Vitamine C-shot nodig?

Tijdens de wekelijkse boodschappen kun je zelfs als routinier producten tegenkomen waarbij je je afvraagt wat het nu ervan is. Is het bijvoorbeeld echt een aanvulling op het bestaande aanbod van de supermarkt. Dat gebeurde ook deze week. In de supermarkt waar ik mijn boodschappen haalde stond onder andere een nieuw product dat wel past in de actualiteit, maar het is de vraag of het echt zo revolutionair is. Het gaat om de Vitamine C-shot.

Wat is het precies?

De vitamine C-shot is een vloeibaar product dat in een klein flesje per 60 ml wordt verkocht. Er staat groot vermeld op het flesje dat het product gemaakt word uit grapefruit en aardbeien. Het product levert per 100 ml: 32 kCal, 5,9 g suikers, 1,2 g vezels, 0,7 g eiwit en 133,3 mg vitamine C. Per flesje van 60 ml gaat het dus om: 19,2 kCal, 3,5 g suikers, 0,7 g vezels en 80,0 mg vitamine C. Het wordt gemaakt van grapefruit (41%), Acerola (30%), aardbeien (15%), zwarte bessen (7%) en limoensap (7%). Verder wordt er op de verpakking vermeld dat het product rijk is aan vitamine C en vezelrijk.

Kloppen de claims?

De naam van het product “Vitamine C-shot” doet vermoeden dat het een hoog geconcentreerd product is met veel vitamine C. Volgens de Claimsverordening die in 2014 van kracht werd mag een product vezelrijk worden genoemd als het in vloeibare vorm 3 g of meer vezels per 100 kCal levert. In dit geval gaat het om 3,6 g vezels. Daarmee wordt er op een juiste manier aan de claimswetgeving voldaan. Het vitamine C-gehalte per portie (shot) levert 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en voldoet daarmee ook ruimschoots aan de eis om “Rijk aan vitamine C” te mogen vermelden. Een product moet ten minste 30% van de ADH per 100 g van een vitamine of mineraal per 100 g of 15% van de ADH van een vitamine of mineraal per portie. Daar voldoet dit product ruimschoots aan.

Geniepige misleiding, of toch niet?

En toch wringt er iets. Bij de vermelding van de ingrediënten worden eerst de grapefruit en de acerola genoemd als belangrijke ingrediënten en pas daarna de aardbei. Door de smaakaanduiding “Grapefruit/aardbei” direct naast de naam van het product lijkt het echter dat dit juist de belangrijkste ingrediënten zijn. Het is niet de eerste keer dat een voedingsmiddel door middel van de naamgeving of plaatjes op een etiket suggereert dat een bepaald ingrediënt het hoofdbestanddeel is, terwijl dit niet overeenkomt met de werkelijke verhouding van de bestanddelen. Sec genomen kun je dit zien als misleiding, maar kan het kwaad? In dit geval misschien niet zo erg, maar het klopt niet naar de consument toe.

Extra vitamine C mogelijk niet zinvol

Op dit moment (begin januari 2023) wordt er in Nederland aardig wat af geniest, gesnotterd en aan griep en andere luchtweginfecties geleden. Er is al vaker geopperd dat vitamine C de ziekteduur kan bekorten bij luchtweginfecties, of nog liever de immuniteit versterken. Maar wie nu snipverkouden is heeft daar niets aan. Het Voedingscentrum geeft aan dat er onvoldoende bewijs is dat (extra) vitamine C helpt om luchtweginfecties zoals griep, COVID en verkoudheid te voorkomen. Vitamine C heeft wel een functie bij het handhaven van de immuniteit en onder zeer zware omstandigheden (poolexpedities) kan extra vitamine C mogelijk helpen om minder vaak verkouden te worden. Voor de “gewone consument” geldt dat hij/zij prima kan volstaan met het huidige advies voor groente ten fruitinname: 250 g groente en 2 porties fruit.

Duur vitamine C-shot

Vitamine C en vezels kun je ook op andere manieren binnenkrijgen. Dit kleine flesje met de Vitamine C-shot kost nu (januari 2023) € 2,09. Een netje met vier grapefruits kost ca € 2,99. Een gemiddelde grapefruit van ca 150 g levert ca 45 g vitamine C en 2,1 g vezel. Om de hoeveelheid vitamine C in de Vitamine C-shot te evenaren zijn er dus 2 grapefruits nodig. Die kosten tezamen afgerond € 1,50.

Kortom:

De vitamine C-shot levert minder voor meer geld. In deze dure tijden is dat dus geen aanrader. Het levert wel een mooie financiële injectie voor de supermarkten op die deze shots verkopen. Voor de gebruikers is het slechts een dure aflaat als je liever geen fruit neemt voor de nodige vitamine C.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma