Supplementen nodig via internet?

Gemak dient de mens, maar dat wil niet zeggen dat je met gemak ook de beste resultaten boekt.  Komt dat omdat het gemakkelijker is om een pilletje in je mond te stoppen dan een goed samengestelde maaltijd te eten? Of zijn er andere motieven voor het gebruik van supplementen? Kunnen supplementen een goede maaltijd vervangen? Hoe veilig is het om supplementen via internet aan te schaffen?

Lekker en gezond eten of toch maar een pilletje?

Ik ken eigenlijk geen mensen die niet van lekker eten houden. De definitie van “lekker” is natuurlijk altijd persoonlijk. En “lekker” is natuurlijk afhankelijk van het type gerecht. Maar je kunt jezelf ook aanleren om bepaalde gerechten lekker te vinden: kinderen vinden van nature de  zoete smaak erg lekker, maar je kunt ze leren om andere smaken te waarderen. Als ouder dien je een goed voorbeeld te geven en kinderen langzaam aan alle nieuwe smaken te wennen.
Het aanleren van smaken moet geen strijd worden door een kind uren achter een bord eten te laten zitten met daarop een gerecht dat het niet lust, omdat eten dan een strijd kan worden en een kind kan een ongelooflijke aversie krijgen tegen een gerecht. Juist door een kind te leren om allerlei soorten smaken te waarderen stel je een kind in staat om een gezonde voedingsgewoonte te ontwikkelen èn te genieten van meerdere soorten smaken.
Smakelijke gerechten en gezellige maaltijden dragen bij tot het genieten van maaltijden. Daar kan geen pilletje tegenop. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat de opname van voedingsstoffen beter verloopt vanuit voedingsmiddelen en niet vanuit voedingssupplementen

Hoe stel je een goede maaltijd samen?

Op zich is daarvoor voldoende inspiratie te vinden op basis van betrouwbare bronnen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de verschillende boekrecensies die je hier kunt vinden voor leuke en eenvoudige recepten die prima in een gezonde voeding passen. Daarnaast geeft de supermarkt soms ook handige voorzetten voor een leuk en gemakkelijk te bereiden gerecht. En last but nog least biedt ook het voedingscentrum suggesties voor volledige dagmenu’s waarin rekening wordt gehouden met de verschillende voedingsgewoonten, voorkeuren en tegenzinnen. En je kunt je ook abonneren op de receptenservice van het Voedingscentrum. Daarbij is er voor elk wat wils te vinden. Mensen die lekker uitgebreid willen koken en mensen die juist naar een snel te bereiden maaltijd zoeken kunnen altijd wel een recept van hun keuze vinden.
Kortom: Er zijn genoeg hulpmiddelen voorhanden om een goed dagmenu samen te kunnen stellen en daarom is een pilletje niet nodig. Bovendien heb je slechts in een enkel geval supplementen nodig als je in een bepaalde risicogroep valt om een tekort voor een bepaalde voedingsstof te ontwikkelen. Maar ook dan geldt dat er wel een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf als basis wordt geadviseerd.

Andere motieven?

Het komt voor dat mensen denken dat de huidige voeding onvoldoende voedingsstoffen bevat en dat er dus sowieso extra vitamines moeten worden gebruikt. Hierbij gaat het dan om de groente en fruit, maar dat is een gerucht met een luchtje. Ook wordt er door sporters en hun begeleiders soms gedacht dat supplementen een voordeel bieden voor de bescherming van de gezondheid of juist kunnen helpen om de prestatie te verbeteren. Voor hen is er een protocol ontwikkeld in opdracht van het Internationaal Olympisch Comité om te beslissen of suppletie echt nodig is. In de meeste gevallen kunnen sporters prima zonder supplementen, maar zodra ze op topniveau hun sport beoefenen draait het om milliseconden en kan het dus soms zinvol zijn, maar ook dan geldt dat de sportvoeding van alle andere lagen van de Sportvoedingspiramide goed is samengesteld.

Supplementen via internet veilig?

Uiteraard kun je supplementen via het internet bestellen, maar daarbij is het wel zaak dat je eerst na gaat of je ze wel ècht nodig hebt. Uit de cijfers van marktdata blijkt echter dat mensen vaker denken dat ze supplementen nodig hebben. Dat wordt ook bevestigd in de cijfers vanuit de Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 en de laatste versie die van 2012 tot 2016 werd afgenomen (pag. 42). Uit de cijfers van marktdata blijkt een toename van de verkoop van supplementen per internet.
Toch blijft het kopen van supplementen via internet een riskante zaak zo valt te lezen op de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Bij onderzoek van de Dopingautoriteit van voedingssupplementen die via Nederlandse webshops verkrijgbaar zijn en binnen de sport worden gebruikt blijkt dat er ook een kans is op verontreinigingen met dopinggeduide stoffen. Voor sporters die in aanmerking komen voor dopingcontroles levert dat een groot risico op een positieve dopingtest.

Kortom

1. Supplementen zijn in de meeste gevallen niet nodig.
2. Het kopen van supplementen via internet blijft riskant.
3. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles blijft het een risico en geldt dus om het beslisprotocol voor het gebruik van voedingssupplementen gevolgd dient te worden.
4. Als het dan echt niet zonder supplementen kan geldt voor deze groep zeker: Kies voor een supplement dat voldoet aan de Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.
5. De Dopinwaaier App en de Supplementenwijzer helpen bij een goed keuze voor een supplement.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma