Theedrinkers leven langer gezond
Voor de theeleuten is dit natuurlijk prachtig nieuws wat we graag horen en lezen, maar klopt de berichtgeving wel? Is dit een bevestiging van de Nederlandse adviezen over thee? Wat zijn dan de gezondheidseffecten van thee? En hoeveel kun je er dan het beste van gebruiken? Zijn alle theesoorten aan te raden?
Wat is er onderzocht?
In China wordt van oudsher veel thee gedronken. Omdat hart en vaatziekten ook in China een van de belangrijkste doodsoorzaken is wordt ook hier onderzoek gedaan naar factoren die kunnen bijdragen om de sterfte aan hart en vaatziekten te verminderen. Daarvoor wordt onder andere een groep van ruim honderdduizend mensen gedurende 7 jaar gevolgd om na te gaan wat de invloed van leefstijl is op het optreden van hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek bleek dat de theedrinkers beduidend minder vaak hart- en vaatziekten ontwikkelden en er dus ook minder vaak aan stierven. Toch is het mogelijk dat er ook andere factoren zijn die aan de betere gezondheid en levensverwachting bijdragen, maar dat wordt niet duidelijk uit het artikel.
De andere “slag om de arm” is dan dat wetenschappers eerst meer resultaat willen zien om een gedegen uitspraak te kunnen doen.
Wat is thee?
Oorspronkelijk is thee afkomstig van de Camellia Sinensis. Deze plant vindt haar oorsprong in China. Het verhaal gaat dat het thee drinken 5000 jaar voor Christus is ontstaan doordat Shennong, een figuur uit de Chinese mythologie, ontdekte dat de drank die ontstond door theebladeren in warm water te doen een lekkere geur afgeeft en ook heerlijk smaakt.
De meest bekende theesoorten zijn zwarte, groene en witte thee. Tegenwoordig kennen we ook kruidenmelanges die de naam “thee” meekrijgen, maar deze mengsels zijn officieel geen thee. Zwarte thee onderscheidt zich van groene thee, doordat de bladeren geoxideerd zijn. Nadat de theeblaadjes gedroogd en gerold zijn gaat de thee oxideren waardoor thee haar smaak krijgt. Groene thee is eigenlijk een jongere theesoort die niet volledig geoxideerd is. De smaak van groene thee is dan ook wat frisser dan de zwarte thee. Witte thee is een theesoort die gezet wordt van de knoppen van de theeplant. Deze thee is relatief zeldzaam en heeft een zeer zachte ietwat bloemige smaak. Rooibosthee en kamillethee en de verschillende vruchtentheeën zijn eigenlijk geen thee, tenzij er vruchtendelen of aroma’s zijn toegevoegd aan zwarte of groene thee.
Nederlands advies: drink thee zonder suiker
In de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding van 2015 is ook het advies opgenomen om dagelijks 3 kopjes thee te drinken. De reden is dat er uit onderzoek een sterk bewijs is gevonden dat het drinken van 3 koppen groene of zwarte thee kan helpen om de kans op een beroerte te verlagen. In het Nederlandse advies gaat het dan alleen om groene en zwarte thee en niet over rooibosthee en allerlei kruidentheeën.
Wat echter ook belangrijk is om geen suiker aan de thee toe te voegen, omdat toegevoegd suiker samenhangt met een grotere kans op diabetes mellitus type 2 en cariës.
Klopt de claim?
De European Food and Safety Agency (EFSA) heeft de gezondheidsclaim voor thee niet bevestigd. Dat geldt ook voor de claim dat thee ervoor kan zorgen dat de stress afneemt, afname van cognitieve functies remt en voor een betere nachtrust zorgt. De EFSA hanteert zeer strenge criteria voor het toestaan van claims voor voedingsmiddelen en voedingssupplementen.
De goede lezer heeft al opgemerkt dat de onderzoeksresultaten alleen aangeven dat het om een sterk verband gaat tussen het drinken van thee en de lagere kans op een beroerte. Dat is voor de EFSA niet voldoende om een claim toe te staan. Het Chinese onderzoek is dus een bekrachtiging van het Nederlandse advies voor het drinken van drie koppen groene of zwarte thee zonder suiker per dag. Het drinken van gezoete ijsthee is dus geen aanrader vanwege het toegevoegd suiker. Over het drinken van kruidentheeën en rooibosthee is geen uitspraak gedaan.