Supermarktgroententip

Meestal denk je bij het begrip “supermarkt” alleen maar aan de dagelijkse boodschappen en “we” zijn er natuurlijk aan gewend dat er ook maandelijks een folder met lekkere recepten in de winkel is te vinden. Altijd leuk om inspiratie op te doen. Sinds enkele maanden zijn er ook groentepakketten te koop. Een nieuwe richting in de kant-en-klaarmaaltijden of gezonde zelfbouwmaaltijden?

Meerdere soorten groentepakketten

Een paar maanden geleden kreeg ik een “tegoedbon” voor een leuk groentepakket naar aanleiding van het invullen van een enquête over de service en het aanbod van de supermarkt waar ik vaak mijn dagelijkse boodschappen doe. Normaliter haal ik de groenten altijd bij een groentespeciaalzaak, omdat daar nog meer keuze is in groenten en fruit. Slechts af en toe haal ik de groente en fruit bij de supermarkt. Het groentepakket was dus aanleiding om met meer aandacht langs de groente- en fruithoek te lopen. Tot mijn aangename verrassing blijkt het assortiment van de groentepakketten groter te zijn dan alleen soepen en ratatouille.

Wat zit er in de groentenpakketten?

Het pakket bestaat uiteraard voor een groot deel uit groenten. Daarmee doet het de naam eer aan en het is een eerlijke aanduiding. Op het etiket wordt van een verspakket gesproken. Naast de groenten zijn er ook nog een paar houdbare ingrediënten toegevoegd, zoals een saus en soms een zetmeelbron, zoals een wrap, of een zakje couscous. Daarnaast bevat het een recept met een korte boodschappenlijst voor de overige ingrediënten, zoals vlees, maar het kan ook om een zetmeelbron gaan, zoals rijst of een pasta. Omdat groenten doorgaans niet zolang houdbaar zijn  moet het gerecht wel binnen enkele dagen (ongeveer een halve week) worden bereid.  De bereidingswijze van de recepten wordt puntsgewijs weergegeven. De kooktechnieken en tijden worden helder benoemd.
De inhoud van het pakket met het bijbehorende recept zijn geschikt voor 4 personen.

Voedingskundig en praktisch voordeel

De hoeveelheid groente voor een compleet gerecht met het pakket is ongeveer 200 g groente per persoon. Wie dus een portie van dit pakket gebruikt krijgt daarmee al de bijna evenveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Het pakket bevat verschillende soorten groenten. Als de onderdelen uit het pakket goed volgens de regelen der kunst worden verwerkt kan er dus een smakelijk gerecht van worden gemaakt dat ook gezond is.
Juist omdat de hoeveelheden al afgepast zijn, hoeven alleen de ingrediënten die toegevoegd moeten worden, zoals vlees en rijst of pasta nog apart te worden ingekocht en eventueel afgewogen. Daarmee kan de consument dus besparen op tijd voor het uitzoeken van de verschillende soorten groenten en andere ingrediënten.

Nadelen?

Natuurlijk is het lastig voor de kleinere huishoudens dat deze pakketten (nog) niet beschikbaar zijn in kleinere eenheden voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het pakket in zijn geheel klaar te maken en gelijk in de gewenste porties in te vriezen, zodat je nog een extra maaltijd achter de hand hebt als je je eens moet haasten. Uiteraard geldt hiervoor wel dat je zo’n maaltijd niet langer dan 2-3 maanden in je vriezer moet bewaren.
Daarnaast kan het zijn dat de creatieve hobbykok zich belemmerd kan voelen doordat alle ingrediënten al zijn gekozen en de hoeveelheden al zijn bepaald, maar wat let je om ook nog ingrediënten naar keuze toe te voegen of eventueel weg te laten.

Eenheidssmaak?

Natuurlijke producten kunnen altijd wisselen van smaak. Verder kun je ook variëren met de kruiden en specerijen die je zelf wilt toevoegen. Meestal staan deze ingrediënten niet in het recept bij het pakket vermeld, omdat er vaak een sausje in het pakket zit dat wel kant-en-klaar is. Toch kun je er zelf naar eigen smaak kruiden en specerijen toevoegen om het geheel een eigen smaak  te geven. Daarbij kun je je laten leiden door het vlees, de vis, kip of een andere eiwitbron die je voor het gerecht gebruikt, maar je kunt ook nog een andere groente als smaakmaker toevoegen, zoals ui, knoflook, paprika of tomaat.

Past in preventieplan

Bij preventie wordt meestal aan activiteit door de gezondheidszorgwerkers gedacht, maar ook andere partijen, zoals in dit geval de supermarkt, kunnen ook hun verantwoordelijkheid nemen door de consument “een duwtje in de goede richting” te geven. In de preventie noemen we dat ook wel nudging. De groentepakketten zijn daar een prachtig voorbeeld van. De supermarktgroentetip is een mooi voorbeeld van een gezonde zelfbouwmaaltijd waarbij je ook nog je eigen creativiteit kunt gebruiken.

Met dank aan Plus-Hofland te Poortugaal.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma