Supersnel herstel

Dat is nou een wens van iedereen. Roeister Janneke van der Meulen schreef een boekje waarin zij haar ervaringen over voeding deelt met haar lezers. Haar advies is niet alleen voor sporters bedoeld maar ook voor andere mannen en vrouwen die gezond zijn, maar nog sterker, fitter en gezonder willen worden. Maakt dit boekje de verwachting waar?

De inhoud

Supersnel herstel is voorzien van een voorwoord van Nico Rienks. Deze roeier werd bekend van zijn gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Seoul (1988) bij de dubbel twee (samen met Ronald Florijn) en in de Holland 8 tijdens de Olympische Spelen in Atlanta (1996). Het boekje behandelt een aantal thema’s over voeding, en gaat in op andere stressfactoren. Janneke licht haar idee over snel herstellen toe in het eerste hoofdstuk. In het tweede hoofdstuk gaat ze in op het belang van de vocht en mineralenhuishouding. Ze vervolgt haar verhaal met een hoofdstuk over natuurlijk eten en geeft tips hoe je efficiënte keuzes kunt maken. De recepten vormen de hoofdmoot van het boekje.

De auteur

Janneke van de Meulen omschrijft zichzelf als een “bedrijfskundige topsporter met een passie voor voeding, gezondheid en kwantumfysica, communicatie en maximaal presteren”. Ze heeft geroeid bij de Rotterdamse roeivereniging Skadi en roeit nu bij de vrouwen acht. Vorig jaar schreef ze het boekje Supersnel Herstel.

Haar ideeën over voeding     

Het voornaamste advies van deze schrijfster is om vooral biologisch en vegetarisch te eten. De belangrijkste voedingsmiddelen volgens deze auteur zijn groente, fruit, knollen, kruiden en kiemen. Aan de basisvoeding kunnen granen, zaden, noten en peulvruchten worden toegevoegd. Producten die bij uitzondering genomen kunnen worden zijn kant- en klare voedingsmiddelen. Hierbij geeft ze onder andere voorbeelden als glutenvrije muesli, glutenvrije pasta smaakmakers en vlees, vis, gevogelte eieren en zuivelproducten.

Hoe herstel je supersnel?

Het supersnel herstel wordt niet alleen bereikt door biologische voeding, maar door de gehele levenswijze. Ontspanning, rust en regelmaat zijn belangrijke voorwaarden voor herstel. Ook het voorkomen van stress is belangrijk. Stress is meer dan alleen spanning. Ook belasting van het lichaam in de vorm van slecht voedsel medicijnen, synthetische stoffen etc. wordt tot stress gerekend. Het boek is geschreven in de teneur van “terug naar natuurlijk leven”.

Onderbouwing van het advies

De auteur legt op een duidelijke wijze uit waarom voedingsonderzoek ingewikkeld is. Ze geeft dan ook aan dat er nog heel veel vragen over de werking van voedingsstoffen niet opgehelderd zijn.
Ze stelt dat bewerkt voedsel, of stressvoer zoals zij het noemt, en dierlijke producten tot een minder snel herstel leiden. Kleurrijke biologische bladgroenten groenten fruit en de andere basisvoedingsmiddelen die ze adviseert leiden tot een supersnel herstel. Ook superfoods zijn volgens haar belangrijk. Het ideale voedingspatroon voor een mens bestaat niet volgens haar, omdat er een grote variëteit aan voedselsoorten en voedingspatronen is.
Helaas ontbreekt een verwijzing naar de bron waaruit blijkt dat er wetenschappelijk bewijs is dat dit voedingspatroon tot een supersnel herstel leidt.

Voedingswetenschap en belangenverstrengeling

Ze geeft aan dat ze dol is op wetenschap en betoogt dat veel van haar kennis ontleend is aan wetenschappelijk onderzoek en theorieën op een wetenschappelijke basis. Zo vertelt ze dat ze ontdekt heeft dat binnen de voedingswetenschap “regelmatig sprake is van belangenverstrengeling (Pag.12). Op pagina 16 geeft ze aan dat voedingswetenschappers vaak door de industrie worden betaald. Serieus onderzoek dient onafhankelijk te zijn, omdat een financier een onderzoeker zou kunnen pushen om naar bepaalde onderzoeksuitkomsten toe te schrijven waar de financier voordelen bij heeft. In het boek is dan ook geen enkele verwijzing opgenomen naar wetenschappelijke tijdschriften. Wel is een lijst met boeken toegevoegd die haar inspiratie hebben gegeven.
Voedingswetenschappers worden volgens haar betaald door de industrie betaald om hun producten te promoten. In dat kader is het jammer om te lezen dat Janneke haar boekje heeft uitgegeven met de hulp van Ekoplaza. Over belangenverstrengeling gesproken…

Vermijd landbouwgif?  

Volgens haar is biologische landbouw pas 11.000 jaar geleden gestart, maar in de 19de eeuw is deze verdrongen door tractoren en chemie (pag. 14). Echter een belangrijke naam bij het verhaal over de opkomst van de chemie ontbreekt, namelijk Rachel Carson. Zij beschreef in haar boek Silent spring in 1962 het effect wat bestrijdingsmiddelen zoals DDT op de natuur hebben gehad. DDT werd echter in pas 1939 ontdekt en niet aan het eind van de 19de eeuw. DDT werd vanaf de veertiger jaren en vooral na de tweede Wereld Oorlog op grote schaal toegepast. Tegenwoordig is het gebruik ervan verboden in de westerse wereld.
Jammer dat de schrijfster vergeet te melden dat ook de World Health Organisation bezorgd is over het gebruik van pesticiden, maar is daarnaast ook bezorgd over ondervoeding. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en verbeterde teeltmethoden heeft tot doel om de gehele wereldbevolking van een primaire levensbehoefte aan voedsel te voorzien. Het is jammer dat de schrijfster dit vraagstuk niet benoemt.

Beoordeling

De schrijfster geeft blijk van een groot enthousiasme voor het onderwerp “voeding”. Ze heeft zich vooral uitgeleefd op het schrijven van de recepten. Bij het lezen van de onderbouwing van haar voedingsadvies wordt echter duidelijk dat deze nogal rammelt. Dat is jammer voor een schrijfster die toch twee masters op haar naam heeft staan. Ook sommige onderwerpen worden erg luchtig afgehandeld. Zo wordt er aan het probleem overgewicht en inactiviteit slechts een tekstpagina besteed. Dat is nogal magertjes voor zo’n probleem. Voeding is inderdaad een moeilijke wetenschap en het handig als je er toch een opleiding in hebt gevogld of voldoende literatuur van verschillende origine hebt gelezen om er iets over te zeggen en er een advies over te geven.
De schrijfster maakt een vreemde move door zich te laten sponsoren door Ekoplaza terwijl ze de voedingswetenschappers beschuldigt dat ze zich door de industrie laten betalen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma