pakket van eiwitshakes en reepjes voor zes weken van dezelfde leverancier bij op en je hebt het geld voor ca. twee uur aan vervolgconsulten bij elkaar gespaard. Totaal komt dat overeen met het aantal uren dieetzorg dat de basisverzekering vergoedt bij een medische indicatie.
Wie echt slim wil zijn en minder pijn in de portemonnee wil voelen, kiest voor een voedingsadvies bij de sportdiëtist passend bij zijn of haar sport- en leef- en financiële situatie. Neem bij vragen of voor een afspraak gerust eens contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma