Sportvoeding en extreme sportprestaties

Nog een paar dagen en dan finisht de Tour de France in Parijs. Dit grootste wielerevent wordt vaak overschaduwd door dopingverhalen, want “op een boterham met pindakaas red je het niet”, zo is de algemene opinie. Doping kan ervoor zorgen dat de menselijke motor wordt opgevoerd en het kan schadelijke bijwerkingen hebben. En wie zich niet aan de dopingregels houdt kan altijd ingehaald worden door de waarheid. Bovendien kun je een motor wel ombouwen zodat hij meer vermogen kan leveren, maar zonder de juiste brandstof en voldoende koeling rijdt ‘ie niet ver. Met een goede timing van de voeding- en vochtinname is het ook mogelijk voor topsporters om boven zichzelf uit te stijgen. Ook tijdens extreme sportprestaties…

Tour de France haalbaar voor “gewone fietsers”

De Tour de France bestaat uit 21 etappes en de totale afstand bedraagt dit jaar 3479 km. Gedurende de ruim drie weken zijn er twee rustdagen ingelast. De Tour de France is de zwaarste wielerwedstrijd ter wereld. Wielrenners gebruiken veel energie en hebben extra voedingsstoffen nodig en Harm Kuipers vertelde hier ook al over in de Avondetappe van 16 juli 2012. Menigmaal werd geopperd dat de Tour niet haalbaar is voor gewone fietsers, maar dit jaar rijdt de ploeg van de Nederlandse sportarts Tessa Backhuijs dezelfde route nadat de Tourkaravaan deze de dag ervoor heeft aangedaan. In haar blog vertelt zij kort hoe het met de voeding is geregeld en vertelt zij over de fietservaringen. Toch kan het nog extremer…

Elke dag een marathon

Richard Bottram liep in de periode 2006-2007 en van 10 oktober 2010 tot en met 10 oktober 2011 elke dag een marathon; dus 365 marathons. Hij deed dit op eigen kracht, zonder doping en om dit te bewijzen liet hij zich op onverwachte momenten door de Dopingautoriteit controleren. Tijdens beide perioden is er geen positieve test door hem afgeleverdRichard Bottram behoort tot de groep 100procent Dopefree-ambassadeurs.
Richard Bottram ondernam deze acties om aandacht en geld te vragen voor de psychosociale begeleiding van  mensen met kanker en hun naasten. Andere events waarbij sport ingezet wordt om geld in te zamelen voor onderzoek en zorg voor mensen met kanker zijn onder andere de RoParun en Alpe d’Huzes. Binnen deze beide events wordt vaak deelgenomen door mensen die zelf met kanker werden geconfronteerd of bij dierbaren in hun eigen omgeving.
Ook voor deze extreme prestaties is een goede sportvoedingskundige aanpak nodig.

Sportvoedingsadvies op maat

Iedere sport vereist een eigen aanpak en dat geldt ook voor de individuele sporter. De hongerklop en te weinig drinken kunnen de prestatie ondermijnen. Vaak wordt er bij sportvoeding alleen gedacht aan sportvoedingssupplementen, maar er is nog heel veel winst te behalen met de basisvoeding. Sporters dienen al vanaf het begin van hun carrière goed (op)gevoed te worden met informatie over sportvoeding voor het verbeteren van hun prestatie, om blessures te voorkomen en voor het behoud en verbeteren van hun gezondheid. Vaak wordt er echter (te snel) gegrepen naar sportvoedingssupplementen. Omdat hier veel kaf onder het koren is, heeft NOC*NSF in factsheets aangegeven wat wel en wat geen effect heeft. Maar bij het gebruik van voedingssupplementen loert het dopinggevaar.

Supplementen en dopingrisico

Uit verschillende studies is gebleken dat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Daarom worden topsporters hiervoor gewaarschuwd en ze krijgen het advies om uitsluitend gebruik te maken van voedingssupplementen die op de lijst staan van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Voor topsporters geldt: Goed geïnformeerd is het halve werk.

Moraal van dit verhaal

Met goed op de sporter en sport afgestemde sportvoeding is een wereld te winnen. Sportbonden en sportverenigingen hebben hierin een belangrijke taak in het regelen van goede sportvoedingskundige begeleiding van (jonge) aankomende topsporters en hun ouders. Voor een goed sportvoedingsadvies kun je het beste terecht bij de sportdiëtist. Meer weten wat Palsma Sportvoedingsadviesbureau voor jou kan doen? Kijk dan eens hier.
Oh ja, hou deze website in de gaten, want binnenkort volgt er nog meer specifieke sportvoedingsinformatie.

En ben je geïnspireerd voor een lekker fietstochtje dan is dit liedje zeker een aanrader.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma