Supplementenwijzer

Door het grote aanbod van pillen en poeders is het lastig om werkzame sportvoedingssupplementen te herkennen. Er wordt zoveel beloofd in reclames dat het voor de argeloze sporter moeilijk is om de echte claim van een loze belofte te onderscheiden. Daarom is er een App ontwikkeld die als naslag gebruikt kan worden om te kijken welke stoffen in voedingssupplementen nuttig zijn voor de sporter.

Welke informatie kun je in de App “Supplementenwijzer” vinden?

De app geeft aan wat er onder “sportvoedingssupplementen” wordt verstaan, welke soorten supplementen er zijn, waar ze mogelijk effect op hebben (spieropbouw, vetverlies, vochtverlies, alertheid, slaap, eetlust, testosteron, insuline, etc.) en welke gegevens op de verpakking vermeld dienen te worden. Omdat er bij supplementen nogal wat kaf onder het koren is, biedt deze app ook een handleiding hoe je een supplement kritisch kunt beoordelen. Zo worden er in  het deel “supplementen basics” aanduidingen genoemd waar je alert op moet zijn bij het lezen van de ingrediëntendeclaratie. Maar voordat je voedingssupplementen gaat gebruiken is het natuurlijk wel nodig om eerst na te gaan wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan.
Ook is er informatie te vinden wat de risico’s kunnen zijn van het gebruik van voedingssupplementen, zoals over- en onderdosering, combinaties van voedingssupplementen met medicijnen, verontreinigingen in natuurlijke producten, zoals kruidenpreparaten, supplementen die dopinggeduide stoffen bevatten en supplementen die onterecht claimen dat ze een medische werking hebben. In deze App is informatie terug te vinden over meer dan 3000 verschillende stoffen die regelmatig terug te vinden zijn in sportvoedingssupplementen.

Sportvoedingspiramide: Basisvoeding is belangrijk!

Voordat je start met het gebruik van sportvoedingssupplementen geldt het aloude spreekwoord “Bezint eer ge begint”. Onder het kopje “Voedingsbasics” in deze App vind je informatie over wat er verstaan wordt onder een volwaardige voeding, calorieën, de energiebalans, eiwitten, vetten en koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen, vocht, nutriënt timing en basics hoe je deze gegevens kunt gebruiken in je eigen (sport)voedingsschema.
Niet te missen is het stukje over de sportvoedingspiramide. De basisvoeding is het belangrijkste onderdeel van je totale sportvoeding. De sportvoedingspiramide bestaat uit de onderste laag: de basisvoeding, de tweede laag daarbovenop bestaat uit de sportvoedingspreparaten, zoals de verschillende soorten sportdranken. Het bovenste puntje bestaat uit de ergogene supplementen, zoals cafeïne, creatine en bèta-alanine. Pas als de basis(sport)voeding in orde is kan er nog een beetje winst geboekt worden met het gebruik van veilige en werkzame sportvoedingssupplementen in de juiste dosering en door deze dan weer op het juiste moment in te nemen, oftewel “nutriënt timing”.

Veiligheid boven alles

Trouwe lezers van deze blog hebben al vaker waarschuwingen voor gevaarlijke (stoffen in) voedingssupplementen vaan paardenmiddelen zoals geranamine voorbij zien komen, zie ook hier, hier en hier. In de Supplementenwijzer app wordt hier ook ruim aandacht aan gegeven onder het kopje “Alerts”. Als je zelf toch nog vragen hebt of iets wilt melden is er ook de mogelijkheid ingebouwd om dit te doen via deze App.
Omdat het gebruik van supplementen voor sporters die voor dopingcontroles in aanmerking kunnen komen wordt natuurlijk ook het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) besproken. De NZVT-database is echter niet rechtstreeks met deze App te benaderen, maar dat is wel mogelijk met de app Dopingwaaier.

Van harte aanbevolen!

De informatie voor de App “Supplementenwijzer” werd verzameld onder auspiciën van de Dopingautoriteit. De betrouwbaarheid van de informatie is gegarandeerd omdat het ontsluiten van informatie over sportvoedingssupplementen met het doel om het gebruik van dopingstoffen te voorkomen en te ontmoedigen tot de kerntaken van de Dopingautoriteit behoort. Dat de Dopingautoriteit deze taak grondig aanpakt is te zien op de websites “Eigen kracht”, “100 procent Dope Free” en natuurlijk de site van de “Dopingautoriteit” zelf. Omdat er in de wereld van voedingssupplementen sprake is van voortschrijdend inzicht is er wel een disclaimer opgenomen dat dat het gebruik van de informatie van deze App wel voor eigen risico is.
De navigatie van de App is eenvoudig doordat er een heldere menustructuur is gebruikt. De stukken tekst zijn kort en eenvoudig geschreven, zodat het voor de meeste sporters en hun begeleiders goed te begrijpen is.
Kortom: Eigen Kracht is er in geslaagd om een compleet naslagwerk over sportvoedingssupplementen in een App te verwerken.
De “Supplementenwijzer” wijzer is gratis te downloaden voor Android en in de Apple store.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma