Sporten in de koude
Het kan je niet ontgaan zijn dat er Olympische Spelen worden gehouden in PeongChang. En wie het nog wat beter heeft gevolgd heeft gehoord dat de skiafdalingen al meerdere keren zijn afgelast vanwege de harde wind. Maar hoe zit het met duursporters in de schaatshal en in de koude buitenlucht? Hebben ze een andere behoefte aan voedingsstoffen dan zomersporters?
Skiërs, schaatsers en andere wintersporters actief
De belangrijkste winstersport voor de Nederlanders is het schaatsen. Daar zijn “we” dan ook heel erg goed in. We hebben al een aardige medailleoogst in Peong Chang binnengehaald. Carlijn, Sven, Ireen, Kjeld, Jorien, Marrit, Patrick, Jorrit en alle anderen bieden ons prachtige sporturen waarbij we in spanning aan de buis gekluisterd zitten. Naast de schaatsers hebben we ook een paar snowboarders die de eer hoog houden en een vrouwelijke skeletoner. Alle schaatswedstrijden tijdens deze Olympische Spelen en tijdens de meeste andere toernooien worden in overdekte ijshallen verreden. Daarnaast worden er marathons verreden in de ijshallen, maar er wordt ook gestreden voor medailles en de hoogste schaatseer tijdens de grotere tochten op natuurijs zoals de Weissensee (Oostenrijk) en, als er een dikke ijsvloer komt, ook op Nederlands ijs.
Daarnaast zijn er veel recreatieve skiërs, snowboarders en langlaufers in het buitenland actief tijdens de wintersportvakantie.
Wintersport in een indoorhal
In de indoorhal is er sprake van een droge koude lucht. Bij intensieve sport kan dit leiden tot luchtwegproblemen, zoals inspannings-gebonden astma. De recreant zal al gauw meer dorst ervaren bij het indoorsporten. Dat wordt doorgaans niet zo snel gekoppeld aan de droge lucht, maar aan de inspanning die er wordt geleverd. Dit geldt zowel voor de schaats als de skihallen.
Omdat de temperatuur er altijd laag is sta je er mogelijk niet zo snel bij stil dat je veel vocht kunt verliezen tijdens het sporten, maar zodra je je kleding verwisselt merk je dat de onderste lagen toch aardig doorweekt kunnen zijn.
Bij onze toppers in het schaatsen is het ook goed zichtbaar als ze na de rit het schaatspak gedeeltelijk uitgetrokken hebben. Ze zijn zich daar goed van bewust. Daarom zie je ze al snel na hun race of na de training met een bidon met drinken om het vochttekort weer aan te vullen.
Wintersport outdoor
Helaas voor de liefhebbers van wintersport in Nederland laten de echte Hollandsche winters het nogal afweten. De mensen die in de gelegenheid zijn om een wintersportvakantie te vieren doen dat meestal door een ski- snowboard of langlaufvakantie. Ook hier geldt dat de sporter erop bedacht dient te zijn dat er gedurende het sporten toch veel vocht verloren wordt. Je merkt vaak niet eerder dat je veel vocht hebt verloren dan dat je de kleding verwisselt voor de outfit na het sporten. Ook voor de recreatieve wintersporter geldt dus dat hij/zij voldoende dient te drinken (biuj voorkeur geen alcohol tijdens het sporten zelf) om een te groot vochtverlies te voorkomen. Wie teveel vocht verliest kan dat merken doordat de coördinatie en alertheid af gaat nemen. Teveel vochtverlies kan gepaard gaan met een vermoeid gevoel waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot.
Koolhydraten belangrijk of juist eiwitten?
Naast voldoende vocht is ook aandacht voor voldoende brandstof in de vorm van koolhydraten noodzakelijk. Producten die rijk zijn aan koolhydraten zijn bijvoorbeeld: brood, fruit, aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten, pannenkoeken, kaiserschmarrn, ontbijtgranen en eventueel sportrepen.
Toch zijn ook eiwitten belangrijk voor het in stand houden en het herstel van het spierweefsel. Eiwitrijke producten zijn vlees, vis, kip, ei, melk en melkproducten (yoghurt, kaas, kwark en skyr) en peulvruchten. Daarnaast zijn ook groenten en fruit van belang voor de vitamines en mineralen.
Alcohol opwarmer of cooling down?
Je hoort het wel vaker dat mensen nog even een afzakkertje nemen net voor de laatste afdaling, maar dat is niet echt een aanrader. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam en het zorgt er ook voor dat er extra warmte wordt afgegeven. Het is dus een middel dat eerst voor een opwarming en daarna voor een cooling down zorgt. Omdat je door het sporten al wat meer vocht verliest dan normaal word je ook nog sneller dronken na het sporten. Dat leidt tot een verminderde alertheid en coördinatie en een grotere kans op ongelukken. Een belangrijke tip is daarom ook om geen alcoholische dranken te drinken als je nog gaat skiën, schaatsen of rijden. Alcohol is geen goed antivriesmiddel.
De tips op een rijtje
1. Eet gevarieerd over de gehele dag en neem voldoende groente en fruit.
2. Drink voldoende gedurende de gehele dag. Je verliest meer vocht dan je denkt.
3. Drink geen alcoholhoudende dranken als je nog moet skiën schaatsen of rijden.
4. Eet voldoende eiwithoudende producten verdeeld over de gehele dag. Het gaat dan om melk en melkproducten (yoghurt, kaas, kwark en skyr), vlees, vis, kip, ei en peulvruchten.
5. Eet voldoende koolhydraatrijke producten, zoals brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit, pannenkoeken, kaiserschmarrn en eventueel sportrepen.